Σαν το «Death Star» του Star Wars: Οπλο με συγκλίνουσες ακτίνες από Κινέζους επιστήμονες

H σκηνή στην πρώτη ταινία του «Star Wars» όπου το αυτοκρατορικό υπερόπλο Death Star ενεργοποιεί το «superlaser», με οκτώ συγκλίνουσες ακτίνες οι οποίες ενοποιούνται σε μία μεγάλη και καταστρέφει έναν πλανήτη είναι από τις πιο εμβληματικές στην ιστορία της επιστημονικής φαντασίας – και Κινέζοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν κάτι παρόμοιο (σε φιλοσοφία, όχι ισχύ!).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science,

οι εν λόγω επιστήμονες λένε ότι έχουν δημιουργήσει έναν νέο τύπο όπλου μικροκυμάτων το οποίο συνδυάζει ηλεκτρομαγνητικά κύματα υψηλής ισχύος και τα εστιάζει σε έναν στόχο. Ειδικότερα, πολλαπλά οχήματα εκπομπής μικροκυμάτων αναπτύσσονται σε διαφορετικές τοποθεσίες και το καθένα εκπέμπει μικροκύματα με συγχρονισμό υψηλής ακριβείας. Οι εκπομπές αυτές συγχωνεύονται σε μια ισχυρή ακτίνα και χτυπούν έναν στόχο.

Τα μικροκύματα είναι στενές ακτίνες ενέργειας που πρέπει να στοχεύονται με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια ώστε να συγκλίνουν/ συγχωνεύονται. Αυτό σημαίνει πως ο συγχρονισμός πρέπει να ελέγχεται με ακρίβεια εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κάθε όχημα μικροκυμάτων πρέπει να είναι τοποθετημένο με ακρίβεια χιλιοστού. Το κινεζικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης BeiDou είναι ικανό να παρέχει ακρίβεια θέσης της τάξης του εκατοστού, μα και πάλι δεν είναι βέβαιο ότι επαρκεί για αυτό που χρειάζεται το σύστημα. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, σε κάθε όχημα τοποθετήθηκαν συσκευές λέιζερ για μέτρηση απόστασης- ενώ επίσης πρέπει να είναι σε εντελώς οριζόντια θέση. Ο συγχρονισμός βολής πρέπει να είναι εντός 170 picosecond (170 τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου), και για αυτό οι πλατφόρμες συνδέθηκαν με οπτικές ίνες- ενώ ελέγχονταν επίσης απευθείας από ένα κινητό κέντρο διοικήσεως.

Σύμφωνα με τη South China Morning Post, ένας επιστήμονας που συμμετείχε στο πρόγραμμα υποστήριξε ότι η συνδυασμένη ισχύς των ακτινών ήταν μεγαλύτερη από το άθροισμά τους- κάτι που θα παραβίαζε την αρχή διατήρησης της ενέργειας (ωστόσο μία και μόνη ισχυρή ακτίνα μικροκυμάτων είναι όντως πιο χρήσιμη από πολλές μικρές). Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Live Science, δεν αποκλείεται οι ερευνητές να κατάφεραν όντως να φτιάξουν ένα τέτοιο οπλικό σύστημα- ωστόσο οι απαιτήσεις του είναι τέτοιες που είναι αμφίβολο κατά πόσον θα ήταν στα αλήθεια χρήσιμο σε συνθήκες πραγματικού κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαν, Death Star, Star Wars, Οπλο, Κινέζους,san, Death Star, Star Wars, oplo, kinezous