Προς αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων για την επιστροφή των θεσμών

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα και τους δανειστές να κρατούν ανοιχτή την ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα, η κυβέρνηση αναζητά συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα μέτωπα το οποία παραμένουν στο τραπέζι.

Ωστόσο όλοι οι παράγοντες που μετέχουν στο νέο σίριαλ που στήνεται γύρω από το δεύτερο σκέλος της αξιολόγησης, φαίνεται πως έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων και κυρίως για την ημερομηνία που θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι
επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι είναι εφικτό έστω και στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η αξιολόγηση του Μνημονίου. Στόχος του οικονομικού επιτελείου παραμένει οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες ή το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου, πριν δηλαδή οι δανειστές φύγουν για τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών.

Ωστόσο, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή οι θεσμοί δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης, καθώς αν και εκτιμούν ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μένει ακόμα πολύ δουλειά μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» στους επικεφαλής για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεύδουν να δηλώσουν ότι είναι εφικτή η εξεύρεση συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έως τις 27 Μαρτίου (Πάσχα Καθολικών). Ωστόσο, αποφεύγουν να μιλήσουν για την ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, καθώς εκτιμούν ότι ακόμα υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Μέτωπα και μέσα και έξω

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση συνεχίζει την αποστολή στοιχείων προς τους θεσμούς, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές, αλλά και να πείσει τους δανειστές σχετικά με τις παρεμβάσεις που έχει προτείνει.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να κατευνάσει και το μέτωπο στου εσωτερικό της χώρας, καθώς το Ασφαλιστικό των αγροτών αποτελεί από τους μεγαλύτερους πονοκέφαλος του Οικονομικού επιτελείου.

Σε αυτό το πλαίσιο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται ακόμα μια πρόταση, με την οποία εκτιμά ότι θα πείσει και τους δανειστές αλλά και τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, όπως και τους επιστημονικούς φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο ο ΟΓΑ να παραμείνει αυτόνομος, μένοντας εκτός του νέου Ενιαίου Ταμείου, οι ασφαλιστικές εισφορές γίνουν μικρότερες, προτείνοντας τρεις νέους συντελεστές (14%, 17%, 20%). Αντίστοιχα στο τραπέζι υπάρχουν προτάσεις και για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες με εξαίρεση του ΕΤΑΑ από τον νέο ενιαίο Φορέα και μεγαλύτερη περίοδος χάριτος για του νέους επαγγελματίες.

Και πάλι όμως δεν μοιάζει ιδιαίτερα εύκολη η λύση, καθώς τόσο οι δανειστές όσο και αυτοί που διαμαρτύρονται δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υπαναχωρήσουν από τις αρχική τους θέση.

Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πέραν των επίσημων συναντήσεων με θέμα το μεταναστευτικό που θα έχει στις Βρυξέλλες, θα επιχειρήσει να αποσπάσει και τη δέσμευση των Ευρωπαίων σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα, σε ένα κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα