Στον πρόεδρο της Κολομβίας το Νόμπελ Ειρήνης

Στον πρόεδρο της Κολομβίας το Νόμπελ Ειρήνης όπως ανακοινώθηκε από την πρωτεύουσα της Ακαδημίας στο Όσλο.

2016 Nobel Peace Prize Laureate Colombian President Juan Manuel Santos. Photo from 2010 @creativecommons pic.twitter.com/IHEEt2nFLb

— The Nobel
Prize (@NobelPrize) October 7, 2016

Ο Juan Manuel Santos (Χουάν Μανουέλ Σάντος) και ο Timoleon Jimenez από τους αντάρτες Farc ήταν οι αρχιτέκτονες του ειρηνευτικού σχεδίου στη Κολομβία.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε πριν από ένα μήνα, έπειτα από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων και τερμάτισε τη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του μαρξιστικού FARC που διαρκεί περίπου 50 χρόνια και έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 250.000 ανθρώπους και τον εκτοπισμό από τις εστίες τους έξι εκατομμυρίων πολιτών. Το FARC άρχισε ως λαϊκό επαναστατικό κίνημα και αργότερα έγινε σημαντικός «παίκτης» στο εμπόριο κοκαΐνης. Στο αποκορύφωμα της ισχύος του είχε 20.000 μαχητές, και θεωρείται ότι πλέον έχει στις τάξεις του 7.000 αντάρτες.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία που έτυχε διεθνούς αναγνώρισης απορρίφθηκε από το λαό όπως προέκυψε από το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη χώρα την περασμένη εβδομάδα.

«Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή», ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Announcement of the 2016 #NobelPrize in Peace https://t.co/pMBPquTF3S

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2016

Ο νικητής επιλέχθηκε μεταξύ 376 υποψηφιοτήτων εκ των οποίων 228 ήταν φυσικά πρόσωπα και 148 οργανώσεις.

Από τα φαβορί ήταν και οι Έλληνες κάτοικοι των ακριτικών νησιών, που με αυτοθυσία συνέβαλαν στις διασώσεις, αλλά και στην καθημερινότητα των προσφύγων και μεταναστών που έφταναν στα νησιά. Ειδικότερα 85χρονη από τη Συκαμνιά, η κ. Αιμιλία Καμβύση και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλιαμός ήταν οι δύο Έλληνες υποψήφιοι στο πρόσωπο των οποίων θα τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου.

«Φανταστείτε να είστε εκεί και να βλέπετε τα πνιγμένα παιδιά στην παραλία ή να σώζετε έναν πατέρα το παιδί του οποίου πνίγηκε ή ακόμη και ένα βρέφος που έχασε τους γονείς του» δήλωσε στο Reuters ο κ. Βαλάμιος και πρόσθεσε: «Την Παρασκευή, όταν θα ανακοινώσουν το Νόμπελ, θα συνεχίσουν τα πέφτουν βόμβες και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν. Και εγώ δεν θα αισθανθώ ούτε χαρά ούτε λύπη. Ξέρω ότι έκανα αυτό που έπρεπε» είπε.

Επίσης η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο ανακουφίζοντας με τη δράση της τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών είχε προταθεί ώστε στο πρόσωπό της να τιμηθούν όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Άλλοι υποψήφιοι με ισχυρές πιθανότητες να διεκδικήσουν αυτοί το βραβείο ήταν οι White Helmets (Λευκά Κράνη), η οργάνωση που βοηθάει στις διασώσεις στη Συρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Λευκά Κράνη βρίσκονται πολύ υψηλά στην προτίμηση του κόσμου.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό ντοκιμαντέρ του Netflix μέχρι σήμερα

Άλλοι υποψήφιοι ήταν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για τη συμβολή της στο προσφυγικό, και την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» που ακολούθησε το 2015, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Ντένις Μουγκέγκε, ο Κονγκολέζος χειρούργος που περιποιείται θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 το Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε στο Τυνησιακό Εθνικό Κουαρτέτο Διαλόγου «για την αποφασιστική του συνεισφορά στην οικοδόμηση της πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών το 2011»

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα