Προχωρά με εντατικούς ρυθμούς το ΣΔΙΤ Oλοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου

Το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων που κατασκευάζεται στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε αναλυτικά για το έργο από τον Γιώργο Περιστέρη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Γιώργο Αγραφιώτη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Στη ΜΕΑ Αρκαδίας, βρίσκονται σε εξέλιξη χωματουργικές εργασίες ΧΥΤΥ, χωματουργικές εργασίες ΜΕΑ (κτήρια), έργα πολιτικού μηχανικού (σκυροδέματα κτηρίων) καθώς και έργα υποδομής. Ηδη εργάζονται 100 άτομα και υπάρχουν 35 μόνιμα μηχανήματα έργου. Στην πλήρη ανάπτυξή του, το εργοτάξιο θα απασχολεί 200 άτομα.

Η ΜΕΑ Αρκαδίας αποτελεί τμήμα του έργου ΣΔΙΤ Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων που κατασκευάζεται στην Ελλάδα (έναρξη ισχύος σύμβασης -29 Ιανουαρίου 2021). Έχουν προηγηθεί τα ΣΔΙΤ της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, των Σερρών και της Ηλείας.

Το έργο υλοποιείται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, με Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) την Περιβαλλοντική Πελοποννήσου, εταιρεία μέλος του ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με τη συμβολή του Υπουργείου Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ) και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το έργο λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων και πρόκειται να λύσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για πάνω από 30 χρόνια, καλύπτοντας όχι μόνο την τρέχουσα κοινοτική οδηγία αλλά και τις μελλοντικές, μιας και επιτυγχάνει υψηλές περιβαλλοντικές αποδόσεις.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152 εκατ. ευρώ (62,5 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ).

Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία: 3 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τν/έτος, 3 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Οι ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 km από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.

Η διάρκεια της κατασκευής είναι 24 μήνες, ενώ από τον 10ο μήνα από την έναρξη ισχύος της σύμβασης προβλέπεται η έναρξη μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων σε εγκαταστάσεις, ώστε να ανακουφιστεί το μείζον πρόβλημα της Περιφέρειας.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 28 έτη.

Στο έργο θα παράγεται πράσινη ενέργεια καθιστώντας το περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Παράλληλα, θα μειωθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων και θα αποτραπεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων προστίμων. Θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας. Σε αυτές δεν υπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού, περιβαλλοντικές εκδρομές σχολείων κλπ.)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΞεκίνησαν δοκιμές και πέμπτου ηλεκτρικού λεωφορείου στην ΑθήναΤελικά, εσείς πού θα επενδύατεΠανελλαδικές: Ανοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των μηχανογραφικών
Keywords
Τυχαία Θέματα
Προχωρά, ΣΔΙΤ Oλοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου,prochora, sdit Olokliromenis diacheirisis aporrimmaton perifereias peloponnisou