Συνωστισμός στο Άμστερνταμ, προβληματισμός για την Ελλάδα

Όσο έντονος και να είναι ο νόστος για την πατρίδα και την οικογένεια, θέλει κουράγιο να αποφασίσεις να ταξιδέψεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα με ενδιάμεσες στάσεις σε αεροδρόμια εν μέσω πανδημίας. Όσοι το αποφασίζουν, περιγράφουν την κατάσταση και αναδεικνύουν την ανεπάρκεια φορέων και κρατικών αρχών, η οποία αφορά ταξιδιώτες και μη.

Το υπερατλαντικό του ταξίδι περιέγραψε στη HuffPost ο Βασίλης.Όπως δήλωσε στη HuffPost έφυγε από την Ατλάντα των ΗΠΑ

στις 11.12.2020 έχοντας κάνει όλα τα τεστ που θα του επέτρεπαν να ταξιδεύσει βάσει των οδηγιών. Πλήρωσε 200 δολάρια προκειμένου να το γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα εντός 24 ώρων πριν την αναχώρησή του. Στα αποτελέσματα του τεστ υπήρχαν τα στοιχεία του διαβατηρίου του και με αυτό τον τρόπο ήταν καθ’όλα νόμιμος να “πετάξει”.

Η αναχώρηση από το διεθνές αεροδρόμιο της Ατλάντα, ένα από τα πιο πολυσύχναστα του κόσμου ήταν μια έκπληξη. Το άλλοτε πολύβουο αεροδρόμιο ήταν άδειο. Οι αρχές είχαν πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19. Το ίδιο και η είσοδός του στο αεροσκάφος (αμερικανικής εταιρείας). Εκτός και εάν καποιος ταξίδευε οικογενειακώς όλα τα άλλα καθίσματα ήταν μπλοκαρισμένα, όλες οι θέσεις κενές. Οι αποστάσεις ασφαλείας τηρούνταν με θρησκευτική ευλάβεια.

Η άφιξη όμως στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σχίπχολ, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας το πρωί του Σαββάτου 12/12/2020 ήταν σοκαριστική. Κοπάδι οι επιβάτες. Το 1,5 μέτρα απόσταση που συνίσταται για την αποφυγή μετάδοσης του covid-19 είχε μετατραπεί σε εκατοστά. Η φωτογραφία που μας έστειλε, το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε είναι ότι προβληματίζει.

Μπορεί να έδειξε τις εξετάσεις, όπως ίσως και οι υπόλοιποι ταξιδιώτες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιος στη διαδρομή να έχει νοσήσει. Ακόμη και ο Βασίλης από τη στιγμή που έκανε το τεστ, στο χρονικό διάστημα των 24 ωρών πριν μπει στο αεροπλάνο θα μπορούσε να έχει, άθελά του, εκτεθεί στον ιό.

Η είσοδος του στο αεροσκάφος, (ολλανδικής εταιρείας) με προορισμό πλέον την Ελλάδα, δεν θύμιζε σε τίποτα το ταξίδι του από τις ΗΠΑ στην Ολλανδία, αφού και εκεί οι επιβάτες ταξίδευαν σαν να μην υπήρχε κορονοϊός.

Έπειτα από λίγες ώρες άφιξη επιτέλους στον διεθνή αερολιμένα “Ελευθέριος Βενιζέλος” . Δεν υπήρχε συνωστισμός. Λίγο πριν την έξοδο οι αρμόδιοι πραγματοποιούν δειγματοληπτικά τεστ. Στον Βασίλη δεν κάνουν. Έξοδος από το αεροδρόμιο αφού πρώτα συμπλήρωσε την ειδική φόρμα με τα στοιχεία επικοινωνίας και τη διεύθυνση διαμονής του. Δεν του ζητήθηκε να μπει σε καραντίνα. Αλλά ακόμη και εάν ισχύσει η τριήμερη καραντίνα, αρκεί; Ο ιός μπορεί να εκδηλωθεί σε διάστημα 14 ημερών.

“Χρειάζεται να διενεργείται το τεστ με τη μέθοδο PCR (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος) σε όλους” τονίζει ο Βασίλης ο οποίος την Κυριακή, μια ημέρα μετά την άφιξή του στην Ελλάδα κατάφερε να κάνει τεστ για τον κορονοϊό, το πέμπτο σε μια εβδομάδα, προκειμένου να μπορέσει να αγκαλιάσει τη γυναίκα του, το παιδί του και τη μητέρα του.

Η περιπέτεια του Βασίλη θα μπορούσε να είναι μια απάντηση στο πατερναλιστικό ύφος που χρησιμοποιείται για να καταδείξει πως η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην χαλαρότητα των πολιτών. Απλά να θυμίσουμε ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι πολίτες συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών και η εικόνα που παρουσιάσαμε, εν αντιθέσει με άλλα δυτικά κράτη, ήταν εντυπωσιακή. Όμως δεν ήταν ο φόβος που κράτησε τους Έλληνες στο σπίτι. Ήταν το φιλότιμο, η έννοια για τον διπλανό μας..

Από το καλοκαίρι και έπειτα κάτι άλλαξε. Το άνοιγμα των συνόρων, οι ουρές με τα αυτοκίνητα στα τελωνεία στη Βόρεια Ελλάδα, οι ουρές στα λεωφορεία, ο συνωστισμός στο μετρό, το «δικαίωμα» στην ανυπακοή και στη διαδήλωση, είναι εικόνες που μένουν ανεξίτηλες στο θυμικό. Όλα αυτά κλόνισαν την πίστη αρκετών. Όμως και πάλι το ένστικτο του ανυπάκουου, που υπάρχει στον Έλληνα στη διαχρονική διαμάχη του με το κράτος δεν ήταν το κυρίαρχο. Γι΄αυτό και δεν χρειάζεται ακούμε προειδοποιήσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που προκύψουν εικόνες τύπου Harrods, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για τη διαφύλαξη της υγείας των Ελλήνων πολιτών και πολύ περισσότερο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και την αναβάθμιση της παιδείας τους. Τότε όλα θα αντιμετωπίζονται από διαφορετική και πιο υγιή βάση. Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο θα παίξει η ενημέρωση και η διαχείριση της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του ιού Covid -19. Εδώ δεν επιτρέπονται λάθη ούτε από τους πολίτες, ούτε όμως και από την πολιτεία.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Δοκιμές Οξφόρδης-AstraZeneca: Πώς είναι να δουλεύεις για ένα εμβόλιο που περιμένει όλος ο κόσμος Εως τις 10 Ιανουαρίου κλειστά τα περισσότερα καταστήματα στη Γερμανία Ολλανδία: Καθολικό lockdown πέντε εβδομάδων
Keywords
Τυχαία Θέματα