Ρώσος δημοσιογράφος πουλάει το Νόμπελ του για τα παιδιά της Ουκρανίας

Ποιο είναι το τίμημα της ειρήνης; Αυτή η ερώτηση θα μπορούσε να απαντηθεί εν μέρει το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ δημοπρατήσει το βραβείο του Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε το 2021.

Τα έσοδα θα διατεθούν απευθείας στη UNICEF και στις προσπάθειές της να βοηθήσει τα παιδιά που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μουράτοφ, βραβευμένος τον Οκτώβριο του 2021, βοήθησε στην ίδρυση της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta και ήταν ο αρχισυντάκτης της

όταν έκλεισε τον Μάρτιο εν μέσω της καταστολής των δημοσιογράφων από το Κρεμλίνο και της δημόσιας διαφωνίας του εντύπου με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ιδέα του Μουράτοφ ήταν να δημοπρατήσει το βραβείο του, έχοντας ήδη ανακοινώσει ότι θα δωρίσει το συνοδευτικό χρηματικό έπαθλο των 500.000 δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο σκοπός της δωρεάς, είπε, «είναι να δοθεί στα προσφυγόπουλα μια ευκαιρία για ένα μέλλον».

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Μουράτοφ είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν μείνει ορφανά λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. «Θέλουμε να επιστρέψουμε το μέλλον τους», είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι διεθνείς κυρώσεις που επιβάλλονται κατά της Ρωσίας να μην εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια, όπως φάρμακα για σπάνιες ασθένειες και μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη.

«Πρέπει να γίνει η αρχή ενός flash mob (σ.σ. αυθόρμητο κύμα) ως παράδειγμα προς μίμηση, ώστε οι άνθρωποι να δημοπρατήσουν τα πολύτιμα υπάρχοντά τους για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς», είπε ο Μουράτοφ σε βίντεο που κυκλοφόρησε από την Heritage Auctions, η οποία διαχειρίζεται την πώληση αλλά δεν παίρνει κανένα μερίδιο των εσόδων.

Ο Μουράτοφ μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης πέρυσι με τη δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες.

Οι δύο δημοσιογράφοι τιμήθηκαν για τον αγώνας τους υπέρ της διατήρηση της ελευθερίας του λόγου στις χώρες τους, παρά το γεγονός ότι δέχθηκαν επιθέσεις ακόμη και απειλές για τη ζωή τους.

Ο Μουράτοφ άσκησε έντονη κριτική για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και τον πόλεμο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο που προκάλεσε την φυγή σχεδόν 5 εκατομμυρίων Ουκρανών σε άλλες χώρες, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στη Ρωσία έχουν τεθεί υπό διερεύνηση από το Κρεμλίνο. Από τότε που ο Πούτιν ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τεσσάρων που είχαν εργαστεί στην εφημερίδα του Μουράτοφ.

Τον Απρίλιο, ο Μουράτοφ είπε ότι δέχθηκε επίθεση με κόκκινη μπογιά ενώ επέβαινε σε ρωσικό τρένο.

Ο Μουράτοφ έφυγε από τη Ρωσία για τη Δυτική Ευρώπη την Πέμπτη για να ξεκινήσει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου θα ξεκινήσει η ζωντανή υποβολή προσφορών τη Δευτέρα το απόγευμα.

Οι ηλεκτρονικές προσφορές ξεκίνησαν την 1η Ιουνίου για να συμπέσουν με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού. Η σημερινή δημοπρασία γίνεται ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η προσφορά ήταν 550.000 δολάρια. Η τελική τιμή αγοράς αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει πιθανώς σε εκατομμύρια.

Αν ο Μουράτοφ έλιωνε, τα 175 γραμμάρια χρυσού 23 καρατίων που περιείχε το  βραβείο του θα κέρδιζε περίπου 10.000 δολάρια.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΤώρα η Ουκρανία απαγορεύει την έκδοση βιβλίων ρώσων συγγραφέων και τη μουσική ρώσων συνθετώνΗ Κολομβία έγραψε ιστορία: Πρώτη φορά εξέλεξε Αριστερό για την προεδρία της χώραςΚαι τώρα τι; Το δίλημμα Μακρόν, η απειλή του χάους και η τρίτη παρακινδυνευμένη επιλογή
Keywords
Τυχαία Θέματα