Συνεχίζεται ο «πόλεμος» Τραμπ και Twitter, εν μέσω του κύματος οργής για τον Τζορτζ Φλόιντ

Παράλληλα με τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στις ΗΠΑ που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, κλιμακώνεται και η σύγκρουση μεταξύ Τραμπ και Twitter, καθώς το κοινωνικό δίκτυο συνέχισε τις παρεμβάσεις σε tweets του Αμερικανού προέδρου, προκαλώντας την αντίδραση του Λευκού Οίκου- σε εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα ώρες μετά την υπογραφή από τον Τραμπ εκτελεστικού διατάγματος για την αναθεώρηση νόμου που απαλλάσσει τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης από ευθύνη για το υλικό που ανεβαίνει στις πλατφόρμες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Το ένοχο παρελθόν του αστυνομικού που σκότωσε τον Τζορτζ ΦλόιντΤζορτζ Φλόιντ: Η ζωή και το χρονικό της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού

Το Twitter «έκρυψε» για πρώτη φορά tweet του Τραμπ, καλύπτοντάς το με μια προειδοποίηση για πρώτη φορά την Παρασκευή, όπου αναφερόταν ότι παραβιάζει τους κανόνες του «εγκωμιάζοντας τη βία» στο επίμαχο tweet, όπου έγραφε πως αυτοί που κάνουν λεηλασίες στις ταραχές στη Μινεάπολη θα πυροβολούνταν. Το tweet είναι ακόμα διαθέσιμο, αλλά για να το δει κανείς πρέπει να πατήσει «view», καθώς καλύπτεται από την εν λόγω επισήμανση. Ο Τραμπ πέρασε στην αντεπίθεση με σειρά οργισμένων tweets, κατηγορώντας το Twitter πως δεν κάνει τίποτα για όλα τα «ψέματα και την προπαγάνδα» που προέρχονται από την Κίνα και το Δημοκρατικό Κόμμα, γράφοντας πως «στοχεύουν Ρεπουμπλικανούς, Συντηρητικούς και τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το Section 230 θα έπρεπε να ανακληθεί από το Κογκρέσο».

Twitter is doing nothing about all of the lies & propaganda being put out by China or the Radical Left Democrat Party. They have targeted Republicans, Conservatives & the President of the United States. Section 230 should be revoked by Congress. Until then, it will be regulated!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 29, 2020

Επίσης, αναφέρθηκε σε αυτό που χαρακτήρισε ως έλλειψη αντιδράσεων για το «κυνήγι μαγισσών» ως προς τα περί ρωσικής παρέμβασης στις προηγούμενες εκλογές και τα λάθη του ΠΟΥ. Πάντως, σε επόμενο tweet του σχετικά με τα γεγονότα στη Μινεάπολη, γράφει πως η Εθνοφρουρά είναι επί σκηνής και «πλήρως προετοιμασμένη. Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν πέθανε άδικα. Σεβαστείτε τη μνήμη του».

«Διευκρινίσεις» από Τραμπ

Σε νέα tweets του αργότερα την Παρασκευή ο Τραμπ έγραψε πως «οι λεηλασίες οδηγούν σε πυροβολισμούς, και για αυτό ένας άνδρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Μινεάπολη το βράδυ της Τετάρτης- ή δείτε τι συνέβη στο Λούισβιλ, όπου πυροβολήθηκαν επτά άνθρωποι. Δεν θέλω να συμβαίνουν αυτά, και αυτό σήμαινε η χθεσινοβραδινή έκφραση...ειπώθηκε σαν γεγονός, όχι ως δήλωση. Είναι πολύ απλό, κανείς δεν θα έπρεπε να έχει πρόβλημα με αυτό πέρα από τους haters και αυτούς στα social media που θέλουν να προκαλέσουν μπελάδες. Τιμήστε τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ!»

Tweets σχετικά με το θέμα έγιναν και από τον λογαριασμό του Λευκού Οίκου, όπου παρουσιάζει tweet του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, σχολιάζοντας πως «αυτό το tweet παραβίασε τους κανόνες του Twitter για το εγκωμιασμό της βίας, ωστόσο το Twitter αποφάσισε πως θα επιτρέπει σε τρομοκράτες, δικτάτορες και ξένους προπαγανδιστές να κάνουν κατάχρηση της πλατφόρμας του». Στο εν λόγω tweet ο Χαμενεΐ έγραφε πως «ο αγώνας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι τζιχάντ στον δρόμο του Θεού. Η νίκη σε έναν τέτοιο αγώνα είναι εγγυημένη, επειδή το άτομο αυτό, ακόμα και αν σκοτωθεί, θα λάβει “ένα ή δύο εξαιρετικά πράγματα”. Επίσης, τα εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων προβληματίζουν τη συνείδηση οποιουδήποτε ανθρώπου και εμπνέουν αντίσταση».

This Tweet violated the Twitter Rules about glorifying violence. However, @Twitter has determined that it will allow terrorists, dictators, and foreign propagandists to abuse its platform. pic.twitter.com/5Qi0m66Vnh

— The White House (@WhiteHouse) May 29, 2020

Σε άλλο tweet ο Λευκός Οίκος γράφει πως «ο πρόεδρος δεν εγκωμιάζει τη βία. Την καταδίκασε ξεκάθαρα. Ο Τζακ (Ντόρσεϊ- ο ιδρυτής του Twitter) και οι προκατειλημμένοι, κακόπιστοι “fact checkers” του Twitter το έχουν καταστήσει ξεκάθαρο: Το Twitter είναι εκδότης, όχι πλατφόρμα». Το σχόλιο αυτό συνοδεύεται από retweet του επίμαχου tweet του Τραμπ, το οποίο όμως αποκρύπτεται και πάλι.

The President did not glorify violence. He clearly condemned it.@Jack and Twitter's biased, bad-faith "fact-checkers" have made it clear: Twitter is a publisher, not a platform. https://t.co/lTm3Pxxaqg

— The White House (@WhiteHouse) May 29, 2020

Από πλευράς της η κόρη του προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα, γράφοντας πως «οι άνθρωποι στη Μινεάπολη πονούν για κάποιον λόγο. Με τη δικαιοσύνη θα θεραπευτούμε. Η καρδιά μου είναι στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ και όλους τους Αμερικανούς που πονούν».

The National Guard has arrived on the scene. They are in Minneapolis and fully prepared. George Floyd will not have died in vain. Respect his memory!!!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 29, 2020

Η θέση του Twitter είναι πως ενήργησε με αυτόν τον τρόπο με σκοπό να εμποδίσει να «εμπνευστούν άλλοι να προβούν σε πράξεις βίας» και τονίζοντας πως οι χρήστες θα είναι και πάλι σε θέση να κάνουν retweet με σχόλιο, αλλά όχι να κάνουν like, να απαντήσουν ή να κάνουν απλό retweet. O Τζακ Ντόρσεϊ είχε προβεί και αυτός σε σειρά από tweets την Πέμπτη, αναφερόμενος στο αρχικό ζήτημα που προέκυψε με τη σύσταση για fact checking σε tweets του Τραμπ περί απάτης στην επιστολική ψήφο. Όπως έγραφε «δεν είμαστε διαιτητές αλήθειας (αναφορά σε σχόλιο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook για το θέμα). Πρόθεσή μας είναι να συνδέσουμε τις κουκκίδες των αντικρουόμενων δηλώσεων και να δείξουμε τις αμφισβητούμενες πληροφορίες έτσι ώστε οι άνθρωποι να κρίνουν μόνοι τους...υπάρχει κάποιος που είναι υπεύθυνος για τις πράξεις μας ως εταιρεία, και είμαι εγώ...θα συνεχίσουμε να υποδεικνύουν λανθασμένες ή αμφισβητούμενες πληροφορίες σχετικά με εκλογές παγκοσμίως. Και θα παραδεχόμαστε και θα αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για όποια λάθη κάνουμε».

Fact check: there is someone ultimately accountable for our actions as a company, and that’s me. Please leave our employees out of this. We’ll continue to point out incorrect or disputed information about elections globally. And we will admit to and own any mistakes we make.

jack (@jack) May 28, 2020

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως το Twitter έσπευσε να επισυνάψει σύσταση για fact checking και tweets εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών προ μηνών, όπου έγραφε ότι μπορεί να είναι ο αμερικανικός στρατός που έφερε την επιδημία του κορονοϊού στη Γουχάν και έδινε link σε δημοσίευμα όπου υποστηριζόταν πως ο ιός προήλθε από τις ΗΠΑ. Το Twitter- το οποίο δέχτηκε κατηγορίες πως μεταχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο μόνο τον Τραμπ, έβαλε σύσταση για «fact checking» και σε αυτά τα tweets,με τη New York Post να υποστηρίζει πως αυτό έγινε μόνο μετά από πιέσεις δημοσιογράφων της προς την εταιρεία περί «double standards» όσον αφορά στον Τραμπ και τον Κινέζο αξιωματούχο.

2/2 CDC was caught on the spot. When did patient zero begin in US? How many people are infected? What are the names of the hospitals? It might be US army who brought the epidemic to Wuhan. Be transparent! Make public your data! US owe us an explanation! pic.twitter.com/vYNZRFPWo3

— Lijian Zhao 赵立坚 (@zlj517) March 12, 2020

This article is very much important to each and every one of us. Please read and retweet it. COVID-19: Further Evidence that the Virus Originated in the US. https://t.co/LPanIo40MR

— Lijian Zhao 赵立坚 (@zlj517) March 13, 2020

Όσον αφορά στη θέση του Facebook στο συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνεται πως δεν απομάκρυνε από την πλατφόρμα του την ίδια ανάρτηση του Τραμπ, και το Reuters αναφέρει πως εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το post παραβιάζει τους κανόνες ή υποκινεί βία. Ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σε συνέντευξή του φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τη θέση του Twitter, τονίζοντας στο Fox Newsπως «έχουμε διαφορετική πολιτική από το Twitter σε αυτό το θέμα νομίζω», αναφερόμενος στο tweet περί της επιστολικής ψήφου. Επίσης, δήλωσε στο CNBCπως δεν θεωρεί ότι το Facebook ή οι διαδικτυακές πλατφόρμες γενικότερα θα έπρεπε να αποτελούν “διαιτητές αλήθειας”», προσθέτοντας πως οι πολίτες θα έπρεπε να μπορούν να βλέπουν τι λένε οι πολιτικοί.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Ακτές στη Νέα Ζηλανδία βάφτηκαν κόκκινες από εκατομμύρια νεκρούς αστακούς που έκαναν ένα μοιραίο λάθος Τζορτζ Φλόιντ: Η ζωή και το χρονικό της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού Κωνσταντινούπολη 1453: Οι άγνωστες μάχες κάτω από την επιφάνεια της γης
Keywords
Τυχαία Θέματα