Συμφωνία Ρωσίας- Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων

Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν στην εφαρμογή μια «πλήρους και εκτενούς» κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία ως το τέλος του 2019, μετά από συνομιλίες κορυφής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι τη Δευτέρα, σε συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας. H συμφωνία συνοδεύεται από μια μεγάλη ανταλλαγή

αιχμαλώτων και την απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από τρεις περιοχές του μετώπου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, σε γραπτή δήλωση οι δύο χώρες συμφωνούν στην απελευθέρωση και ανταλλαγή όλων των «κρατουμένων που σχετίζονται με τη σύγκρουση» μέχρι το τέλος του έτους.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν επίσης για την απεμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων από τρεις περιοχές της Ουκρανίας ως το τέλος του Μαρτίου του 2020, χωρίς να προσδιοριστεί ποιες περιοχές επηρεάζονται.

Επιπλέον συνομιλίες θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες για να αξιολογηθεί η πρόοδος της κατάπαυσης του πυρός.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες στο Μέγαρο Ελιζέ ο πρόεδρος Πούτιν χαιρέτισε τις συνομιλίες ως «σημαντικό βήμα» προς την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Από πλευράς του ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι το ζήτημα των εξαγωγών ρωσικού αερίου μέσω αγωγών που περνούν από την Ουκρανία είχε «ξεμπλοκαριστεί» μετά τη διένεξη για τους δασμούς διέλευσης, και τώρα θα επιτευχθεί συμφωνία.

Here’s the full Normandy Summit communique... it’s not long. pic.twitter.com/0nI0MpaQyy

— Jonah Fisher (@JonahFisherBBC) 9 Δεκεμβρίου 2019

Ωστόσο η Ρωσία και η Ουκρανία συνέχισαν να διαφωνούν σε ζητήματα όπως η απόσυρση υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων και εκλογές σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από αποσχιστές αντάρτες.

Ο Πούτιν επίσης ζήτησε αλλαγή στο Σύνταγμα της Ουκρανίας για να δοθεί ειδικό status στην περιοχή του Ντονμπάς, που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επίσης είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία δεν θα προέβαινε σε εδαφικές παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την ειρήνη.

«Είδαμε διαφορές σήμερα» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που διοργάνωσε τις συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν βρήκαμε τη λύση- θαύμα, αλλά κάναμε πρόοδο» πρόσθεσε.

Πριν τη συνέντευξη Τύπου, οι ηγέτες ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους πως συμφωνούν σε «άμεσα μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία». Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, προβλέπεται ανταλλαγή αιχμαλώτων ως το τέλος του έτους, δημιουργία τριών νέων «περιοχών απεμπλοκής» και δημιουργία νέων σημείων διέλευσης, προκειμένου άμαχοι να μπορούν να περνούν τη γραμμή/ όριο ελέγχου που διαχωρίζει το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ από την υπόλοιπη Ουκρανία.

Επίσης, αναφέρθηκε πως συμφωνήθηκε μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες να λάβει χώρα πρόοδος ως προς το θέμα των τοπικών εκλογών στο Ντονμπάς- ζήτημα που αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο ως τώρα. Δεν παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα γίνονταν οι ψηφοφορίες, και ο Μακρόν αναγνώρισε ότι υπήρξαν διαφωνίες πάνω στο θέμα.

«Κάναμε πρόοδο ως προς την απεμπλοκή, τις ανταλλαγές αιχμαλώτων, την κατάπαυση πυρός και μια πολιτική εξέλιξη» είπε ο Μακρόν. «Ζητήσαμε από τους υπουργούς μας στους προσεχείς τέσσερις μήνες να δουλέψουν πάνω σε αυτό».

Επιπρόσθετα ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Πούτιν διαμόρφωσαν το πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα επιτρέπει τη συνέχιση της διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου από τα ουκρανικά εδάφη, ωστόσο δεν παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες.

Η συνάντηση της Δευτέρας ήταν η πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο που είχαν ο Πούτιν και Ζελένσκι.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, RT)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... «Θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο»: Ανάρτηση στα ελληνικά από τον επικεφαλής του λιβυκού ναυτικού Γιατί πρέπει πάντα να καταστρέφουμε τις κάρτες επιβίβασης μετά από κάθε πτήση Πού οφείλεται η άνοδος και η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Keywords
Τυχαία Θέματα