Πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμων γερμανών διπλωματών στο Αφγανιστάν για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Για πρώτη φορά μετά την ανακατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, τη 15η Αυγούστου, υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της Γερμανίας επισκέφθηκαν την Καμπούλ.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ότι ο γερμανός ειδικός επιτετραμμένος για το Αφγανιστάν, ο Γιάσπερ Βικ, και ο διορισμένος πρεσβευτής της Γερμανίας στη χώρα της Ασίας, ο Μάρκους Πότσελ, συμμετείχαν σε συνομιλίες χθες Πέμπτη με μέλη της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στην αφγανική πρωτεύουσα.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε τομείς «όπου

η πρακτική συνεργασία είναι τόσο αναγκαία, όσο και εφικτή», ιδίως στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, διευκρίνισε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ εκκενώθηκε στα μέσα Αυγούστου, εν μέσω της προέλασης-αστραπής των ισλαμιστών μαχητών σε όλη τη χώρα.

Οι δυτικές κυβερνήσεις βρίσκονται προ διλήμματος μετά την επάνοδο των φονταμενταλιστών σουνιτών στην εξουσία στο Αφγανιστάν. Αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν τον πληθυσμό που υποφέρει· αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να προσφέρουν υποστήριξη στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία δεν αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο.

Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τον κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών και των κοριτσιών. Στα περισσότερα κορίτσια έχει απαγορευθεί να πηγαίνουν στο σχολείο. Στις γυναίκες, ειδικά όσες εργάζονταν στον δημόσιο τομέα, έχει επίσης απαγορευθεί να προσέρχονται στις θέσεις τους.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν πως τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά. Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε θα αρθούν.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους γερμανούς διπλωμάτες, αντιπρόσωποι της κυβέρνησης των Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να «εγγυηθούν ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» σε εργαζόμενους σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, «συμπεριλαμβανομένων και γυναικών», στις κοινότητες και στους πολίτες «που χρειάζονται βοήθεια», σύμφωνα με το Βερολίνο.

Η κυβέρνηση των ισλαμιστών φάνηκε επίσης να κατανοεί ότι «η ισότιμη πρόσβαση των κοριτσιών και των αγοριών στην εκπαίδευση αποτελεί εθνική ανάγκη».

Ακόμη, δήλωσαν πως παραμένουν δεσμευμένοι στη γενική αμνηστία που υποσχέθηκαν στους αντιπάλους τους αφού ανακατέλαβαν την εξουσία. Επιπλέον, επανέλαβαν την υπόσχεσή τους πως θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων Αφγανών θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

«Καταγράψαμε τις δεσμεύσεις. Η περαιτέρω συνεργασία θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή τους», υπογράμμισε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Οι κ.κ. Βικ και Πότσελ συνοδεύονταν από τον ολλανδό ειδικό επιτετραμμένο για το Αφγανιστάν, τον Έμιλ ντε Μποντ. Η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε το Κατάρ για την υποστήριξη που τους παρείχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Ο κ. Πότσελ ήταν μέχρι πρότινος εγκατεστημένος στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ. Ήταν πρεσβευτής της Γερμανίας στην Καμπούλ από το 2014 ως το 2016.

Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως η γερμανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν θα ξανανοίξει σύντομα.

Πηγές: DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related...Πόσο σχετίζεται η Ρωσία με την τεράστια έλλειψη φυσικού αερίου στην ΕυρώπηΑπό απόψε ραντεβού για την 3η δόση του εμβολίου για όσους συμπλήρωσαν 5,5 μήνες από την 2ηΥδρογόνο: Γιατί υπάρχει σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρώτη, Αφγανιστάν, Ταλιμπάν,proti, afganistan, taliban