Πώς τα social media μας «υπνωτίζουν» και κάνουμε αχρείαστες αγορές
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απειλούν με διάφορα προβλήματα τον ψυχισμό μας. Ειδικά σε στιγμές και περιόδους που είμαστε πνευματικά κουρασμένοι ή πιεσμένοι είναι πιο πιθανό να επηρεαστούμε από έναν μεγάλο αριθμό από likes σε μια διαφημιστική ανάρτηση και να κάνουμε κλικ σε ιστοτόπους προϊόντων που δεν χρειαζόμαστε καν ή που υπό άλλες συνθήκες θα τα απορρίπταμε.
Η Λάρα Χουντ, καθηγήτρια της επιστήμης της διαφήμισης, μελετά τη συμπεριφορά των ατόμων στα κοινωνικά δίκτυα επί σειρά ετών. Στα τέλη του 2022, με τη συνάδελφό
Στην πρώτη ομάδα ελέγχου δεν ανατέθηκε κάποιο εισαγωγικό ζητούμενο. Οι επιστήμονες απλώς τους έβαλαν να παρακολουθήσουν μια διαφήμιση στο Instagram. Στη δεύτερη ομάδα οι συμμετέχοντες, προτού παρακολουθήσουν τη διαφήμιση που προοριζόταν για αυτούς, κλήθηκαν να απομνημονεύσουν έναν εννιαψήφιο αριθμό. Στην τρίτη ομάδα ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να κάνουν πρώτα μια «βόλτα» στη ροή του Instagram για τριάντα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να δουν και αυτοί μια διαφήμιση. Η πρώτη ομάδα είδε τη διαφήμιση μιας υπηρεσίας έτοιμου φαγητού, η δεύτερη μια διαφήμιση παγωτού και η τρίτη μια ανάρτηση για κόκκους καφέ.
Η φωτογραφία και η λεζάντα της διαφήμισης ήταν ίδιες για όλους όσους υπάγονταν στην ίδια ομάδα, με μοναδική διαφορά τον αριθμό των likes που έβλεπαν οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη ανάρτηση. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι συμμετέχοντες είδαν μια διαφήμιση με μερικές εκατοντάδες likes ενώ άλλοι έβλεπαν την ίδια ακριβώς διαφήμιση, με δεκάδες χιλιάδες ή και περισσότερα likes.
Μετά την προβολή της διαφήμισης, κάθε συμμετέχων κλήθηκε να αξιολογήσει πόσο πρόθυμος θα ήταν να αγοράσει το προϊόν και πόση διανοητική προσπάθεια χρειάστηκε, προκειμένου να επεξεργαστεί τις πληροφορίες τις διαφήμισης.
Η ομάδα που είδε κατευθείαν τη διαφήμιση είχε περισσότερες πιθανότητες να θέλει να αγοράσει το προϊόν όταν από κάτω υπήρχαν πολλά likes ή θετικά σχόλια. Στο γιατί ήθελαν να αγοράσουν ένα προϊόν, οι συμμετέχοντες αυτής της ομάδας, έδωσαν απλές απαντήσεις προκειμένου να αιτιολογήσουν την επιλογή τους. Απαντήσεις όπως «Απλώς μου αρέσει η συγκεκριμένη διαφήμιση» ή «Αυτή η διαφήμιση σε βάζει κατευθείαν στην ουσία…»
Αντίθετα, όσοι είχαν μόλις κάνει scroll στα social media για τριάντα δευτερόλεπτα, έδιναν απαντήσεις που δεν έβγαζαν κανένα συγκεκριμένο νόημα. Για παράδειγμα, κάποιοι έδωσαν μονολεκτικές απαντήσεις όπως «φαγητό» ή «πιάτο». Άλλοι συμμετέχοντες αυτής της ομάδας, παραδέχθηκαν ότι τους ήταν ιδιαιτέρως δύσκολο να επεξεργαστούν τις πληροφορίες.
Υπήρξε και αδυναμία της δεύτερης ομάδας να επεξεργαστεί τις πληροφορίες, η οποία αποδίδεται στην ψυχικά εξουθενωμένη κατάσταση των εξεταζομένων, την οποία στη δημοσίευση της μελέτης τους ορίζουν ως «γνωστική υπερφόρτωση».
Θεωρούν μάλιστα, ότι χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτή που φέρνει τους ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση, καθώς καλούνται να αξιολογούν διαρκώς διαφορετικούς τύπους αναρτήσεων κειμένου, φωτογραφιών και βίντεο από ένα σωρό διαφορετικούς χρήστες. Και πράγματι αν το καλοσκεφτούμε, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ερχόμαστε σε επαφή με την ανάρτηση του/της συζύγου μας, τη φωτογραφία ενός συναδέλφου, το βίντεο μιας διασημότητας και μια αστεία ιστορία του/της αδερφού/αδερφής μας. Και όλη αυτή η συσσώρευση διαφορετικών πληροφοριών μας αφήνει τελικά με ένα αίσθημα απογοήτευσης και συναισθηματικού κατακερματισμού.
Ας πούμε ότι προτείνουμε στον συγκάτοικό μας να πάρουμε πίτσες. Υπό κανονικές συνθήκες, ο συγκάτοικος θα εξετάσει διάφορους παράγοντες όπως το κόστος, το μέγεθος της πείνας του ή το πρόγραμμα διατροφής του. Τώρα, ας υποθέσουμε ότι του κάνουμε την ίδια ερώτηση ενώ μιλάει στο τηλέφωνο με έναν άρρωστο συγγενή του, παράλληλα έχει λάβει ένα μήνυμα από τον/την πρώην του και έχει αργήσει και στη δουλειά. Σίγουρα μετά από όλα αυτά, δεν θα έχει πλέον την ενέργεια να σκεφτεί λογικά γύρω από το αν η πίτσα είναι μια καλή ιδέα για δείπνο. Πιθανότατα απλώς θα μας απαντήσει «Ναι, βεβαίως» ενώ από μέσα του σκέφτεται τί θα απαντήσει στο μήνυμα του/της πρώην.
Μοναδική εξαίρεση σε αυτό, αποτελούν τα άτομα που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία ή γνώση που σχετίζεται με το προϊόν ή την υπηρεσία που διαφημίζεται. Σε αυτή την περίπτωση, τα άτομα είναι σε θέση να σκεφτούν αν θα ωφεληθούν πραγματικά από την αγορά του διαφημιζόμενου προϊόντος.
Κατανοώντας πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας με ασυνείδητους τρόπους, ίσως ως καταναλωτές γίνουμε πιο προσεκτικοί και πάψουμε να ενδίδουμε στην αλόγιστη αγορά προϊόντων που μας είναι εντελώς άχρηστα.
Πηγή: The Conversation
Πριν φύγετε...Γιατί οι ινφλουένσερ της τελειότητας είναι είδος προς εξαφάνισηΓιατί το Instagram των φίλων μας κάνει δυο φορές πιο δυστυχισμένους απ' ότι των διασημοτήτωνTik Tok: Xρήση, εξάρτηση και επιπτώσεις- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Καμπανάκι» ΕΟΦ για θανάτους και παρενέργειες από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό
- Αρπαγόφυτο, ένα από τα πολυτιμότερα βότανα του πλανήτη
- Αυτός είναι ο άνανδρος που προστάζει το πιτ μπουλ του να σκοτώνει γατάκια
- Φλόριντα: Ο ίδιος ο πατέρας έπνιξε το παιδάκι που είχε βρεθεί στα σαγόνια του αλιγάτορα
- Καρκίνος: Πότε η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί να είναι σύμπτωμα
- Πότε θα κλείσουν τα σχολεία για τις εκλογές και πότε για το καλοκαίρι
- Εύη Βατίδου: Επειδή έχω βραβευτεί για την ομορφιά μου, είμαι ανεγκέφαλη ή χαζή;
- Μέγαρα: Βρήκε τον 30χρονο σύζυγό της πυροβολημένο έξω από το σπίτι τους
- Mε υπογραφή Πούτιν: Στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων δύο ξένων ενεργειακών εταιρειών προχώρησε η Μόσχα
- Market Pass: Πότε πληρώνεται η τελευταία δόση σε όσους επέλεξαν τραπεζική κατάθεση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Αλάσκα: Αλκη εισέβαλε σε σινεμά και άρχισε να τρώει ποπ κορν (Βίντεο)
- Πώς τα social media μας «υπνωτίζουν» και κάνουμε αχρείαστες αγορές
- Ο νέος εθισμός των Αμερικανών που ξεπέρασε τις πωλήσεις σοκολάτας και μπύρας
- Εκλογές και σενάρια αυτοδυναμίας: Τρεις αριθμοί που πρέπει να συγκρατήσουμε
- Γιατί οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν καλύτερα δόντια από πολλούς σύγχρονους Ευρωπαίους
- Σίδνεϊ: Γυναίκα συνελήφθη με χρυσό όπλο 24 καρατίων στις αποσκευές της
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Πώς τα social media μας «υπνωτίζουν» και κάνουμε αχρείαστες αγορές
- Αλάσκα: Αλκη εισέβαλε σε σινεμά και άρχισε να τρώει ποπ κορν (Βίντεο)
- Σίδνεϊ: Γυναίκα συνελήφθη με χρυσό όπλο 24 καρατίων στις αποσκευές της
- Γιατί οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν καλύτερα δόντια από πολλούς σύγχρονους Ευρωπαίους
- Ο νέος εθισμός των Αμερικανών που ξεπέρασε τις πωλήσεις σοκολάτας και μπύρας
- Εκλογές και σενάρια αυτοδυναμίας: Τρεις αριθμοί που πρέπει να συγκρατήσουμε
- Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν βράβευσε τον πρέσβη της Ελλάδας και την ΕΜΑΚ-ΕΚΑΒ
- Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν άλλοι επτά Έλληνες
- Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 6,5% για τη ΝΔ
- Μητσοτάκης: Διεκδικώ κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, δεν συζητώ σενάριο κυβέρνησης ανοχής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ιωάννα Πηλιχού: "Είναι σημαντικό που οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν χωρίς να φοβούνται"
- Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας – Η πρόγνωση της Χριστίνας Ρήγου
- «Ημέρες καριέρας»: Φοιτητές και απόφοιτοι του ΕΚΠΑ ενημερώνονται για την αγορά εργασίας και έρχονται σε επαφή με μεγάλες επιχειρήσεις
- Σιγκαπούρη: Εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού ο 46χρονος που πιάστηκε με ένα κιλό κάνναβη
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις εκλογές και πότε για το καλοκαίρι
- Ο καιρός σήμερα (26/4/2023)
- Το παράδειγμα της Δανίας σκοπεύει να μιμηθεί η Σουηδία, εφαρμόζοντας αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό
- Πολιτική υποκρισία από τον Τσίπρα: Κάνει τον ανήξερο για το σχέδιο «Δήμητρα»
- Οι μεγάλοι (εκτός συνόρων) σύμμαχοί μας
- Στα χνάρια της Δανίας η Σουηδία: Εφαρμόζει αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό