Πως είδαν τα αμερικανικά ΜΜΕ τη συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ

Με ανταποκρίσεις από το Βερολίνο, αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν αναφορά στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, 'Αγκελα Μέρκελ, καταγράφοντας εκτιμήσεις για το περιεχόμενο των δηλώσεών τους.

Σε δημοσίευμα, της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ σημειώνονται πέντε
θέματα-συμπεράσματα για τη συνάντηση των δύο ηγετών. Μεταξύ άλλων αναφέρεται:

1) Η προσωπική χημεία. Οι δύο ηγέτες είναι ήρεμοι και λογικοί, οι οποίοι αποκλείεται να κάνουν παράπονα ο ένας για τον άλλο. Η ήρεμη ιδιοσυγκρασία τους, όμως, δεν έκρυψε τις πολιτικές διαφορές τους, που φάνηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου και οι οποίες αφορούν από τις πολεμικές αποζημιώσεις μέχρι το πρόγραμμα διάσωσης και δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλες τα τελευταία πέντε χρόνια.

2) Το μήνυμα. Η ουσία της συνάντησης μπορεί να είναι το μήνυμα που αυτή στέλνει προς τους θερμόαιμους σε Ελλάδα και Γερμανία. Οι λαϊκιστές πολιτικοί στην Ελλάδα προκάλεσαν την οργισμένη αδιαλλαξία στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών. Με την πρόσκληση προς τον κ. Τσίπρα, η κα Μέρκελ έστειλε ένα μήνυμα ότι όλοι πρέπει να ηρεμήσουν και να τους αφήσουν να συνεργαστούν.

3) Αναφορά στον πόλεμο. Ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, όσο κι αν αυτό δεν είναι αρεστό στο Βερολίνο. Η Γερμανία επιμένει ότι το θέμα έχει κλείσει, ενώ οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν το τόνιζαν για να μην περιπλέξουν τις συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης. Η νέα ελληνική κυβέρνηση προτιμά να ασκήσει πίεση, παρά να χτίσει καλή θέληση. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το θέμα είναι ηθικό και δεν αφορά τα χρήματα.

4) Μην αναφέρεις τον πόλεμο. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την αμοιβαία εχθρότητα και στις δύο χώρες που οφείλεται στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και δήλωσε ότι «η σημερινή δημοκρατική Γερμανία δεν έχει τίποτα να κάνει με τη Γερμανία του Τρίτου Ράιχ» και κάλεσε τα δύο έθνη «να αφήσουν τις σκιές του παρελθόντος» και «να γυρίσουν σελίδα». Ωστόσο, οι συνεχείς αναφορές της κυβέρνησής του για τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η ιστορία κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα και στις δύο χώρες στον ίδιο βαθμό που κυριαρχούν και τα σημερινά οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

5) Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για τον κ Τσίπρα. Η συνάντηση δεν θα οδηγήσει σε λύση του σημαντικότερου προβλήματος της Ελλάδας, δηλαδή της ρευστότητας. Η κα Μέρκελ επέμεινε ότι δεν είναι αρμόδια για να το λύσει. Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν μπορεί να τους ευχαριστήσει όλους, τους τεχνοκράτες, το δικό του συνασπισμό της ριζοσπαστικής αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και τους δεξιούς-εθνικιστικές, Ανεξάρτητους Έλληνες. Μέχρι στιγμής, κερδίζει χρόνο, αποφεύγοντας την επιλογή, αλλά ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν.

Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ επισημαίνεται ότι «η κα Μέρκελ δεν έδωσε καμία ένδειξη πως η οικονομική βοήθεια, που η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί επειγόντως, θα πρέπει να ξεκλειδωθεί. Αντ' αυτού, μίλησε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, για το ότι ήθελε να χτίσει εμπιστοσύνη με τον Έλληνα ομόλογό της».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις των δύο ηγετών, «οι οποίες αποσκοπούσαν στη βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά από εβδομάδες λεκτικών επιθέσεων, χωρίς όμως να συμφωνούν στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί να αποφύγει τη διεύρυνση των διαχωρισμών στην ευρωζώνη, κάλεσε τους Γερμανούς και τους Έλληνες να αποφεύγουν τα στερεότυπα και δήλωσε ότι η Γερμανία δεν ευθύνεται για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, τόνισε πως "πρέπει να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα". Ο κ Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι "το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ήταν μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια προσαρμογής, αλλά κατά την άποψή μας, δεν ήταν μια ιστορία επιτυχίας" και πρόσθεσε "προσπαθούμε να βρούμε κοινό έδαφος για να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και για την εκταμίευση των κεφαλαίων που χρειάζεται"».

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι ένα «θέμα ηθικής τάξης» και δεν συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Από την πλευρά της η κα Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων «έχει κλείσει» για τη Γερμανία, «αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών για ένα ξεχωριστό ταμείο», όπως σημειώνεται.

Τέλος, για το θέμα της ρευστότητας, η κα Μέρκελ παρέπεμψε στους θεσμούς, δηλώνοντας ότι «η Γερμανία δεν είναι ο θεσμός που αποφασίζει για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Στη Νιου Γιορκ Τάιμς επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών».

Στην ανταπόκριση γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, για την επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς την 'Αγκελα Μέρκελ στις 15 Μαρτίου, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα