Στη δημοσιότητα αρχειακό υλικό της ΕΛ.ΑΣ. από το 1953

Στη δημοσιότητα δίνει η ΕΛ.ΑΣ. το αρχείο του περιοδικού του Σώματος και των περιοδικών των πρώην Σωμάτων της Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του αρχείου και το υλικό είναι πια διαθέσιμο στις ιστοσελίδες www.policemagazine.gr , www.hellenicpolicemagazine.gr.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αφορά στη ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση, ηλεκτρονική αρχειοθέτηση και διαδικτυακή προβολή 700 τευχών του περιοδικού: «Αστυνομικά Χρονικά», από το
1953 έως το 1983, «Επιθεώρηση Χωροφυλακής», από το 1970 έως το 1983, «Αστυνομική Επιθεώρηση», από το 1984 έως το 2002 και «Αστυνομική Ανασκόπηση», από το 2003.

Το έργο ανέλαβε και ολοκλήρωσε η ανάδοχος εταιρία « MainSys », η οποία έχει αναλάβει και την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση της βάσης δεδομένων και της ιστοσελίδας για πέντε έτη, καθώς και την υποχρέωση ψηφιοποίησης, αρχειοθέτησης και ανάρτησης στην ιστοσελίδα κάθε νέου υλικού της «Αστυνομικής Ανασκόπησης» για το ίδιο χρονικό διάστημα. Επίσης θα εκπαιδεύσει το προσωπικό που διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων και την ιστοσελίδα για όσο χρόνο κριθεί απαραίτητο.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης δήλωσε:

« …Θέλω να σταθώ μόνο σε δύο σημεία. Σημείο πρώτο. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια πιστεύω ότι έχει γίνει πλέον αντιληπτό από την ελληνική κοινωνία αλλά και από τους συνεργάτες η προσπάθεια μιας συνεχούς εξωστρέφειας της Ελληνικής Αστυνομίας, για να δείξουμε το άλλο πρόσωπό της. Να προτάξουμε το κοινωνικό πρόσημο που έχει το επάγγελμα της Ελληνίδας και του Έλληνα αστυνομικού.

Αυτή εδώ λοιπόν, η προσπάθεια έρχεται να συμπληρώσει ένα παζλ, έρχεται ως συμπλήρωμα σε κάποιες πολιτικές που ήδη έχουν γίνει πράξη και μιλώ για το Προεδρικό Διάταγμα 21/2017, που ιδρύθηκε η Διεύθυνση Ιστορίας του Σώματος, πολύ σημαντική πρωτοβουλία, αρκεί αυτό να έχει συνέχεια και το επόμενο διάστημα με όποια Πολιτική ή Φυσική Ηγεσία ακολουθήσει.

Είναι πολύ σημαντικό να κατοχυρωθεί, αυτό που ειπώθηκε και από τον κύριο Αρχηγό, ότι εδώ μιλάμε για ένα θησαυρό, μιλάμε για έναν πλούτο που πλέον είναι στη διάθεση του ερευνητή, του ιστορικού, εκείνου που ενδιαφέρεται εν πάση περιπτώσει να ασχοληθεί με τη νεότερη ιστορία της χώρας αλλά και του Σώματος.

Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με την προσπάθεια να αποδείξουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν διακατέχεται πλέον από ενοχές, αναστολές, ούτε από εμμονές και ιδεοληψίες».
Keywords
Τυχαία Θέματα