Πώς ο Γάλλος καλλιτέχνης JR εξαφάνισε τη γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου

Οι επισκέπτες στο Μουσείο του Λούβρου έρχονται αντιμέτωποι με ένα ασυνήθιστο θέαμα: η κλασική πλέον γυάλινη πυραμίδα του IM Pei είναι ακόμη εκεί, αλλά κάτι περίεργο συμβαίνει, εξαιτίας ενός έξυπνου έργου τέχνης από τον JR.

O Γάλλος καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει μία εντυπωσιακή οπτική ψευδαίσθηση, καλύπτοντας την πυραμίδα με μία τεράστια χάρτινη φωτογραφία του μουσείου. Εάν κάποιον στέκεται στη σωστή γωνία, ευθυγραμμίζοντας την εικόνα με το κτίριο από πίσω, η πυραμίδα μοιάζει να εξαφανίζεται.

Ο JR είναι θαυμαστής του Pei και έτσι εμπνεύστηκε να
δουλέψει με το πιο γνωστό του αρχιτεκτονικό project: «Εντυπωσιάστηκα από τη θέληση να κάνει την πυραμίδα διακριτική. Ήθελε να δένει με το περιβάλλον,» είπε ο καλλιτέχνης μέσω e-mail στο artnet News. «Εκατοντάδες τουρίστες βγάζουν selfie με την πυραμίδα κάθε μέρα, έτσι ήθελα να τους το κάνω δυσκολότερο με τον αφαιρέσω την πυραμίδα και έτσι να χρειαστεί να την αναζητήσουν και να κινηθούν τριγύρω για να βρουν το καλύτερο μέρος για να βγάλουν την φωτογραφία», πρόσθεσε.

Σήμερα είναι βέβαια εύκολο κανείς να ξεχάσει ότι η αρχική αντίδραση στην πυραμίδα του Pei δεν ήταν καθόλου θετική. Ένα άρθρο των New York Times το 1985 ανέφερε ότι το project, που βρισκόταν τότε υπό κατασκευή, είχε θεωρηθεί «εάν αρχιτεκτονικό αστείο, ένα άσχημο θέαμα, μία αναχρονιστική εισβολή του συμβολισμού για τον θάνατο στην Αίγυπτο στη μέση του Παρισιού και μία μεγαλομανής ανοησία».

Ωστόσο, ο Emile Biasini, ο οποίος διηύθυνε το όλο project, ήταν σίγουρος για την τελική του επιτυχία, λέγοντας στους Times ότι «σε 10 χρόνια είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά θα έχουν ξεχαστεί. Η πυραμίδα θα είναι εκεί και οι Γάλλοι θα την θεωρούν κλασική». Τα λόγια του απεδείχθησαν προφητικά.

«Στην αρχή δέχθηκε κριτική και τώρα έχει γίνει ευρέως αποδεκτή. Πίστεψα ότι θα είχε πλάκα να δείξω πώς θα έδειχνε το Λούβρο χωρίς αυτήν,» είπε ο JR στην Wall Street Journal.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε αρχικά στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα