Πρωί ή βράδυ: Αυτή είναι η καλύτερη ώρα να απολαύσουμε το μπάνιο μας

Ντους το πρωί ή το βράδυ; Ποιο είναι καλύτερο και γιατί.

Επιμέλεια: Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου 

Αυτή είναι μια ερώτηση που απασχολεί πολλούς από εμάς: Είναι καλύτερο να κάνουμε ντους το πρωί ή το βράδυ; Όμως η απάντηση δεν είναι ούτε «ναι», ούτε «όχι». Η απάντηση εξαρτάται από το τι θέλουμε να «πετύχουμε» κάνοντας ντους. 

Το βράδυ πριν πάμε για ύπνο, ένα ζεστό ντους υπόσχεται να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε

Ο Ρόμπερτ Όξμαν, χειροπράκτης και σύμβουλος ύπνου, εξηγεί ότι «τη νύχτα ο φυσικός κιρκάδιος ρυθμός του οργανισμού προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας

του σώματός μας. Με άλλα λόγια, καθώς πλησιάζουμε στην ώρα που κοιμόμαστε συνήθως, η θερμοκρασία του σώματoς πέφτει. Και ακριβώς πριν από την συνηθισμένη ώρα που ξυπνάμε το πρωί, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, πράγμα που στέλνει σήμα στον εγκέφαλο πως είναι ώρα να ξυπνήσουμε».

Για αυτό και ο Όξμαν θεωρεί ότι ένα μπάνιο πριν ξαπλώσουμε, μπορεί να δώσει στον εγκέφαλό μας το μήνυμα ότι ο ύπνος είναι κοντά ακόμα πιο γρήγορα. Να πώς λειτουργεί:

«Το νυχτερινό ντους ενισχύει την επιθυμία για ύπνο, επιταχύνοντας τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Κι όπως προαναφέραμε η πτώση της θερμοκρασίας είναι απαραίτητη για την έναρξη και την ομαλή διεξαγωγή του ύπνου όλη νύχτα», αναλύει ο Όξμαν.

Εδώ υπάρχουν μερικά «αλλά»

1. Η σωστή ώρα

Σύμφωνα με τον ειδικό, για να επωφεληθούμε πλήρως από τα οφέλη του ντους που σχετίζονται με τον ύπνο, θα πρέπει να κάνουμε το ντους μας 30 λεπτά - ή και λιγότερο - προτού ξαπλώσουμε. Το χλιαρό προς δροσερό νερό ενεργοποιεί τον καφέ λιπώδη ιστό, ο οποίος αποδεδειγμένα παράγει σήματα που προάγουν τον ποιοτικό ύπνο.

2. Η σωστή θερμοκρασία του νερού

Προσοχή: Ενώ ναι μεν προσπαθούμε να ρίξουμε τη θερμοκρασία του σώματος πριν πάμε στο κρεβάτι, το υπερβολικά κρύο νερό μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή; Στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Πώς; Μειώνοντας τη ροή του αίματος στο δέρμα και προάγοντας το ρίγος. Αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία μας και απειλεί να αναιρέσει οποιοδήποτε όφελος προέρχεται από τη μικρή ποσότητα του καφέ λιπώδους ιστού, που όπως είπαμε και πριν, ενεργοποιεί τα σήματα που προάγουν τον ύπνο. 

Και τι γίνεται με το πρωτινό ντους;

Δεν υπάρχει το παραμικρό μειονέκτημα στο πρωινό ντους. Τα πρωινά ντους μάλιστα, σύμφωνα με τον Όξμαν, μας βοηθούν να απαλλαγούμε από την υπνηλία, που δεν μας αφήνει να σηκωθούμε από το κρεβάτι.

Σε ό,τι αφορά την καλή υγεία του δέρματος, η ώρα που κάνουμε ντους δεν παίζει και πολύ σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τη δερματολόγο Δρ Τζούλια Κάρολ, όσον αφορά το δέρμα, τα αποτελέσματα του ντους παραμένουν αμετάβλητα. Ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που αποφασίζουμε να κάνουμε ντους.

Συνολικά, εξηγεί η Κάρολ, το ντους βοηθά στον «καθαρισμό της βρωμιάς, των ελαίων και άλλων περιβαλλοντικών ρύπων». Από αυτή την άποψη ωστόσο, το νυχτερινό ντους μας βοηθά να απομακρύνουμε τη συσσώρευση βρωμιάς που προκαλείται από τις δουλειές που φέρνουμε εις πέρας στην καθημερινότητά μας. Οπότε για αυτόν τον λόγο, το βραδινό ντους κερδίζει κάποιους παραπάνω πόντους.

Καλό το ντους... αλλά χρειαζόμαστε και ενυδάτωση

Το ντους, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό, μπορεί να μειώσει τις φυσικές ενυδατικές ουσίες του δέρματος, οδηγώντας σε ξηρότητα και ερεθισμό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε μια ήπια ενυδατική κρέμα μετά το ντους. Ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που πλενόμαστε. 

Όμως το πρωί, πολλές φορές δεν περισσεύει χρόνος για ενυδάτωση. Οπότε αν είμαστε από τους τύπους που το πρωί τρέχουν πανικόβλητοι, καλύτερα να κάνουμε ντους το βράδυ, όπου οι ταχύτητες μας επιτρέπουν να εφαρμόσουμε την ενυδατική μας.

Ντους και στρες: Τι ισχύει τελικά

Τα επίπεδα του στρες δεν επηρεάζονται από την ώρα που κάνουμε το ντους μας. Αλλά από τη θερμοκρασία του νερού. Τα τελευταία χρόνια, διάφορες μελέτες έχουν ρίξει φως στη σχέση μεταξύ ντους και στρες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι το υπερβολικά κρύο ντους οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που απελευθερώνει το σώμα όταν στρεσάρεται. Και αυτή η ορμονική μεταβολή με τη σειρά της αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα. Το παγωμένο ντους διεγείρει επίσης την απελευθέρωση αδρεναλίνης, μιας ορμόνης που κι αυτή επιταχύνει τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση και τους αναπνευστικούς ρυθμούς. Όλα αυτά εκτοξεύουν τον βαθμό συγκέντρωσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας χαλαρώνουν, ούτε ενδείκνυνται πριν πέσουμε για ύπνο.

Τα χλιαρά προς ζεστά ντους από την άλλη πλευρά, είναι μια πρακτική που σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα στρες. Καθώς το ζεστό νερό πέφτει, οι μύες μας χαλαρώνουν, το μυαλό μας πηγαίνει σε ένα πιο χαρούμενο μέρος και η ένταση σε ολόκληρο το σώμα διαγράφεται. Οπότε καθώς φαίνεται η ώρα της ημέρας που μπαίνουμε για ντους επηρεάζει λιγότερο τα επίπεδα άγχους.

Συμπερασματικά

Όποια ώρα της ημέρας κι αν απολαμβάνουμε το ντους μας, το δέρμα μας μόνο οφέλη έχει να αποκομίσει. Αλλά:

Αν τα πρωινά δεν έχουμε χρόνο να βάλουμε ενυδατική κρέμα ή αν κάνουμε ντους με απώτερο σκοπό να κοιμόμαστε καλύτερα, το βράδυ είναι μια καταπληκτική ώρα. 

Αν πάλι θέλουμε με το ντους να ενισχύσουμε τον βαθμό εστίασης και εγρήγορσης και να καταπολεμήσουμε την τρομερή υπνηλία, το πρωινό μπάνιο είναι ένα κι ένα για εμάς.

Διαλέγουμε και παίρνουμε. 

Related...Το ένα και μοναδικό πράγμα που απαγορεύεται ρητά να κάνουμε καθαρίζοντας το αυτί μαςΑν σκεφτόμαστε το μπότοξ ή τα εμφυτεύματα ας μην διανοηθούμε να ξεκινήσουμε πριν κάνουμε αυτόΤρεις είναι οι απλούστατες διαφορές μεταξύ γρίπης και κρυολογήματος
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρωί, Αυτή,proi, afti