Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου Τσακαλώτου-Χουλιαράκη: Τι πετύχαμε στο χρέος, οι εκκρεμότητες, το κοινωνικό ταμείο

Κοινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτέλεσμα του Eurogroup της 24ης Μαΐου έδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο κ.Τσακαλώτος ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει τί ήταν αυτό που πέτυχε η χώρα στο Eurogroup της Τρίτης. Αυτό ήταν, μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά Eurogroup και θεσμοί αναγνώρισαν ότι το χρέος
δεν είναι βιώσιμο. Επίσης τόνισε ότι παρά τα όσα γράφονται, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η αξιολόγηση τελείωσε. Μια από τις πιο περίπλοκες αξιολογήσεις, όπως πρόσθεσε ο κ. Χουλιαράκης.

Αναφορικά με την αξιολόγηση, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποια σημεία, κάποιες ουρές όπως είπε, που υπήρχαν σε κάθε αξιολόγηση και στο παρελθόν, όμως τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι θα γίνει εκταμίευση.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη πως ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο έχουμε ένα πλαίσιο που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε γενικότερα για τη συμφωνία ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, έκανε όμως λόγο για μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.

Οι 3 στόχοι

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, τρεις ήταν οι στόχοι της κυβέρνησης στο Eurogroup, οι οποίοι επιτεύχθηκαν.

να εξασφαλιστεί η εκταμίευσης,
να μπορέσει η χώρα με την αξιολόγηση να μπει στη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ «που ελπίζουμε θα έρθει γρήγορα»,
συμφωνία για το χρέος.

«Κόφτης» στο χρέος

Ο κ. Τσακαλώτος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του χρέος, για το οποίο υπάρχει παραπληροφόρηση και απέχουν πολύ αυτά που γράφονται με αυτά που συμφωνήθηκαν. Για πρώτη φορά, σημείωσε υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ως αποτέλεσμα αυτού έχουμε ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Μέχρι τώρα, τόνισε, είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει «αν χρειαστεί». «Η τεράστια διαφορά είναι ότι έχουμε έναν ορισμό τι σημαίνει “αν χρειαστεί”, για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% και μετά στο 20%, σε επίπεδα μικρότερα από ότι σε πολλές χώρες», επεσήμανε.
Ουσιαστικά δηλαδή θα υπάρχει ένας «κόφτης» στο χρέος.

Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα

Βραχυπρόθεσμα, εξήγησε, το ESM θα δουλεύει συστηματικά για να αλλάξει το προφίλ αυτού του χρέους. «Θα κάνει επεμβάσεις για να μην υπάρχουν απότομες αλλαγές στο τι πληρώνουμε».

Μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε, υπάρχει δέσμη μέτρων εντός του 2018, όπως τα κέρδη από ANFA και SMP για να κρατήσουμε τις πληρωμές σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, θα υπάρξουν και εξαγορές σε κομμάτια του παλιού χρέους, είτε του ΔΝΤ είτε άλλα, ενώ θα υπάρξουν μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος.

Όσο για το ΔΝΤ, είπε ότι όπως λένε από το ταμείο, θα μπει όταν κάνει μια εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που σημαίνει ότι θα δει αν χρειάζονται περισσότερα εργαλεία μακροπρόθεσμα. «Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα αποφασιστεί το 2018, κόφτης δηλαδή που θα κάνει και μακροπρόθεσμα περιορισμό του χρέους», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφορικά με τα επιτόκια, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι ένας τρόπος για να μειωθούν είναι να δανειστεί ο ESM για ένα κομμάτι του χρέους και να το δανείσει στην Ελλάδα για πιο μακροπρόθεσμη περίοδο. «Μπορεί να κοστίζει οριακά περισσότερο αλλά ουσιαστικά “κλειδώνει” το επιτόκιο στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είναι σήμερα. Αυτό δεν είναι απομείωση του χρέους αλλά μειώνει τον κίνδυνο από μελλοντική αύξηση επιτοκίων. Στις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους παίζει σημαντικό ρόλο πιθανή απότομη αλλαγή στα επιτόκια», σημείωσε.

Εκκρεμότητες της εκταμίευσης

Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, οι εκκρεμότητες για την εκταμίευση αφορά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο. Και ειδικότερα σε τρία θέματα τα οποία θα λυθούν στις επόμενες ημέρες:

Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Προβλεπόταν συμφωνία μέχρι 23 Μαΐου. Ζητήθηκε παράταση ενός μήνα. Μπορεί να ολοκληρωθεί γρηγορότερα, εκτίμησε ο κ. Χουλιαράκης.

Τα κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις του δημοσίου. Προέκυψε γιατί το θέμα αυτό δεν είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς. Τώρα υπάρχει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για να βρεθεί μια κοινή λύση.

Θέματα νομικών διατυπώσεων στο θέμα του ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, κυρίως σε θέματα προσδιορισμού του δ.σ. και της νομικής κάλυψης.

Το κοινωνικό ταμείο θα γίνει

Αυτά που είπε ο πρωθυπουργός για το κοινωνικό ταμείο θα γίνουν, ξεκαθάρισε ο κ. Τσακαλώτος, ερωτηθείς σχετικά. Όπως είπε, δεν έχουν υποβάλει ένσταση οι θεσμοί. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στο Μνημόνιο προβλέπεται τι συμβαίνει αν υπάρξει υπέρβαση των στόχων, δηλαδή κάθε πλεόνασμα να μοιράζεται 30%-30%-40% (χρέος, ληξιπρόθεσμα, κοινωνικές δαπάνες).

«Οι θεσμοί λένε ότι αν το πλεόνασμα αυτό προκύπτει μόνιμα, μπορεί να διατίθεται για μόνιμα μέτρα (π.χ. αυξήσεις συντάξεων), αν όχι να έχει μορφή έκτακτων βοηθημάτων», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η ιδέα του ταμείου αυτού έχει να κάνει με την προσπάθεια να υπάρχει διαφάνεια για το τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα».

Χουλιαράκης: Δεν θα πάρουμε πίσω το ΦΠΑ για τα νησιά

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη απόσυρσης της διάταξης για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Χουλιαράκης απάντησε αρνητικά.

Ήταν μνημονιακή υποχρέωση που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, συμπλήρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το ερώτημα είναι αν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσεις τους νησιώτες είναι η έκπτωση του ΦΠΑ, τόνισε.

«Σε ένα νησί όπως η Ρόδος που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες είναι καλύτερο να πληρώνουν υψηλότερο φόρο και τα χρήματα αυτά να τα δίνεις για να στηρίξεις τόσο τους νησιώτες όσο και ανθρώπους σε ορεινές περιοχές. Ξέρω ότι οι νησιώτες διαφωνούν γιατί φοβούνται ότι θα πληρώνουν αλλά δεν θα δουν όφελος. Πιστεύω όμως ότι η πολιτική μας θα είναι πολύ καλύτερη για τους ίδιους», κατέληξε ο υπουργός.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα