Πύραυλοι των ΗΠΑ κατά ρωσικών στόχων: Τι αλλάζει στον πόλεμο - Κρεμλίνο: Ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Αμερικανικοί ATACMS φορτώνονται σε HIMARS 

Ως, «θεμελιωδώς νέα κατάσταση όσον αφορά την ανάμειξη των ΗΠΑ σε αυτήν τη σύγκρουση», χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο την έγκριση που φαίνεται να δόθηκε από τον Λευκό Οίκο στην Ουκρανία για να πλήττει στόχους βαθιά εντός ρωσικού εδάφους με δυτικούς πυραύλους μακράς εμβέλειας.

Σε μία πρώτη αντίδραση δια του εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ -αφού δηλώνει πως αναμένει επιβεβαίωση της είδησης- τονίζεται

πως η αμερικανική απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «ρίχνει λάδι στη φωτιά και επιδιώκει να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Νωρίτερα, υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις από βουλευτές και αξιωματούχους. 

«Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν...πήρε μια από τις πιο προκλητικές, μη υπολογισμένες αποφάσεις της κυβέρνησής του, ρισκάροντας καταστροφικές συνέπειες» έγραφε, σύμφωνα με το BBC, η ιστοσελίδα της κυβερνητικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta το πρωί τη Δευτέρας. Ο βουλευτής Λέονιντ Σλούτσκι, επικεφαλής του φιλικού προς το Κρεμλίνο Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, έκανε λόγο για σοβαρή κλιμάκωση που απειλούσε με σοβαρές συνέπειες, ενώ ο γερουσιαστής Βλάντιμιρ Τζαμπάροφ μίλησε για ένα «βήμα άνευ προηγουμένου προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». Η Ρωσίδα βουλεύτρια Μαρία Μπούτινα δήλωσε πως η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν διακινδυνεύει να πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο αν ισχύουν αυτά που λέγονται. «Αυτοί οι τύποι, η κυβέρνηση Μπάιντεν, προσπαθεί να κλιμακώσει την κατάσταση στο μέγιστο όσο έχουν ακόμη την εξουσία, όσο την ασκούν», είπε η 36χρονη, εκλεγμένη με το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, στο Reuters, προσθέτοντας πως τΤρέφω την ελπίδα πως ο (εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ θα ανακαλέσει την απόφαση αυτή, αν πράγματι έχει ληφθεί, διότι σοβαρά, διακινδυνεύουν στο ξέσπασμα του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός». Η Komsomolskaya Pravda, ταμπλόιντ που πρόσκεται στο Κρεμλίνο, έκανε λόγο για μια «προβλέψιμη κλιμάκωση». 

«Αυτό δεν θα αλλάξει σε τίποτα την πορεία της επιχείρησης, απολύτως σε τίποτα. Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τις αποστολές μας όπως κάναμε πάντα», δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ο Αντρέι Καρταπόλοφ, ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί είναι οι πύραυλοι της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη εμβέλεια μέχρι την απόκτηση των SCALP NavalΠύραυλοι SCALP Naval για το Πολεμικό Ναυτικό: Τι είναι και γιατί θα τους έχουν οι 3 από τις 4 φρεγάτες FDI

Ο Πούτιν δεν έχει δηλώσει ακόμα κάτι, ωστόσο έχει πει πολλά στο παρελθόν. Επίσης, το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα καλέσει τη Δύση να μην προβεί σε άρση περιορισμών στη χρήση όπλων μακράς εμβέλειας και να μην επιτρέψει στους Ουκρανούς να χτυπήσουν βαθιά στη Ρωσία με τέτοια όπλα. Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν προειδοποίησε πως αν γινόταν αυτό, η Μόσχα θα το εκλάμβανε ως «απευθείας συμμετοχή» χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Επίσης, προανήγγειλε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.

Τον Ιούνιο σε συνάντηση με τους επικεφαλής διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ερωτηθείς για το πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία αν η Ουκρανία αποκτούσε τη δυνατότητα να χτυπά στόχους στο ρωσικό έδαφος με όπλα που έχει πάρει από την Ευρώπη, απάντησε «πρώτον, φυσικά, θα βελτιώσουμε τα συστήματα αεράμυνάς μας. Θα καταστρέφουμε τους πυραύλους τους. Δεύτερον, πιστεύουμε ότι αν κάποιος θεωρεί δυνατόν να προμηθεύει τέτοια όπλα σε μια εμπόλεμη ζώνη για να πληγεί η επικράτειά μας και να δημιουργηθούν προβλήματα για εμάς, γιατί να μην προμηθεύσουμε όπλα της ίδιας κατηγορίας σε περιοχές ανά τον κόσμο όπου θα στοχεύσουν ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών που το κάνουν αυτό στη Ρωσία;». Εν ολίγοις, επισημαίνεται στο δημοσίευμα του BBC, αυτό σημαίνει πως η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει εχθρούς της Δύσης με όπλα για να χτυπήσουν δυτικούς στόχους στο εξωτερικό. Ο δημοσιογράφος του BBC γράφει πως, σε συνέντευξή του στον ίδιο, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας και σύμμαχος του Πούτιν, φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι το Κρεμλίνο σκέφτεται σε αυτό το πλαίσιο, και ότι ο ίδιος το είχε συζητήσει αυτό σε πρόσφατη συνάντηση με δυτικούς αξιωματούχους. «Τους προειδοποίησα, “προσέξτε με τους πυραύλους μακράς εμβέλειας...οι Χούθι μπορεί να πάνε στον Πούτιν και να ζητήσουν επάκτια οπλικά συστήματα που μπορούν να πραγματοποιήσουν τρομακτικά πλήγματα σε πλοία. Και αν σας εκδικηθεί για τα μακράς εμβέλειας όπλα στον Ζελένσκι δίνοντας το πυραυλικό σύστημα Bastion στους Χούθι; Τι θα συμβεί αν χτυπηθεί αεροπλανοφόρο; Βρετανικό η αμερικανικό. Τι θα γίνει;».

Σε κάποια ρωσικά ΜΜΕ ωστόσο φάνηκε να υποβαθμίζεται η εξέλιξη: Ειδικός είπε στην Izvestia ότι στο παρελθόν έχουν αναχαιτιστεί πύραυλοι ATACMS, με την εφημερίδα να εκτιμά ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ θα μπορούσε να αναθεωρήσει την απόφαση. Επίσης, το γεγονός ότι ο Τραμπ, ο οποίος έχει εκφράσει σκεπτικισμό όσον αφορά στη στήριξη προς την Ουκρανία, θα αναλάβει προσεχώς την προεδρία, ίσως αποτελέσει παράγοντα που θα επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τη ρωσική ηγεσία. Σημειώνεται επίσης πως η Ρωσία είχε θέσει «κόκκινες γραμμές» και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και για σύγχρονα άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη, οι οποίες παραβιάστηκαν χωρίς να κλιμακωθεί ο πόλεμος σε σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Πώς αναμένεται να επηρεάσουν τον πόλεμο οι πύραυλοι

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί πυραύλους ATACMS κατά ρωσικών στόχων σε κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ωστόσο η Ουάσινγκτον δεν επέτρεπε ως τώρα πλήγματα με τέτοιους πυραύλους στη Ρωσία λόγω φόβων περί κλιμάκωσης.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Lockheed Martin είναι από τους ισχυρότερους που έχει αποκτήσει η Ουκρανία, με εμβέλεια μέχρι και 300 χλμ. Η Ουκρανία έχει πει ότι το να μην της επιτρέπεται να τους χρησιμοποιήσει κατά στόχων στη Ρωσία είναι σαν να αναγκάζεται να πολεμήσει με το ένα χέρι δεμένο στην πλάτη.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα ως απάντηση στην πρόσφατη ανάπτυξη βορειοκορεατικών δυνάμεων για να υποστηρίξουν τις ρωσικές στο Κουρσκ της Ρωσίας, όπου η Ουκρανία έχει καταλάβει ρωσικά εδάφη. Ακόμη, εν όψει πιθανών εξελίξεων μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας θα ενίσχυε και τη θέση της στις πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Ουκρανία τώρα θα μπορεί να χτυπά στόχους μέσα στη Ρωσία με αυτούς τους πυραύλους, πιθανότατα αρχικά στο Κουρσκ, όπου οι Ουκρανοί κατέχουν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους. Σημειώνεται πως Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν μεγάλη αντεπίθεση από ρωσικές και βορειοκορεατικές δυνάμεις, και οι ATACMS μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την απόκρουσή της, χτυπώντας ρωσικές θέσεις, μεταξύ των οποίων στρατιωτικές βάσεις, υποδομές και αποθήκες πυρομαχικών. Οι πύραυλοι αυτοί δεν αναμένεται να αλλάξουν από μόνοι τους τον ρου του πολέμου, καθώς η Ρωσία έχει μετακινήσει ακόμα περισσότερο στα μετόπισθεν πολύτιμα είδη στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως μαχητικά αεροσκάφη, εν όψει μιας τέτοιας απόφασης- ωστόσο μπορούν να παρέχουν ένα πλεονέκτημα στους Ουκρανούς σε μια περίοδο που οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στα ανατολικά και το ηθικό έχει πέσει. Σε μεγάλο βαθμό, εκτιμά δυτικός διπλωμάτης στο Κίεβο που μίλησε στο BBC, είναι μια συμβολική κίνηση που επιδεικνύει στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο το κόστος για τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον στόχων όπως η γέφυρα Κερτς, που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ενδοχώρα- ενώ θα μπορούσαν να φέρουν και «φαινόμενο ντόμινο» ως προς την άρση περιορισμών και σε άλλα αντίστοιχα όπλα, όπως οι γαλλοβρετανικοί πύραυλοι cruise SCALP/ Storm Shadow.

Στο μεταξύ, μονάδες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν 59 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους δύο που κατευθύνονταν στη Μόσχα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τα 45 από αυτά καταστράφηκαν στους αιθέρες της περιφέρειας Μπριάνσκ, πάνω στα σύνορα με την Ουκρανία, διευκρίνισε το υπουργείο μέσω Telegram. Άλλα δύο καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο της περιφέρειας της Μόσχας, ενώ άλλα UAVs καταστράφηκαν στις περιφέρειες Κουρσκ, Μπέλγκοροντ και Τούλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν ζημιές ή θύματα στην τοποθεσία όπου συνετρίβησαν τα συντρίμμια», διαβεβαίωσε νωρίτερα ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, ο Σεργκέι Σαμπιάνιν, μέσω Telegram.

Ο Αλεξάντερ Μπόγκομαζ, ανέφερε μέσω της ίδιας πλατφόρμας πως «όλα» τα drones που εξαπολύθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της περιφέρειας του, της Μπριάνσκ, καταστράφηκαν.

Οι ανακοινώσεις αυτές των ρωσικών αρχών καταγράφονται την επομένη της «μαζικής» ρωσικής επιδρομής με πυραύλους και drones εναντίον του ουκρανικού δικτύου παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από δέκα πολίτες.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πύραυλοι, ΗΠΑ, Πώς, Ρωσία,pyravloi, ipa, pos, rosia