Ποιος επανέφερε την Τουρκία «στρατηγικό εταίρο» της ΕΕ

ΒΑΛΕΤΑ, ΜΑΛΤΑ - 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Δ) συναντά την Ύπατη Εκπρόσωπο της Καντέρ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Κάγια Κάλας (Α) κατά τη διάρκεια της συνόδου του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ στη Βαλέτα της Μάλτας στις 04 Δεκεμβρίου 2024. (Photo by Arda Kucukkaya/Anadolu via Getty Images)

Λόγω της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατ. Μεσόγειο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε, Ιούλιο 2019, να επιβάλει (πολιτικές)

κυρώσεις, ανάμεσα τους, να τερματιστούν «συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας.».Τις προάλλες, η Κ. Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις πρώτες μέρες της θητείας της, συνάντησε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, πρώην αρχηγό των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, που στη θητεία του σχεδιάστηκαν και διαπράχθηκαν αποκρουστικά εγκλήματα εντός και εκτός Τουρκίας. H Ύπατη Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ενίσχυση των Ευρωτουρκικών σχέσεων θα παραμείνει προτεραιότητα της ΕΕ (!) και επανέφερε τον χαρακτηρισμό «στρατηγικός εταίρος» για την Τουρκία. Η είδηση αυτή «εξαφανίστηκε», ιδίως από τα κύρια ΜΜΕ στην Αθήνα. Ποιος λοιπόν ανέτρεψε κι ακύρωσε τις κυρώσεις;

Η ανατροπή φέρει την προσωπική σφραγίδα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, στην οποία η Λευκωσία συναίνεσε. Ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών καθιέρωσε μια «παράξενη» πολιτική για «κανονικότητα» στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, έξω από το πλαίσιο των Ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως η Τουρκία επιζητούσε για δεκαετίες. Αυτά από κάποιον που δηλώνει ευρωπαϊστής... Μάλιστα, πρόκειται για εμμονική πολιτική που «κανονικοποιεί» τον τουρκικό επεκτατισμό και παράγει συνεχώς ζημιές.

Δείγμα αυτής της ανυπόληπτης στάσης Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη είναι που πρωτοστάτησαν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία, αλλά για την Τουρκία η οποία κατέχει έδαφος της ΕΕ στην Κύπρο απαιτώντας «δύο κράτη», που προβάλλει «casus beli»/αιτία πολέμου στο Αιγαίο κατά της Ελλάδας, που επέβαλε το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο στην Ανατολική Μεσόγειο ακρωτηριάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας-Κύπρου, προτείνουν θετική ατζέντα! Καθώς η Αθήνα παρέχει τεχνική υποστήριξη στο διμερές «καλό κλίμα» για το οποίο επιβραβεύεται η Τουρκία ως «στρατηγικός εταίρος» με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμούς, εμπόριο και άλλα, με αναλλοίωτες όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις, ο … μονίμως αισιόδοξος Υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης αναδεικνύει συνεχώς επιτεύγματα.

Φοβίες, δογματισμοί, αφέλεια, εμμονές, μειωμένη εθνική ευθύνη, εξαρτήσεις… Ό,τι κι αν επικρατεί, η πολιτική της «κανονικότητας» ανταμείβει τον τουρκικό επεκτατισμό και ανατρέπει τις επιτυχείς μας μάχες στην ΕΕ για καταδίκη των τουρκικών παρανομιών και για επιβολή οικονομικών ή άλλων κυρώσεων. Αυτό που τελικά υλοποιείται είναι η εργαλειοποίηση της Αθήνας στις επιδιώξεις του καθεστώτος Ερντογάν και εις βάρος του Ελληνισμού, με ένα τόσο οφθαλμοφανές θέατρο.

Παρεμπιπτόντως, την ώρα της συνάντησης Κάλλας-Φιντάν που η Τουρκία επαναπροσδιορίστηκε ως στρατηγικός εταίρος και λαμβάνει τα εύσημα από την Αθήνα, τζιχαντιστικές συμμορίες φονιάδων και εγκληματιών, που οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες στηρίζουν, εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν, προχωρούν κι ετοιμάζονται για άλλη μια εξόρμηση και σφαγή όσων Χριστιανών, Κούρδων, Ασσυρίων, Αρμενίων και άλλων μειονοτήτων απέμειναν στη βόρεια Συρία.

Καταληκτικά, ενώπιον της πλέον ευνοϊκής συγκυρίας δεκαετιών για τα εθνικά δίκαια εντός ΕΕ και ενώπιον της δυνατότητας ουσιαστικής αναβάθμισης μας στο δυτικό στρατόπεδο εις βάρος της Τουρκίας, η πολιτική «κανονικότητας» του νεο-οθωμανισμού αποτελεί διπλή ζημιά.

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ- S&D

Keywords
Τυχαία Θέματα