ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση οι ομάδες Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα

Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα διεξήχθη το Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία ξεκίνησε με 2 ώρες καθυστέρηση και συνεχίστηκε με συνεχείς διακοπές και εντάσεις κατά την ομιλία του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, o οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στους διαφωνούντες, λέγοντας στην ΚΕ να δώσει «λύση τώρα ή πάω σε δημοψήφισμα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η «Ομπρέλα» και οι ομάδες της

Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα.

Σε συντεταγμένη «έξοδο» τρεις ομάδες

Όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το Προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα, μετά την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματέων, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος εχθές για το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση και να πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση -η ”βάση” σε πολλά εισαγωγικά». Πρόσθεσε πως «προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους», όμως «το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας σε ψηφοφορία». «Δηλαδή», συνέχισε, «το προεδρείο αποφάσισε ότι όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει η σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει η ΚΕ γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε». «Η δικιά μου ομάδα έχει αποχωρήσει και απ′ ό,τι μάθαμε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα», είπε. Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει και αποχώρηση από το κόμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Οτιδήποτε άλλο θα ενημερωθείτε εν καιρώ».

Η Έφη Αχτσιόγλου σε δηλώσεις της τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος είναι αντικαταστατική και αντιδημοκρατική.

«Η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα». Ειδικότερα, επεσήμανε πως όσον αφορά την πρόταση που απηύθυνε χθες στο διάγγελμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος», πρόκειται για «μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι έθεσε στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, «γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα». «Αν αυτό το θέμα δεν αποσαφηνιστεί, είτε δηλαδή να το αποσύρει ο πρόεδρος είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος», σχολίασε. Ακόμη, ανέφερε ότι είπε στην τοποθέτησή της πως «η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο πρόεδρος είπε χθες στο διάγγελμά του ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως τού τι θα πει η ΚΕ». «Υπ′ αυτήν την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για μας και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία», συνέχισε. Πρόσθεσε ότι «από την πλευρά του προεδρείου αρνήθηκε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα του ζητήματος στην αρχή, αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα υπό ψηφοφορία».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ζήτησε ακόμα και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο «να συζητήσουμε πρώτα γι′ αυτό, δηλαδή να γίνει μια αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε», όμως «υπήρξε απόρριψη και αυτής της θέσης». Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη της «κατά πλειοψηφία εντός της αιθούσης, πλειοψηφικά, τα μέλη της ΚΕ ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί είτε να καταψηφιστεί». «Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα σε ψηφοφορία στο Σώμα κανένα ζήτημα, άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα», υποστήριξε. Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση γι′ αυτό αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση» και πως «δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ούτε διαδικαστικό, δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή».

Στην ερώτηση εάν «αυτό ανοίγει και την πόρτα εξόδου από το κόμμα», η κ. Αχτσιόγλου απάντησε: «Όχι. Σήμερα αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αποχωρούμε από αυτήν τη διαδικασία που όπως σας είπα είναι άνευ αντικειμένου».

Ο Διονύσης Τεμπονέρας ζήτησε να τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής. και πρόσθεσε ότι θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια λέγοντας πως «όλα είναι ανοιχτά».

Εξηγώντας ανέφερε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική». Συμπλήρωσε ότι «υπό την έννοια αυτή ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής», για να τονίσει πως «στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία». Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει και έξοδο από το κόμμα, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας». «Δηλαδή είναι όλα ανοικτά;», ρωτήθηκε εκ νέου, απαντώντας: «Όλα ανοικτά».

Κασσελάκης: «Λύση τώρα ή δημοψήφισμα»

Νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταδικάσουν τη συμπεριφορά στελεχών που όπως είπε «μας προσβάλλουν όλους». «Ας μην κοροϊδευόμαστε: η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια, λύση τώρα»  είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το κόμμα στερεύει από ανάσες.

Ο κ. Κασσελάκης έδωσε μια εβδομάδα προθεσμία στην Επιτροπή Δεοντολογίας να συνεδριάσει για τις διαγραφές λέγοντας ότι παραμείνει σταθερός στην απόφασή του για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική λέγοντας πως «κανείς από εσάς δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει πέμπτη φάλαγγα της ΝΔ», ενώ υποστήριξε ότι «τέλος η κομματίλα, τέλος η καμαρίλα».

Μιλώντας για την εκλογική ήττα είπε ότι οφείλεται στο ότι «εμείς χάσαμε 600.000 ψήφους γιατί δεν μπορέσαμε να δώσουμε αξιόπιστη πρόταση ότι θα βελτιώσουμε την ζωή των πολιτών. Πώς να την δώσουμε μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου; Θα μου πείτε ότι η πολυφωνία είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς. Αυτή όμως είναι η εύκολη απάντηση, άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας».

Στο σημείο αυτό υπήρξε αποδοκιμασία από ομάδα στελεχών και παρενέβη ο προεδρεύων για να υπάρξει ησυχία. Ο κ. Κασσελάκης στις παρατηρήσεις από τον κόσμο απάντησε: «Είναι καλύτερη η σύνθεση βάση πολιτικών προτάσεων».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα έπρεπε να ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας. «Έχουμε πανάκριβη ενέργεια, κόκκινα δάνεια και θα έπρεπε να βάζουμε μεγάλους εθνικούς στόχους. Δεν θα πρέπει να είμαστε ξανά ευάλωτοι στους εκβιασμούς μίας μελλοντικής τρόικας. Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2030, με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πρέπει να πάμε στο επόμενο ορόσημο, το οικονομικό μοντέλο για εμάς δεν είναι ξεχωριστό από το κοινωνικό μοντέλο».

.

Μιλώντας για το αυξημένο κόστος ζωής ανέφερε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να θέτουν μεγάλους εθνικούς στόχους. Στο σημείο αυτό και ενώ ακούγονταν σχόλια ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση επικαλούμενος την ευγένεια της Αριστεράς.

«Σήμερα θα έπρεπε να συνεργαζόμαστε για να καταθέσουμε προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της στέγασης, να ανασυγκροτήσουμε την πολιτική προστασία, να αντιμετωπίσουμε την φτώχεια, το πώς θα ξαναχτίσουμε ένα μεγάλο και αποδοτικό κράτος πρόνοιας με δημόσια υγεία και Παιδεία και το πώς θα ξαναγίνουμε Δημοκρατία με κράτος Δικαίου, με Ανεξάρτητες Αρχές, χωρίς ασυλίες και προνόμια» πρόσθεσε.

Αίτημα για ψηφοφορία

Ψηφοφορία άμεσα σχετικά με την πρόταση Κασσελάκη, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το ζήτημα των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών ζητά η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου.

Σε κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, αναφέρεται ότι «το διάγγελμα για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος ξεπέρασε οποιοδήποτε όριο δημοκρατικής λειτουργίας» και πως «η πρόταση αυτή και το πολιτικό προσωπικό που την εμπνεύστηκε και την υποστηρίζει οφείλουν να αποδοκιμαστούν από το σύνολο των μελών και των κομματικών οργάνων». «Αποτελεί το ακρότατο όριο της λογικής του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέσα στο κόμμα, το οποίο ο ίδιος του ο Πρόεδρος χαρακτηρίζει ”άρρωστο”», σημειώνεται και προστίθεται ότι «μπροστά στην αδυναμία να παράξουν πολιτικό περιεχόμενο επενδύουν στον διχασμό και τελικά τη διάλυση». 

Νωρίτερα την αποχώρησή τους από το κόμμα είχαν ανακοινώσει δύο στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο υπό διαγραφή Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε: «Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Οι τελευταίες βαριές εκλογικές ήττες είναι η κατάληξη μιας σειράς λανθασμένων επιλογών που έγιναν μετά το 2019. Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποιούν ένα σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στ. Κασσελάκης».

Στην δική του ανακοίνωση ο κ. Βούτσης ενημέρωσε ότι «δεν θα παραστώ στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εφόσον με την παρούσα επιστολή μου δεν θα είμαι πλέον μέλος του κόμματος, του οποίου υπήρξα συνιδρυτής και συνδιαμορφωτής της ταυτότητας και των πολιτικών του μέχρι και σήμερα. Εκτιμώ ότι το κόμμα μας, αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεων του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη. Διαμορφώνεται, με αποκλειστική ευθύνη του νέου προέδρου και της περί αυτόν νέας ηγετικής ομάδας ένα κόμμα, που ανομολόγητα προσώρας απομακρύνεται από την Αριστερά και θα διαγκωνίζεται συν τω χρόνω στο χώρο του πολιτικού Κέντρου».

Δύο ημέρες νωρίτερα την δική του αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης ο οποίος ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. «…Κάθε διάλογος ουσίας έχει χάσει το πεδίο του. Κάθε έννοια κόκκινης γραμμής έχει ήδη καταπατηθεί, πριν από την εκλογή προέδρου και μετά. Η Αριστερά δεν έχει θέση δυστυχώς στο ”κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη”», αναφέρει μεταξύ άλλών.

Δύο ημέρες μετά την εκδήλωση δημοσιεύθηκε κείμενο με 1300 υπογραφές μελών της Ομπρέλας. Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμαστε βαθιά ανήσυχοι και ανήσυχες για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του κόμματός μας. Όλοι και όλες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή. Μέχρι πρόσφατα πολλοί/ές τρέφαμε την ελπίδα ή την αυταπάτη ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεξαγόταν μια θεμιτή και θεσμικά εξασφαλισμένη αντιπαράθεση, που θα μπορούσε να επιλυθεί με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Κοινός παρονομαστής των ανησυχιών μας σήμερα είναι η συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά. Όλα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς. Παρ′ όλα αυτά, ή ακριβώς για όλα αυτά που ζούμε, η διέξοδος είναι Αριστερά».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)

Related...Μητσοτάκης: Κάνουμε το καλύτερο δυνατό να συγκρατήσουμε τις τιμές σε αποδεκτά επίπεδαΙσπανία: Συμφωνία Σάντσεθ με τον «διάβολο» για να παραμείνει πρωθυπουργόςΚίνα σε ρόλο «ΔΝΤ», έχει μοιράσει δάνεια 1,1 τρισ. δολάρια σε αναπτυσσόμενες χώρες
Keywords
συριζα, ομαδες, για μας, λύση, δημοψηφισμα 2015, ψηφοφορία, σημαίνει, αμιγώς, νεα δημοκρατια, οφείλεται, ελλαδα, ευγένεια, βουλη, υφίσταται, απε, ΔΝΤ, κινηση στους δρομους, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, 600 δις, τελος του κοσμου, ξανα, χωρες, το θεμα, αυριανη, γνωμη, δανεια, δημοκρατια, ηττα, θεμα, οροσημο, σωκρατης, υγεια, φτωχεια, αδυναμια, αμιγώς, απε, γινει, διαστημα, δυστυχως, δηλωσεις, δικη, δωσει, εγινε, ευκολο, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εβδομαδα, ενεργεια, ενημερωθειτε, εννοια, επρεπε, ευθυνη, ευκλειδης, ζωη, ζητα, ζωης, ιδια, ησυχια, υφίσταται, ομιλια, κειμενο, κλιμα, κομμα, λειτουργια, λύση, μητσοτακης, νοημα, ομαδα, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, οφείλεται, παμε, πεδιο, πεμπτη, πεμπτη φαλαγγα, πηγαινε, προβληματα, πορτα, ρολο, σαββατο, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σωμα, σχεδιο, σχολια, τεμπονερας, φαλαγγα, φαμελλος, ψηφοφορία, ωρες, ευγένεια, για μας, ιδιαιτερα, πληροφοριες, σημαίνει, ξεκαθαρισμα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Ένταση, ΚΕ- Κασσελάκης, Άλλο,syriza, entasi, ke- kasselakis, allo