Στο κατώφλι του ΔΝΤ η Τουρκία; Τι προμηνύει η επίσκεψη στα τέλη Σεπτεμβρίου

Δέκα χρόνια μετά την αποπληρωμή του χρέους στο ΔΝΤ, η Τουρκία φαίνεται ότι βρίσκεται και πάλι στο κατώφλι του.

Κι ενώ στην γειτονική χώρα η αντιπολίτευση έχει αρχίσει ήδη να κατηγορεί τον Ερντογάν ότι συζητά με το ΔΝΤ για μια νέα συμφωνία, το οικονομικό επιτελείο το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Η σπίθα

ωστόσο άναψε όταν το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία στα τέλη Σεπτεμβρίου, γεγονός που οδήγησε μερίδα του Τύπου, όπως η αντιπολιτευόμενή  Cumhuriyet να υποστηρίζει ότι «Ο Ερντογάν  παραδίδεται στο ΔΝΤ».

Όπως γράφει σε δημοσίευμά της «η πρόσφατη, μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στο 25% από την Κεντρική Τράπεζα, δείχνει ότι το επόμενο διάστημα ,οι πολιτικές του ΔΝΤ θα εφαρμοστούν εντονότερα. Ουσιαστικά αυτό το πρόγραμμα είναι ο οδικός χάρτης που επέβαλαν οι πολυεθνικές που ξεκίνησε να εφαρμόζει το AKP από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία».

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαψεύδει ότι η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια έχει οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση όχι μόνο τη λίρα αλλά και ολόκληρη την οικονομία, ανάγκασε την ηγεσία του Ταμείου να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «ρουτίνα» την επίσκεψη στην Τουρκία.

«Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει καμία ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι σκοπεύουν να ζητήσουν οικονομική βοήθεια από το Ταμείο», δήλωσε αξιωματούχος του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, οι μακροοικονομικές πολιτικές θα είναι στην ατζέντα της πιθανής συνάντησης.

Η Τουρκία, δανείστηκε για πρώτη φορά από το ΔΝΤ τον Ιανουάριο του 1961 και το 2001 όταν το χρέος της έφτασε τότε σε επίπεδο ρεκόρ. Το 2013 αποπλήρωσε όλα τα της χρέη προς το ΔΝΤ.

Η οικονομία βουλιάζει τον Ερντογάν

Όμως, η κατάσταση της χώρας σήμερα θυμίζει πολύ την κρίση του 2001. Η Τουρκία παλεύει με έναν υψηλό πληθωρισμό, που επισήμως φτάνει στο 48% ενώ οι ανεξάρτητες πηγές τον υπολογίζουν στο 123%.

Αυτό οδήγησε το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, να αυξήσει ξανά τα επιτόκια στις 24 Αυγούστου, από 17,5% σε 25% ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περίμεναν οι αγορές, προκειμένου να περιορίσει τον τρομερό πληθωρισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πληθωρισμού η τιμή της ζάχαρης, που από τις εκλογές του Μαΐου, η τιμή της έχει αυξηθεί 11 φορές , σε μόλις τρεις μήνες με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να έχει μειωθεί κατά 23% από τις προεδρικές εκλογές.

Κι όλα αυτά, όταν τον Μάρτιο του 2024 ο Ερντογάν θα πρέπει να βγει νικητής και από τις δημοτικές εκλογές, όπου η αντιπολίτευση φαίνεται να είναι ισχυρή.

Όλα αυτά ίσως τον οδηγούν τον Ερντογάν στο κατώφλι του ΔΝΤ, καθώς η οικονομία δοκιμάζεται έντονα. 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟ Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑΕβρος: «Η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Ε.Ε»Παρέμβαση-καταπέλτης του Αρείου Πάγου για τους αυτόκλητους «σερίφηδες» του Εβρου
Keywords
Τυχαία Θέματα