Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Πρόοδος με υποσχετική για την Τουρκία

Σε καθεστώς επίβλεψης μπαίνει η Τουρκία μέχρι τον Ιούνιο από την Ε.Ε προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, απέχοντας από κάθε είδους πρόκληση στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να επανέλθει η θετική ατζέντα στις συνομιλίες με την Αγκυρα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγγυήσεις καλής θέλησης για την ανανέωση των σχέσεων και έθεσε υπό επιτήρηση την Αγκυρα μέχρι τον Ιούνιο για να τονίσει ότι αποδοκιμάζει την επιδείνωση της μεταχείρισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συμπράξει με την Τουρκία κατά προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο ώστε να ενισχύσει την συνεργασία επί ορισμένων τομέων κοινού ενδιαφέροντος και να λάβει νέες αποφάσεις κατά την διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, υπό τον όρο ότι η σημερινή αποκλιμάκωση θα συνεχισθεί και ότι η Τουρκία θα συμπράξει κατά εποικοδομητικό τρόπο», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εγκρίθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Ε. δεν δίνει λευκή επιταγή στην Τουρκία.

Όπως έλεγαν τα ίδια πρόσωπα, πρόκειται για μία διττή προσέγγιση, που περιλαμβάνει θετικά μέτρα αλλά και κυρώσεις, εφ, όσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα «έγιναν σημαντικότατες αλλαγές εν συγκρίσει με το αρχικό προσχέδιο έπειτα από απανωτές διαπραγματεύσεις» και όπως τόνιζαν «το τελικό κείμενο είναι ισορροπημένο και απηχεί την έκθεση Μπορέλ».

Οι ηγέτες της ΕΕ καλωσόρισαν την κοινή δήλωση για την κατάσταση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την οποία προετοίμασε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2020, τονίζεται στην Κοινή Δήλωση των 27 ηγετών της ΕΕ.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι είναι στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.

«Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση και ότι η Τουρκία εμπλέκεται εποικοδομητικά και υπόκειται στις καθιερωμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου» αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Ωστόσο, τονίζεται με κατηγορηματικό τρόπο πως η Ευρώπη θα πάρει όποια μέτρα προβλέπονται, δηλαδή κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εφόσον επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Conclusions on Eastern Mediterranean have been adopted at #EUCO chaired by @eucopresidentpic.twitter.com/3zfy5izOKj

— Barend Leyts (@BarendLeyts) March 25, 2021

Το προσχέδιο της κοινής δήλωσης, που αρχικά είχε θεωρηθεί μη ικανοποιητική από Ελλάδα και Κύπρο, διαμορφώθηκε με τρόπο που περιγράφει αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις έναντι των οποίων πρέπει να συμμορφωθεί η Άγκυρα ώστε να ενεργοποιηθεί η θετική ατζέντα. Η κοινή δήλωση των «27» ορίζει γραπτώς ότι εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το κράτος δικαίου, δεν θα προκύψει θετική ατζέντα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚυβερνητικές πηγές: Η Ε.Ε. δεν δίνει λευκή επιταγή στην ΤουρκίαΥπό παρακολούθηση η Τουρκία μετά τους νέους περιορισμούς δικαιωμάτων και ελευθεριών, λέει η ΕΕΕρωτήσεις κοινής λογικής προς τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ
Keywords
Τυχαία Θέματα