Στην Τυνησία η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον Αραβικό κόσμο

Ο πρόεδρος της Τυνησίας, Καΐς Σαγιέντ, όρισε πρωθυπουργό την Νάϊλα Μπουντέν Ρομντάν, μια ελάχιστα γνωστή πανεπιστημιακό μηχανικό με εμπειρία στην Παγκόσμια Τράπεζα, σχεδόν δύο μήνες αφότου κατέλαβε τις περισσότερες εξουσίες - μια κίνηση που οι εχθροί του αποκάλεσαν πραξικόπημα.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην Τυνησία και τον Αραβικό

κόσμο γενικότερα, η οποία καλείται να αναλάβει καθήκοντα σε μια στιγμή κρίσης, με τα δημοκρατικά κέρδη από την επανάσταση του 2011 να βρίσκονται υπό αμφισβήτηση ενώ μια μεγάλη απειλή πλανάται στα δημόσια οικονομικά.

Γεωλόγος μηχανικός, η Ρομντάν ήταν υπεύθυνη για την υλοποίηση έργων της Παγκόσμιας Τράπεζας στο υπουργείο παιδείας, αλλά έχει μικρή εμπειρία στη διακυβέρνηση.

Μιλώντας σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ο Σαγιέντ είπε ότι η παρουσίαση της Ρομντάν τιμά τις Τυνήσιες γυναίκες και της ζήτησε να προτείνει ένα υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες ώρες ή ημέρες «επειδή έχουμε χάσει πολύ χρόνο».

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα και την αξιοπρέπεια των Τυνήσιων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, των μεταφορών και της εκπαίδευσης, πρόσθεσε.

Ο Σαγιέντ απέλυσε τον προηγούμενο πρωθυπουργό, ανέστειλε το κοινοβούλιο και ανέλαβε εκτεταμένες εξουσίες τον Ιούλιο και για αυτό δέχεται αυξανόμενη εγχώρια και διεθνή πίεση για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα αγνόησε μεγάλο μέρος του συντάγματος, λέγοντας ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει με διάταγμα και να ελέγξει ο ίδιος την κυβέρνηση, σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης που δεν έχει καθορισμένο χρονικό όριο.

Η Τυνησία αντιμετωπίζει μια ραγδαία επικείμενη κρίση στα δημόσια οικονομικά μετά από χρόνια οικονομικής στασιμότητας, που επιδεινώθηκε από την πανδημία του κορονοϊού και τις πολιτικές διαμάχες.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα για να αναζητήσει οικονομική υποστήριξη για τον προϋπολογισμό και την αποπληρωμή του χρέους, αφού η εξουσία του Σαγιέντ τον Ιούλιο ανέβαλε τις συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του Σαγιέντ την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη έναντι του προέδρου και ότι μπορεί να επιλέξει ή να απολύσει υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου, ο ρόλος του πρωθυπουργού θα είναι λιγότερο σημαντικός από ό,τι στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΦούμιο Κισίντα: Ποιος είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της ΙαπωνίαςΤο επαναστατικό πρόσωπο που βλέπει ο Τζέφρι Πάιατ στην ελληνική κυβέρνησηΔιασωληνώθηκε ξανά ο Βασίλης Λεβέντης
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τυνησία, Αραβικό,tynisia, araviko