Στον εξωπλανήτη WASP-121 b βρέχει πολύτιμους λίθους

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου τα σύννεφα είναι φτιαγμένα από μέταλλο και υγρά ρουμπίνια και ζαφείρια πέφτουν βροχή από τον ουρανό.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η πραγματικότητα στον WASP-121b. Πρόκειται τον πρώτο εξωπλανήτη που βρέθηκε να περιέχει νερό σε μια εξωηλιακή πλανητική στρατόσφαιρα. Ο WASP-121b βρίσκεται στον αστερισμό Πούπις και απέχει περίπου 880 έτη φωτός από τη Γη

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο WASP-121b μπορεί να διαθέτει σύννεφα από μέταλλο και έτσι να «βρέξει» υγρούς πολύτιμους

λίθους.

Ο WASP-121b, γνωστός και «καυτός Δίας», που ανακαλύφθηκε το 2015, θεωρείται ότι είναι πολύ θερμός σαν τον Δία, επειδή έχει μεγαλύτερη μάζα και διάμετρο από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Η μελέτη που δείχνει πώς το νερό εναλλάσσεται στα ατμοσφαιρικά μεταξύ των δύο πλευρών του πλανήτη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy.

Οι επιστήμονες χρισημοποιόντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ έκαναν την πρώτη λεπτομερή μέτρηση της ατμόσφαιρας στην πιο δροσερή νυχτερινή πλευρά του πλανήτη. Και αυτή η νυχτερινή ατμόσφαιρα φαίνεται να έχει μια σειρά από παράξενες και αξιοσημείωτες ιδιότητες, όπως μεταλλικά σύννεφα και βροχή φτιαγμένα από υγρά πετράδια.

Στον WASP-121b, το νερό περνά από έναν φαύλο κύκλο και η διαδικασία διαφέρει από αυτήν της Γης. Τα άτομα του νερού διαλύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του πλανήτη, κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτά τα άτομα μεταφέρονται στη νυχτερινή πλευρά από ανέμους που αγγίζουν τα 17.703 χιλιόμετρα την ώρα. Τα μόρια ενώνονται ξανά και σχηματίζουν νερό, που μεταφέρεται ξανά στην πλευρά της ημέρας.

Επίσης, λόγω των διαφορών στην θερμοκρασίας και της νυχτερινής πλευράς, που είναι αρκετά κρύα, μπορούν να σχηματιστούν μεταλλικά σύννεφα από σίδηρο και κορούνδιο. Το κορούνδιο είναι ένα ορυκτό που βρίσκεται σε ρουμπίνια και ζαφείρια. Αυτά τα μεταλλικά σύννεφα μπορεί να βρεθούν στην άκρη της ημέρας όπου τα μέταλλα εξατμίζονται σε αέρια. Πριν τα σύννεφα απομακρυνθούν από τη νύχτα, είναι πιθανό να απελευθερώσουν βροχή από υγρούς πολύτιμους λίθους.

«Είναι συναρπαστικό να μελετάμε πλανήτες όπως ο WASP-121 b που είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς του Ηλιακού μας Συστήματος, γιατί μας επιτρέπουν να δούμε πώς συμπεριφέρονται οι ατμόσφαιρες κάτω από ακραίες συνθήκες», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Τζοάνα Μπαρσον, ερευνήτρια στο Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Space

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΑνακαλύφθηκε «σιδερένιος» καυτός εξωπλανήτης σε μικρή απόσταση από την ΓηΑνακαλύφθηκε «βρεφικός» εξωπλανήτηςΠιο κοντά στη λύση του (;) το μυστήριο του «Ένατου Πλανήτη» του Ηλιακού Συστήματος
Keywords
Τυχαία Θέματα