Πρώτη συζήτηση ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις επί του γαλλικού σχεδίου απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία

Τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έκαναν χθες μια πρώτη συζήτηση επί του γαλλικού σχεδίου απόφασης για τη Συρία και θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η Γαλλία ελπίζει ότι το σχέδιο, το οποίο επικεντρώνεται στη δραματική κατάσταση στο Χαλέπι, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο σύνολο των δεκαπέντε μελών του ΣΑ του ΟΗΕ.

Στην
πρώτη συνάντηση των πρεσβευτών των πέντε κρατών-μονίμων μελών του ΣΑ (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα), ο ρώσος πρεσβευτής δεν απέρριψε a priori το κείμενο, ζητώντας χρόνο για να το εξετάσει λεπτομερώς. «Δεν υπήρξε αμέσως εναντίωση των Ρώσων», διαβεβαίωσε ένας διπλωμάτης.

Το γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος επικεντρώνεται στην κατάσταση στο Χαλέπι, το οποίο βομβαρδίζεται ασταμάτητα από τις συριακές και τις ρωσικές δυνάμεις μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας την κήρυξη της οποίας είχαν διαπραγματευθεί η Ουάσινγκτον και η Μόσχα.

Το κείμενο καλεί να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός βάσει της αμερικανορωσικής συμφωνίας της 9ης Σεπτεμβρίου, ώστε να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς προσκόμματα στον πληθυσμό που βρίσκεται πολιορκημένος στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού, και τη διακοπή των υπερπτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών στην πόλη.

Προβλέπεται επίσης ένας «μηχανισμός επιτήρησης» της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός με τη συμμετοχή πολλών χωρών μελών της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ).

Η ΔΟΣΣ συστάθηκε το φθινόπωρο του 2015 στη Βιέννη και αποτελείται από 17 κράτη και τρεις πολυμερείς οργανισμούς, που υποστηρίζουν τόσο τη συριακή αντιπολίτευση όσο και το καθεστώς της Δαμασκού. Συμπροεδρεύουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ενώ συμμετέχουν το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η γαλλική πρόθεση «δεν είναι να εξωθηθεί η Ρωσία να χρησιμοποιήσει το βέτο της (για να εμποδίσει την έγκριση του ψηφίσματος) αλλά να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο και την αμοιβαία ανταλλαγή κατηγοριών», εξήγησε ένας διπλωμάτης. «Αυτό δεν θα είναι εύκολο», αναγνώρισε πάντως ο ίδιος.

Η Ρωσία επικρίνεται από πολλά άλλα κράτη μέλη του ΣΑ για τη συμμετοχή της στον βομβαρδισμό του Χαλεπιού και οι σχέσεις ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ρώσους—αμφότεροι αποποιούνται την ευθύνη για την κατάρρευση της εκεχειρίας—βρίσκονται σε τροχιά επιδείνωσης.

Μετά την απειλή ότι θα διακόψει πλήρως τον διπλωματικό διάλογο με τη Ρωσία για τη Συρία, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες ότι οι συνομιλίες βρίσκονται «στην εντατική» αλλά δεν είναι νεκρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συνομίλησε χθες για τρίτη συνεχή ημέρα με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, χωρίς όμως να ανακοινωθεί κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα