Ποιος φοβάται ακόμη τον κυρ Φώτη;
Το έργο τέχνης είναι η μοναξιά αλλά και το μεγαλείο μας μπροστά στον θάνατο. Θα μπορούσε ο τίτλος του άρθρου επίσης να είναι:
″Γιατί είναι ευτυχισμένος ο Κονέκ Κονέκ, ο πρωτόγονος βασιλιάς της Ισπροβάνας που επιμένει να συλλογίζεται, ξαπλωμένος σε ανάκλιντρο αρχαίου φιλοσόφου, το τι είναι ο άνθρωπος; ”
Με άλλα λόγια ποιός είναι ο Κονέκ Κονέκ, τί συμβολίζει και γιατί να είναι ευτυχισμένος σ’ένα κόσμο γεμάτο δυστυχία;
Προφανώς αναφέρομαι στη γνωστή παράσταση από την οικία του Κόντογλου στο Γαλάτσι, φτιαγμένη το 1932, δηλαδή δέκα χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή όταν
Και ο Κόντογλου, εν προκειμένω, αναδεικνύει στη ζωγραφική του, σαν άλλος Κλωντ Λεβί Στρος - αλλά σαν Πικάσο των Demoiselles - την γενοκτονία των ιθαγενών της Βραζιλίας, της Αφρικής, της Ινδονησίας και κατ’ αναλογίαν της Μικράς Ασίας.
Ακόμη τα πάθη και της Ινδίας της οποίας ένας εκπρόσωπος, ένας φακίρης σαν τον ημίγυμνο Πρόδρομο, στέκεται συμβολικά δίπλα στον Αϊβαλιώτη Καπετάνιο. Η σχέση είναι προφανής, η καταγγελία ξεκάθαρη αλλά λίγοι αυτοί που τολμούν να την αναγνώσουν. Ακόμη και σήμερα!
Διαβάζω, λοιπόν, ποικίλα όσα σε μελέτες γνωστών, ακαδημαϊκών δασκάλων αλλά και σε ρεπορτάζ εφημερίδων όπως η έγκριτη Καθημερινή γενικότερα για τον Φώτη Κόντογλου και την έκθεση του Μουσείου Γουλανδρή πιο εξειδικευμένα, διαβάζω λοιπόν ενδιαφέροντα πράγματα αλλά και αρκετά στρογγυλεμένα.
Θέλω πάντως να πω εξ αρχής ότι είναι πολύ σημαντικό ότι παρουσιάζεται μια τέτοια έκθεση σ′ ένα τέτοιο χώρο αυτή την χρονική συγκυρία όπως επίσης είναι πολύ σημαντική η παρουσίαση του Παρθένη στην Εθνική Πινακοθήκη ή του Σπύρου Παπαλουκά, λίγο καιρό πριν, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Υπενθυμίζω ότι η χαρά του Κόντογλου ήταν πολύ μεγάλη όταν το 1927 ο Παπαλουκάς παντρεύτηκε την Όλγα Ευαγγέλου από το Αϊβαλί. Δηλαδή τη δική του αγαπημένη πατρίδα...Όμως το έργο και των τριών αυτών δημιουργών κόβει σαν μαχαίρι,είναι βαθιά πολιτικό και για τούτο η προσέγγιση του πρέπει να γίνεται και με προσοχή αλλά και με τόλμη. Κυρίως γιατί το έντονα πολιτικό - ανατρεπτικό στοιχείο του δεν είναι συμβατό σε μία εποχή κατεξοχήν απολιτίκ. Έστω κι αν το έργο αυτό αποτελεί την πιο ελεγειακή προσέγγιση των χαμένων πατρίδων όπως επίσης και των αιτιών που προκάλεσαν την απώλεια τους. Κι αυτό είναι το κυριότερο. Ότι δηλαδή δεν έχουμε να κάνουμε με μία ζωγραφική του σαλονιού αλλά με χρώματα που είναι φτιαγμένα από σάρκα και αίμα.
Το λέω ξεκάθαρα: Ο μπάρμπα Φώτης δεν είναι ο ευσεβιστής εικονογράφος των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, ούτε ο χαριτωμένος διακοσμητής των σαλονιών μίας αφόρητα μικροαστικής Αθήνας. Με σημαιούλες και κεράκια. Και είναι τουλάχιστον ασέβεια να τον συγχέουν με συγκεκριμένους σύγχρονους. Επειδή και στο κοσμικό και στο θρησκευτικό του έργο καιροφυλακτούν η ανατροπή και η διακωμώδηση του ”καθωσπρέπει” γούστου. Λέει κάπου ο ίδιος για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. ”Δεν την καταλαβαίνουνε, ούτε τους αρέσει η ζωγραφική του, αυτοί θέλουνε Ιακωβίδηδες (sic)”. Έτσι και τώρα, νομίζω πως κυριαρχεί μία μάλλον politically correct προσέγγιση του.
Ας πούμε, στη μεγάλη, αυτοβιογραφική σύνθεση - στην Εθνική Πινακοθήκη σήμερα αποτοιχισμένη - που ζωγραφίζει το 1932 στο σαλόνι του σπιτιού του στο Γαλάτσι, με ευσχήμονες βοηθούς τους Εγγονόπουλο και Τσαρούχη, 10 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το κυρίαρχο στοιχείο είναι σύγκρουση ανάμεσα σε έναν πολιτισμό που έρχεται από την ευρεία ανατολή και σε μίαν αποικιοκρατική βία που έρχεται από τη δύση.
Και στο βιβλίο μου ”Μικρή Πινακοθήκη” και στη σειρά ”Ελληνομουσείον” και σε άρθρα μου στο ”αντί” σε χρόνο ανύποπτο αλλά και στις ξεναγήσεις μου - από το 1990 ακόμη - στην Εθνική Πινακοθήκη επέμενα να εξηγώ πως όταν ζωγραφίζει ο Κόντογλου τον Αϊβαλιώτη Καπετάνιο δίπλα στον ”άγριο” της Βραζιλίας και τον ιθαγενή της Ιάβας αναφέρεται κατευθείαν σε δύο προνεωτερικούς κόσμους που τους εξαφανίζει η λαίλαπα των οικονομικών συμφερόντων και της εισβολής των αποικιοκρατικών δυνάμεων.
Οι Βρετανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι στην μικρά Ασία, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και πάλι οι Βρετανοί στη Νότιο Αμερική αλλά και οι ”Ολαντέζοι” στο κάστρο της Μπούκα Ρούα στο νησί Τσάτλα ακριβώς από πάνω από τον Αϊβαλιώτη καπετάνιο, αυτό δηλώνουν. Με τον πιο δραματικό τρόπο. Μόνο τυφλοί ή ”ειδικοί” της νεοελληνικής τέχνης δεν θα έβλεπαν το προφανές και δεν θα έκαναν τη διασύνδεση. Και δεν με στεναχωρεί τόσο που με αγνοούν αλλά που δεν αντιμετωπίζουν έντιμα την ερμηνεία που προτείνω.
.Ο Κόντογλου καταγράφει ανάγλυφα εδώ τα αίτια που οδήγησαν την έξοδο του Ελληνισμού από την προαιώνια κοιτίδα του. Όμως οι γενικόλογες εξαπλουστεύσεις είναι όπως πάντα, από την εποχή του αείμνηστου Νίκου Ζία, ο κυρίαρχος συρμός. Αυτές που αναφέρονται στον ταπεινό, τον θεοσεβούμενο, τον χριστιανό κυρ Φώτη. Ο οποίος ήταν ασφαλώς όλα αυτά αλλά και πολλά περισσότερα. Στο μυθιστόρημα του ”Πέδρο Καζάς” για παράδειγμα, εκδοθέν δαπάναις του Στρατή Δούκα, προλαβαίνει τον σουρεαλισμό, πέντε ολόκληρα χρόνια πριν το πρώτο επίσημο του μανιφέστο το 1924. Ποιός δικαιούται να το αγνοεί;
Ο Κόντογλου, με όλους τους τρόπους, καταγγέλλει το ”ψευτορωμαίικο” (δική του έκφραση) αλλά και την κρατικοποίηση της Ορθοδοξίας. Νομίζω πως κατευθείαν απόγονοι του - οι οποίοι όμως παραδόξως λείπουν από την έκθεση του Μουσείο Γουλανδρή υπέρ εκείνων που η μόνη τους σχέση μαζί του ήταν το ότι τον ζωγράφισαν από μία φωτογραφία (!) - παραμένουν ο ασκητικός του σώματος Πάνος Φειδάκης, ο Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος - ο όποιος επί 30 χρόνια ζωγραφίζει την εκκλησία των Βραχναίικων Αχαΐας κατά τον πιο κοντογλικό τρόπο - και βέβαια ο Γιώργος Χατζημιχάλης με τις εικαστικές αναφορές του στον ”φτυχισμένο Κονέκ Κονέκ” και με όρους ενός μη δυτικού μοντερνισμού.
.Η παράλειψη αυτού τελευταίου είναι κατά τη γνώμη μου η πιο ”πονηρή”. Γιατί η αισθητική του σαλονιού προκρίθηκε απέναντι στην έρευνα και την ουσία της αισθητικής έκφρασης. Και γιατί ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που τους βολεύει να μην βλέπουν πόσο γλυκά δένουν μεταξύ τους ο Henri Matisse, ο Κόντογλου, ο Διαμαντόπουλος - άλλος μεγάλος αδικημένος - ο Τσαρούχης και το, διαρκώς αντιστεκόμενο στις ισοπεδωτικές ερμηνείες, Βυζάντιο.
ΥΓ. Αυτός ήταν ο λόγος, το πολιτικό, οχληρό στοιχείο, που είχε κάνει την αείμνηστη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα να κρατάει την τοιχογραφία για περισσότερα από 10 χρόνια στις αποθήκες της Εθνικής Πινακοθήκης!
Προσέξτε, εν προκειμένω, πως σκηνογραφεί τους πουριτανούς Ολλανδούς όταν μεταφέρουν κανόνια στον Μέγα Ωκεανό. Χάρμα! Προσωπικά, τέλος, θα πρόσθετα και μία από τις εικόνες του Χριστού που είδα πρόσφατα στο Μουσείο της Ρεντίνας, φτιαγμένες από το χέρι του Διονυσίου του εκ Φουρνά. Ως γέφυρα ανάμεσα στον κυρ Μανουήλ Πανσέληνο και τον κυρ Φώτη. Όμως κάποιοι μοιάζει να φοβούνται ακόμα και τη σκιά τους. Και να μην τολμούν ούτε τα πλέον στοιχειώδη. Watson!
Σημείωση: Από το κείμενο της Καθημερινής:
«Ήθελε να έχει μπροστά του τα πρότυπά του, τις υψηλότερες κορυφές της τέχνης που θαύμαζε», σχολιάζει ο κ. Παυλόπουλος. «Σε αυτό το έργο ο Κόντογλου απεικονίζει τη μυθολογία του συναιρώντας στοιχεία της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής παράδοσης σε μια ενιαία αφήγηση. Για εκείνον δεν υπήρξε καμιά διακοπή στο συνεχές της ελληνικής ιστορίας και εφάρμοσε εικαστικά τη συγκεκριμένη εθνοποιητική αντίληψη...”
Όπως αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος στο κείμενό του για την κατοικία της Κυπριάδου, το οποίο περιέχεται στον πληρέστατο κατάλογο της έκθεσης του Ιδρύματος...”για την τοιχογραφία βοήθησαν τον Κόντογλου ο πεθερός του Αθανάσιος Χατζηκαμπούρης και οι νεαροί τότε ζωγράφοι, φοιτητές στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Γιάννης Τσαρούχης και Νίκος Εγγονόπουλος. Η τοιχογραφία, χωρισμένη σε ζώνες, παρουσιάζει πρόσωπα αγαπητών του ζωγράφων (Πανσέληνος, Θεοφάνης, Θεοτοκόπουλος κ.ά.), ποιητών (Όμηρος), φιλοσόφων (Πυθαγόρας, Διογένης, Πλούταρχος), του Ηροδότου και του Στράβωνος, παραστάσεις από τις πέντε φυλές της γης, αλλά και αρχαίους Ελληνες να προσκυνούν είδωλα. Στη χαμηλότερη ζώνη της τοιχογραφίας, ένα ύφασμα κρεμασμένο σε κρίκους, η ποδέα των εκκλησιαστικών τοιχογραφιών, αποτελεί το μόνο στοιχείο άμεσα σχετισμένο με τη θρησκευτική παράδοση”.
***
Μάνος Στεφανίδης - Ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, ιστορικός τέχνης, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρκίνος στο πάγκρεας: Τα δύο σημάδια που μπορούν να τον δείξουν έως και τρία χρόνια νωρίτερα
- Τζόκερ: Τα έπιασε όλα με 2,50 ευρώ αλλά δεν έγινε εκατομμυριούχος – Η νύχτα που θα θυμάται για πάντα
- Θεσσαλονίκη: Δεν είναι πλαστικός χειρουργός ο γιατρός που χτυπήθηκε με λοστό στο κεφάλι
- Κεραμέως για πρωτοσέλιδο «Δημοκρατίας»: Λάσπη στον ανεμιστήρα, άθλιες επιθέσεις που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή
- Καλάθι του νοικοκυριού: Έπεσε η ψηφιακή πλατφόρμα λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας στην πρεμιέρα
- Στην πρώτη θέση ο Σασμός και οι Παγιδευμένοι στις ώρες προβολής τους! - Αναλυτικά η τηλεθέαση (1/11/2022)
- Τεράστιες χριστουγεννιάτικες μπάλες προκάλεσαν χάος στο Λονδίνο -Τις παρέσυρε ο αέρας, σε πανικό οι οδηγοί
- Διαλειμματική νηστεία: Πώς επηρεάζει τις γυναικείες ορμόνες
- Κίνηση τώρα: Χάος σε Εθνική και Αττική Οδό – Ποιους δρόμους πρέπει να αποφύγετε [χάρτης]
- B. Κορέα: Ο Κιμ «πάτησε το κουμπί», ο πλανήτης κρατάει την αναπνοή του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Η τροφή-έκπληξη που ενισχύει τον μεταβολισμό μας και βοηθά στην πέψη
- Τι σημαίνει η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας
- Εκλογές στο Ισραήλ: Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η επίλυση των εσωτερικών ζητημάτων
- Politico: Το ενεργειακό σύμφωνο της Λιβύης αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας
- Τάσος Μαντζαβίνος: Το Λούβρο είναι σπουδαίο αλλά δεν είναι δικό μου
- «Μην καμπουριάζεις!»: Μήπως τόσα χρόνια μας μάλωναν λάθος;
- Η ρωσική Wagner στρατολογεί Αφγανούς κομάντο εκπαιδευμένους από Αμερικανούς πεζοναύτες
- Με μισό αιώνα καθυστέρηση το FBI ανακάλυψε την ταυτότητα της δολοφονημένης "Κυρίας των Αμμολοφων"
- Χαβάη: Νεαρή «ξεγέλασε τον θάνατο», σκίστηκε η αιώρα της και έπεσε στο κενό από τα 15 μέτρα
- Coldplay: Ερμηνεύουν τον «ύμνο» της ιρανικής εξέγερσης (βίντεο)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Ποιος φοβάται ακόμη τον κυρ Φώτη;
- ΟΗΕ: Οι ταλιμπάν αύξησαν την παραγωγή οπιούχων κατά 32% και τριπλασίασαν τα κέρδη
- Συνελήφθη ο φερόμενος βιαστής του Παλαιού Φαλήρου
- Ισραήλ: Ανοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες βουλευτικές και την πιθανή επιστροφή Νετανιάχου
- Εκλογές στο Ισραήλ: Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η επίλυση των εσωτερικών ζητημάτων
- Με μισό αιώνα καθυστέρηση το FBI ανακάλυψε την ταυτότητα της δολοφονημένης "Κυρίας των Αμμολοφων"
- Το ηθικό και νόμιμο στη πολιτική
- Πήγε ο Ερντογάν στο Ντονέτσκ;
- Μαρτίνος Λούθηρος: Από το Τάγμα των Φραγκισκανών στην ηγεσία της θρησκευτικής μεταρρύθμισης
- Σεούλ: Παραδοχή "ανεπάρκειας" των μέτρων από τον αρχηγό της αστυνομίας, παρά τις προειδοποιήσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η τροφή-έκπληξη που ενισχύει τον μεταβολισμό μας και βοηθά στην πέψη
- «Μην καμπουριάζεις!»: Μήπως τόσα χρόνια μας μάλωναν λάθος;
- Χαβάη: Νεαρή «ξεγέλασε τον θάνατο», σκίστηκε η αιώρα της και έπεσε στο κενό από τα 15 μέτρα
- Τάσος Μαντζαβίνος: Το Λούβρο είναι σπουδαίο αλλά δεν είναι δικό μου
- Μουσείο στην Ταϊβάν κατέστρεψε εκθέματα αξίας 77 εκατ. δολαρίων
- Γιγαντιαίος αστεροειδής που κρυβόταν στη λάμψη του ηλιακού φωτός «απειλεί» τη Γη
- Η ρωσική Wagner στρατολογεί Αφγανούς κομάντο εκπαιδευμένους από Αμερικανούς πεζοναύτες
- Τι σημαίνει η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας
- Πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών: Παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων;
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο (1/10) στην Αθηνών - Λαμίας