Πορείες και συλλαλητήρια στη χθεσινή 24ωρη γενική απεργία

Ημέρα 24ωρης γενικής απεργίας χθες, Πέμπτη, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα, ενώ πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Στην Αθήνα ΓΣΕΕ

και ΑΔΕΔΥ κάλεσαν τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος για να διαδηλώσουν ενάντια στα όσα «αντεργατικά και αντιλαϊκά προωθούνται με το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης», όπως σημείωναν στη διακήρυξή τους, ενώ τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια.

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης μέλος της ΑΔΕΔΥ τόνισε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός αμφισβητώντας ότι είναι επί της ουσίας ο τελευταίος «μνημονιακός» όπως λέει η Κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε πως είναι αναγκαίο να γίνουν προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο της «τρίτης αξιολόγησης» θα επιφέρει άμεσο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γιώργος Μυλωνάς δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι αυτή η απεργία πρέπει να είναι η αρχή μιας νέας δυναμικής πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος για ουσιαστική αλλαγή στα πράγματα και «για σταδιακή απαξίωση των μνημονιακών νόμων».

Μετά τη συγκέντρωση οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία η οποία κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή.

Στο μεταξύ τα μέλη του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια έχοντας στην κεφαλή της πορείας δύο σημαίες της Παλαιστίνης πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δήλωσή του επισήμανε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την αθλιότητα, συνεχίζει τη βρώμικη δουλειά σε βάρος του ελληνικού λαού. Όσο πιο γρήγορα ξεπεραστούν αυταπάτες, ψεύτικες προσδοκίες, απογοητεύσεις, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο, έτσι ώστε να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά αντιλαϊκά μέτρα, να ανακτηθούν οι απώλειες για τους εργαζόμενους από τα χρόνια της κρίσης, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η υπόθεση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας. Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά άμεσα, με αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης, μέσα στα εργατικά σωματεία, μέσα στους συλλόγους, με συμμετοχή στις αρχαιρεσίες, στις διαδικασίες του μαζικού κινήματος, με ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, όλων των καταπιεσμένων και αδικημένων αυτής της χώρας».

Ψήφισμα ΓΣΕΕ

Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας συνεχίζει να σηκώνει στις πλάτες του τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων, τα βάρη της δογματικής εμμονής της κυβέρνησης σε μέτρα και πολιτικές που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν δυσβάστακτο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον, αναφέρει η ΓΣΕΕ στο ψήφισμά της μετά την χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

Να σταματήσει εδώ και τώρα η αντεργατική και φορομπηχτική πολιτική, η οποία συνεχίζεται και αποτυπώνεται και στον νέο προϋπολογισμό.

Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.

Άμεση κατάργηση των μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας και εργαλείο πρόσθετης φορολόγησης.

Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και καμία πράξη άρσης της απόλυτης απαγόρευσης του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.

Όχι στις μνημονιακές δεσμεύσεις που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα.

Όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο.

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τον πρόεδρο της Βουλής

Μία αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Τα μέλη της αντιπροσωπείας επέδωσαν στον πρόεδρο της Βουλής το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης και πραγματοποίησαν προφορικό διάβημα παρουσιάζοντας το σύνολο των αιτημάτων για τα οποία κηρύχθηκε η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Στη Θεσσαλονίκη

Τρεις βασικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν χθες στο πλαίσιο της γενικής πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Η πρώτη ήταν του ΠΑΜΕ, στο Άγαλμα του Βενιζέλου, γύρω στις 10.30 πμ, η δεύτερη μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), γύρω στις 11πμ, και η τρίτη, περίπου την ίδια ώρα, στο χώρο της Καμάρας. Τη διοργάνωσαν μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του ευρύτερου αντιεξιουσιαστικού χώρου και πρωτοβάθμιων σωματείων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ακολούθησαν ανεξάρτητες πορείες σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (ΥΜΑΘ), όπου οι συγκεντρωμένοι, ζήτησαν, μεταξύ άλλων, άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2018 και φώναξαν συνθήματα κατά των μνημονιακών μέτρων, της λιτότητας και των περικοπών.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, με δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα προαπαιτούμενα και οι μνημονιακοί νόμοι οδηγούν την κυβέρνηση στο να φέρει έναν ακόμη προϋπολογισμό, τον 8ο κατά σειρά, που ισοπεδώνει την κοινωνία. Η επίθεση που δεχόμαστε στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με μείωση των κύριων συντάξεων, των επικουρικών, του ΕΚΑΣ, των προνομιακών επιδομάτων, των συντάξεων χηρείας, είναι πρωτοφανείς. Οι φόροι που έχουν επιβληθεί είναι αυτοί που θα φέρουν 20 δισ. ευρώ στα ταμεία από το 2015 μέχρι το 2020. Αυτό που τους λέμε είναι ότι το τερματίσανε και ότι η κοινωνία δεν έχει άλλο υπομονή και δεν έχει οικονομικές δυνατότητες να ανταπεξέλθει. Θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ιδιαίτερα η κυβέρνηση που άλλα έταζε προεκλογικά και άλλα τώρα εφαρμόζει».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα