Πόσο καλά δουλεύει το έντερό μας: Το μεγάλο κλειδί είναι ο χρόνος διέλευσης

Το μικροβίωμα του εντέρου βοηθά στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στη διάσπαση των τροφών.

Πολλοί από εμάς προσέχουμε τις τροφές που βάζουμε στο σώμα μας καθώς φροντίζουμε να είναι θρεπτικές και υγιεινές για εμάς. Ωστόσο, δεν έχουμε αναρωτηθεί ακόμη πόσο γρήγορα κινούνται μέσα στοέντερο μας. 

Αυτή η ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα κινούνται μέσω του πεπτικού συστήματος επηρεάζει την υγείακαι την ευεξίαμας με πολλαπλούς τρόπους. 

Μόλις μασήσουμε και καταπιούμε το γεύμα

μας, η τροφή αυτή αρχίζει το ταξίδι της κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα, μιας μακράς και ελικοειδούς διαδρομής που ξεκινά από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό.

Στην πορεία, φτάνει σε εξειδικευμένα όργανα που αναδεύουν και χωνεύουν (στομάχι), συγκρατούν θρεπτικά συστατικά (λεπτό έντερο) και απορροφούν νερό και άλατα (παχύ έντερο).

Η διαδικασία αυτή, δηλαδή η μετακίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα, είναι γνωστή ως κινητικότητα του εντέρου. Κάτι τέτοιο ελέγχεται εν μέρει από τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που υπάρχουν στο έντερό μας.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς τα βακτήρια αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στη διάσπαση των τροφών.

Έτσι, όταν τρώμε βοηθάμε παράλληλα και τους «μικροβοηθούς» που υπάρχουν στο έντερο μας. Για να μας ευχαριστήσουν, τα βακτήρια παράγουν μικρά μόρια που ονομάζονται «μεταβολίτες», τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κρατούν το έντερό μας σε κίνηση. Παράλληλα, ενεργοποιούν τα εντερικά νεύρα ώστε να συστέλλονται και να μετακινούν την τροφή προς τα εμπρός.

Χωρίς αυτά τα βακτήρια και τους μεταβολίτες τους, το έντερό μας δεν θα μπορούσε εύκολα να μετακινήσει την τροφή μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Αν γινόταν αυτό, θα προκαλούσε συσσώρευση προσλαμβανόμενου υλικού, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητακαι δυσφορία.

Ποιος είναι ο χρόνος διέλευσης του εντέρου 

Ο χρόνος που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το ένα άκρο του γαστρεντερικού σωλήνα στο άλλο ονομάζεται χρόνος διέλευσης του εντέρου.

Ο χρόνος διέλευσης του εντέρου ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστούν κάπου μεταξύ 12 και 73 ωρών για να περάσει η τροφή μέσα από το σώμα, ενώ το μέσο όρο υπολογίζεται περίπου στις 23 με 24 ώρες. 

Αυτή η διακύμανση στην διέλευση του εντέρου μπορεί να εξηγήσει ορισμένες από τις διαφορές στο λεγόμενο «μικροβίωμα» του εντέρου που παρατηρούνται μεταξύ των ανθρώπων και σε αυτό βασίζεται και υγεία του εντέρου.

Εάν ο χρόνος διέλευσης του εντέρου είναι μεγάλος, δηλαδή έχουμε αργή κινητικότητα του εντέρου, τα βακτήρια στο παχύ έντερο παράγουν διαφορετικούς μεταβολίτες. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως ακριβώς και εμείς, τα βακτήρια στο έντερό μας πρέπει να τρέφονται. Εδώ εμπλέκονται και οι παράγοντες της ποσότητας και της ποιότητας της τροφής. 

Η στροφή στην πρωτεΐνη μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή τοξικών αερίων τα οποία προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως φούσκωμα και φλεγμονή

Αυτά τα βακτήρια απολαμβάνουν κυρίως τις φυτικές ίνες. Αλλά, αν ο χρόνος διέλευσης του εντέρου είναι μεγάλος με αποτέλεσμα οι φυτικές ίνες να αργήσουν να φτάσουν στο παχύ έντερο, αυτοί οι «κάτοικοι» πρέπει να στραφούν σε μια εναλλακτική πηγή τροφής που είναι η πρωτεΐνη.

Η στροφή στην πρωτεΐνη μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή τοξικών αερίων τα οποία προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως φούσκωμα και φλεγμονή.

Μάλιστα, η αργή διέλευση από το έντερο μπορεί επίσης να προκαλέσει το κόλλημα ενός ποσοστού χωνεμένης τροφής στο λεπτό έντερο. Αυτό έχει πολλαπλές συνέπειες για την υγεία με την κυριότερη την υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία και φούσκωμα.

Στον αντίποδα, η γρήγορη διέλευση του εντέρου μπορεί επίσης να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η εμφάνιση γρήγορου χρόνου διέλευσης συνήθως οφείλεται στοάγχος, στην φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μειωμένο χρόνο διέλευσης, ακόμη και διάρροια.

Σε περιπτώσεις γρήγορης διέλευσης, τα κόπρανα που προκύπτουν είναι χαλαρά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Αυτό δείχνει ότι τα κόπρανα δεν έχουν περάσει αρκετό χρόνο στο έντερο, εμποδίζοντας την επαρκή απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικών. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. 

Πώς να «τεστάρουμε» την ταχύτητα του εντέρου μας

Υπάρχει μία πολύ απλή δοκιμασία η οποία ονομάζεται «τεστ γλυκού καλαμποκιού» και είναι ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε. 

Στην πρώτη φάση, η φάση «ξεπλύματος» δεν πρέπει να φάμε καθόλου γλυκό καλαμπόκι για επτά με δέκα μέρες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώνουμε την ημερομηνία και την ώρα και τρώμε λίγο γλυκό καλαμπόκι. Μία χούφτα είναι αρκετή. 

Επειδή το εξωτερικό κέλυφος του καλαμποκιού είναι δύσπεπτο, θα περάσει από το γαστρεντερικό μας σύστημα μαζί με τις υπόλοιπες τροφές που έχουμε φάει και τελικά θα είναι ορατό στα κόπρανα. 

Μία πολύ απλή δοκιμασία η οποία ονομάζεται «τεστ γλυκού καλαμποκιού» και είναι ακριβώς αυτό που σκεφτόμαστε.

Στην συνέχεια, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παρατηρούμε τα επόμενα κόπρανα και να σημειώνουμε την ημερομηνία και την ώρα που παρατηρούμε αυτό τον «χρυσό θησαυρό». Αυτό το τεστ που μπορεί να πραγματοποιηθεί από το σπίτι, δεν θεωρείται το απόλυτα ακριβές αλλά δίνει παρόμοια αποτελέσματα με εκείνα περισσότερο εξελιγμένων μέσων. 

Εάν το καλαμπόκι αποβληθεί από τον οργανισμό σε 12 ή και λιγότερες ώρες, τότε έχουμε ένα γρήγορο έντερο. Εάν χρειαστούν παραπάνω από 48 ώρες, τότε το έντερο χαρακτηρίζεται αργό. Σε οποιοδήποτε άκρο και να βρίσκεται η κινητικότητα του εντέρου, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ακολουθήσουμε. 

Αν η κινητικότητα παραμένει σταθερά γρήγορη, είναι καλύτερο επισκεφθούμε κάποιο γιατρό για να δούμε εάν υποβόσκει κάποια υποκείμενη αιτία. 

Στην περίπτωση της αργής κινητικότητας, χωρίς να υπάρχουν πρόσθετα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, έλλειψη όρεξης ή ναυτία, είναι προτιμότερο να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να πίνουμενερό και να ασκούμαστε. Όλα αυτά για να ενεργοποιήσουμε τα φιλικά βακτήρια του εντέρου. 

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, βοηθάμε το έντερο να βρίσκεται σε κίνηση και να παραμένει υγιές

Με πληροφορίες από science alert 

Related...Ο κύριος λόγος που μπορεί να αρπάξει φωτιά η κουζίνα και οι sos κινήσεις να κάνουμε αμέσωςΟύτε λιγότερο ούτε περισσότερο: Τόσα φλυτζάνια καφέ να καταναλώνουμε για να ωφελήσουμε την υγείαΠώς γιορτάζει ο πλανήτης την ημέρα της αγάπης - 15 υπέροχοι σταθμοί (Εικόνες)
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόσο,poso