Σύγκρουση Τόσκα- ΜΑΤ: Την πόρτα της εξόδου στους «αντιδρώντες» δείχνει ο υπουργός

Μαζικά αιτήματα μεταθέσεων από την Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (ΥΑΤ) υπέβαλαν αστυνομικοί, πυροδοτώντας αντιπαράθεση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο οποίος τους δείχνει τον δρόμο της εξόδου από τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

«Οι αιτήσεις θα εξεταστούν και οι άνδρες που θέλουν να μετακινηθούν θα τοποθετηθούν με βάσει τις ανάγκες του Σώματος», ήταν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η φράση που είπε χθες ο κ. Τόσκας σε στενούς του συνεργάτες στη λεωφόρο Κατεχάκη. Στελέχη του αρμόδιου υπουργείου αναφέρουν
ότι «η πολιτική ηγεσία δεν έχει πρόβλημα να μετατεθούν όσοι θέλουν να φύγουν, καθώς υπάρχουν αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν ανάγκη από άνδρες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αστυνομικών υπηρεσιών στη δυτική Αττική».

Η αντιπαράθεση ξέσπασε όταν 306 από τους συνολικά 750 αστυνομικούς των ΥΑΤ υπέβαλαν αίτημα μετάθεσης αντιδρώντας σε παλιότερη μετακίνηση τεσσάρων συναδέλφων τους από την υπηρεσία. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση αντίδρασης που εξέπληξε την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Αφορμή ήταν η απομάκρυνση από την ΥΑΤ ενός υπαστυνόμου (επικεφαλής διμοιρίας) και τριών αστυφυλάκων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι σε συλλαλητήριο κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που έγινε στις 8 Μαΐου 2016 παραβίασαν τις εντολές που τους δόθηκαν από το επιχειρησιακό κέντρο και επιχείρησαν με δική τους πρωτοβουλία σε σημείο της πλατείας Συντάγματος όπου γίνονταν επεισόδια. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πήραν εντολή από επικεφαλής που βρισκόταν στο σημείο, ενώ παραδέχονται ότι η εντολή δεν δόθηκε από το κέντρο της ΓΑΔΑ.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής κ. Βασίλης Ντούμας κάνει λόγο στον «Ελεύθερο Τύπο» για νόμιμη πρακτική από πλευράς των συναδέλφων του: «Δεν είναι δυνατόν όταν ψηφίζονται τα μνημόνια τότε να χρειάζονται τα ΜΑΤ ως πραίτορες με παρατεταμένες της ασπίδες και την επομένη να τους στέλνουν σε Ε.Δ.Ε. Δεν μπορεί η ηγεσία να τα θέλει όλα δικά της. Οι άνδρες των ΜΑΤ, όπως και οι υπόλοιποι αστυνομικοί, έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση μεταθέσεως, οπότε έπραξαν νόμιμα». Επίσης, μερίδα αστυνομικών της Υ.Α.Τ., όπως λένε σε ιδιωτικές συνομιλίες τους ένστολοι, θεώρησε ότι η τότε απομάκρυνση των συναδέλφων τους υπαγορεύτηκε από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Ντούμα, «στην πίεση που δέχονται τα ΜΑΤ συνέβαλε και η κατάργηση της ομάδας Δέλτα. Και αυτό γιατί μέχρι την κατάργησή της οι δύο υπηρεσίες πρώτης γραμμής μοιράζονταν την πίεση που ασκείται από τους αντιεξουσιαστές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ή από τον πολιτικό κόσμο όταν γίνει κάποιο επεισόδιο με πρωταγωνιστές αστυνομικούς. Τώρα όλο το βάρος πέφτει στα ΜΑΤ».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα