Στο «δόγμα Τσίπρα» ο Νίκος Αναστασιάδης

Ούτε η Κύπρος μπορεί να αντισταθεί στο πολιτικό πρόταγμα του Αλέξη Τσίπρα για εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης στην Ευρώπη. Από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κύπρου όλοι επισημαίνουν την τοποθέτηση του προέδρου Αναστασιάδη ότι χρειαζόμαστε μια Ε.Ε. που θα δίνει προτεραιότητα στις πολιτικές ανάπτυξης. Και το κάνουν επειδή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
είναι εκείνος που ενέταξε την χώρα του στο Mνημόνιο, υπακούει στην τρόικα και ψηφίζει σωρηδόν και με το μαχαίρι στο λαιμό μνημονιακούς νόμους, ανάλογους με αυτούς που ψηφίσθηκαν στην Ελλάδα (π.χ. μειώσεις μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις κ.α).

Για την ελληνική κυβέρνηση δύο είναι αυτά που μένουν από την έντονη κινητικότητα των τελευταίων ημερών:

α) H Ελλάδα είναι θετικός πρωταγωνιστής στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Λειτουργεί μάλιστα ως θρυαλλίδα για θετικές εξελίξεις, λένε στελέχη του Μαξίμου: «Mετά από 5 χρόνια που οι ελληνικές κυβερνήσεις παρακολουθούσαν παθητικά τη χάραξη της πορείας της χώρας από ξένες δυνάμεις, ακούγεται και πάλι στην Ευρώπη η ελληνική φωνή. Όχι σαν φωνή βοώντος εν τη ερήμω, αλλά ως μια σοβαρή, αξιόπιστη και ρεαλιστική άποψη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διαλόγου. Δεν περιμένουμε πια να αποφασίσουν άλλοι για μας χωρίς εμάς, αλλά παρεμβαίνουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα».

β) Eίναι ώριμο αίτημα ο τερματισμός της λιτότητας. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με το Μαξίμου, από τις καταλυτικές παρεμβάσεις του προέδρου Ομπάμα και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Όσον αφορά στην επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Κύπρο υπογραμμίζεται ότι:

α) Η κυβέρνηση στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

β) Στηρίζει τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς τα στρατεύματα του Αττίλα, με διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Λύση που θα ωφελήσει τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους.

γ) Το Κυπριακό συνιστά τη λυδία λίθο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα και η Κύπρος συνιστούν το νοτιανατολικό άκρο της ΕΕ. Οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή.

Σχετικό θέμα:

Τσίπρας: Πυλώνες σταθερότητας Ελλάδα και Κύπρος. Σεβασμός και όχι απειλές από την Τουρκία
Keywords
Τυχαία Θέματα