Σύφιλη: Φαινομενικά αθώα συμπτώματα που δεν αγνοούμε ακόμα κι αν δείχνουν να υποχωρούν

Τη στιγμή που μιλάμε, τα κρούσματα σύφιλης έχουν χτυπήσει το υψηλότερο ποσοστό νέων μολύνσεων από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Από το 2018 έως το 2022, τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν κατά σχεδόν 80%, σε συνολικά περισσότερα από 207.000 περιστατικά (σ.σ. ΗΠΑ).

«Γνωρίζουμε από καιρό ότι αυτές οι λοιμώξεις είναι συχνές, αλλά δεν έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τις τόσο σοβαρές επιπτώσεις της σύφιλης εδώ και δεκαετίες», δηλώνει η δρ Λώρα Μπάχμαν,

διευθύντρια του τμήματος πρόληψης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νoσημάτων του CDC.

Τα ποσοστά των πιο μολυσματικών σταδίων της σύφιλης —που ονομάζονται πρωτοπαθή και δευτεροπαθή— αυξήθηκαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Και μεταξύ των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν, σε περισσότερες από 3.700 επρόκειτο για συγγενή σύφιλη, η οποία μεταδίδεται σε ένα μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μιλάμε για μια αύξηση 937% σε μια δεκαετία.

«Η συγγενής σύφιλη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τα νεογέννητα, ενώ εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία απειλεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας αργότερα στην ανάπτυξη του βρέφους», προειδοποιεί η δρ Κενόσα Γκλίτον, πιστοποιημένη ιατρική σύμβουλος στη Natalist, μια εταιρεία γυναικείας υγείας που εστιάζει στην εγκυμοσύνη και τη σύλληψη.

«Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζoυμε τη σύφιλη αμέσως, ειδικά εάν είμαστε έγκυος, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννησης και της περιόδου μετά τον τοκετό», προσθέτει η Γκλίτον.

Η σύφιλη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και θνησιγένειας.

Όσο για τις αιτίες που η σύφιλη εξαπλώνεται, το CDC επεσήμανε μια σειρά από λόγους με κυρίαρχες:

Τη χαλαρή χρήση προφυλακτικούΤην αύξηση της κατάχρησης ουσιών, η οποία συχνά συνδέεται με επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφοράΤα άτομα που αντιμετωπίζουν «τεράστια εμπόδια» για την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, όπως οι προληπτικοί έλεγχοιΤην πανδημία της COVID-19 και το lockdown που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τα προγράμματα δημόσιας υγείας

Και δυστυχώς, όταν μιλάμε για τη σύφιλη, τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εύκολα αντιληπτά. Το συγκεκριμένο ΣΜΝ αναφέρεται συχνά ως «ο μεγάλος ηθοποιός», λόγω της ικανότητάς του να «μιμείται» τα συμπτώματα άλλων ασθενειών.

Επομένως, εάν ανησυχούμε ότι έχουμε κολλήσει, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να πάμε αμέσως για εξετάσεις. Στα αρχικά της στάδια, η σύφιλη θεραπεύεται εύκολα με τα σωστά αντιβιοτικά.

Υπάρχουν τέσσερα στάδια της σύφιλης, μερικά από τα οποία τείνουν να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά η σύφιλη, είναι πιο μολυσματική κατά τη διάρκεια του πρωτογενούς και του δευτερογενούς σταδίου.

Τα σημάδια της πρωτοπαθούς σύφιλης

Όταν ερχόμαστε σε επαφή με τη σύφιλη -συνήθως μέσω σεξουαλικής επαφής με άτομο που έχει μολυνθεί - τα βακτήρια μπορούν να ζουν στο σώμα μας για χρόνια χωρίς να προκαλούν συμπτώματα, αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας, εξηγεί η Γκλίτον.

Σε αρκετές περιπτώσεις στο πρώτο στάδιο της σύφιλης παρατηρείται μια μικρή πληγή ή πολλές μαζί. Οι πληγές εμφανίζονται περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση στο σημείο όπου το βακτήριο πρωτοεισχώρησε στο σώμα. Συνήθως, οι πληγές είναι ανώδυνες και εμφανίζονται γύρω από το πέος, τον κόλπο και πιο σπάνια στο στόμα.

Οι πληγές είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή μπορεί να είναι κρυμμένες μέσα στον κόλπο ή κάτω από την ακροποσθία. Μπορούν ακόμη και να θεωρηθούν λανθασμένα σπυράκια ή τρίχες που φυτρώνουν προς τα μέσα.

Τα σημάδια της δευτεροπαθούς σύφιλης

Εάν η σύφιλη αφεθεί χωρίς θεραπεία, μερικοί αναπτύσσουμε το δεύτερο στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει εξάνθημα, που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στις παλάμες και τα πέλματα. Μπορεί επίσης να εμφανίσουμε πυρετό, ρίγη, πρήξιμο στους λεμφαδένες και κόπωση.

Ωστόσο, ακόμα κι αν το εξάνθημά και αυτά τα ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης υποχωρήσουν, δεν σημαίνει ότι είμαστε ασφαλείς. Θα πρέπει και πάλι να πάμε να κάνουμε εξετάσεις.

«Ανεξάρτητα από το πόσο προοδευτικά είναι τα συμπτώματα, πιθανά θα εξαφανιστούν μόνα τους, χωρίς θεραπεία. Αλλά τα βακτήρια της σύφιλης θα συνεχίσουν να ζουν στο σώμα μας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στην πορεία της ζωής μας», προειδοποιεί η Γκλίτον.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά, όγκους, τύφλωση, παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη σύφιλη στα αρχικά της στάδια

Τα καλά νέα είναι ότι η σύφιλη αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά. Εάν λοιπόν ανησυχούμε, μιλάμε με τον/τη γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψής ή έναν/μια άλλον/η ιατρό που ειδικεύεται στη σεξουαλική υγεία. Η σύφιλη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην πενικιλίνη και η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως από μία έως τρεις δόσεις ενός σκευάσματος πενικιλίνης μακράς δράσης.

Related...Δέκα συν μια, φαινομενικά «αθώες», συνήθειες που μας προκαλούν καρδιακές αρρυθμίεςΓιατί δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσουμε στοματικό διάλυμα αφού πλύνουμε δόντιαΣτοματικό σεξ: Βασικός «ένοχος» για καρκίνο του λάρυγγα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύφιλη, Φαινομενικά,syfili, fainomenika