Τα παλαιότερα στοιχεία μόλυνσης από μόλυβδο προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα πριν 5.200 χρόνια
Η Αρχαία Ελλάδα παρήγαγε τα πρώτα αρχεία της δημοκρατίας, της δυτικής φιλοσοφίας και πολιτισμού, αλλά και, όπως αποδεικνύεται,
Ερευνητές που μελέτησαν πυρήνες ιζημάτων που ανακτήθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο Πέλαγος εντόπισαν τις παλαιότερες γνωστές ενδείξεις μόλυβδου στο περιβάλλον που χρονολογούνται πριν από περίπου 5.200 χρόνια, δηλαδή 1.200 χρόνια πρωτύτερα από την προηγούμενη παλαιότερη καταγεγραμμένη ρύπανση από μόλυβδο, η οποία βρέθηκε σε ένα τυρφώνιο στη Σερβία.
Στην αρχαιότητα, ο μόλυβδος απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα ως υποπροϊόν της τήξης μεταλλεύματος για χαλκό και ασήμι. Το τοξικό μέταλλο αργότερα συμπυκνωνόταν ως σκόνη και κατέληγε στο έδαφος.
«Ο άργυρος χρησιμοποιούνταν για κοσμήματα, για ειδικά αντικείμενα - αλλά δεν βρέθηκε ατόφιος», εξορυσσόταν σε μετάλλευμα συνδυασμένο με μόλυβδο, δήλωσε ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Τζόσεφ Mαράν, συν-συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Communications Earth and Environment.
Η περιοχή με τα πρώτα σημάδια μόλυνσης από μόλυβδο βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα, κοντά στο νησί της Θάσου. Προηγούμενα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η Θάσος ήταν ένας από τους σημαντικότερους τόπους της εποχής εκείνης για την εξόρυξη αργύρου και τη μεταλλοτεχνία, δήλωσε ο Mαράν.
«Ο μόλυβδος που απελευθερώνεται από την τήξη είναι η πρώτη μορφή τοξικής ή βιομηχανικής ρύπανσης στον κόσμο», δήλωσε ο ιστορικός του Γέιλ Τζόζεφ Μάνινγκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μόλυνσης από μόλυβδο παρέμειναν αρκετά χαμηλά και κατά τόπους στην αρχαία Ελλάδα, που θεωρείται το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, καθ′ όλη τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, της Κλασικής περιόδου και της Ελληνιστικής περιόδου.
Χάρτης των πυρήνων ιζημάτων που αναλύθηκαν στη μελέτη, σημειωμένοι με κλειστούς κύκλους, μπλε για τους θαλάσσιους και πράσινο για τον χερσαίο στα Τενάγη Φιλίππων. Οι μωβ κλειστοί κύκλοι δείχνουν θέσεις γνωστών κοιτασμάτων που περιέχουν μόλυβδο και θα μπορούσαν να αποτελούν πηγές ρύπανσης κατά την αρχαιότητα. Ανοιχτοί πράσινοι κύκλοι δείχνουν άλλους πυρήνες που έχουν μελετηθεί κατά το παρελθόν και χρησιμοποιούνται στην εργασία για σύγκριση με τα τωρινά αποτελέσματαΗ Ρωμαϊκή κατάκτηση της Ελλάδας επέφερε απότομη αύξηση των εκπομπών μολύβδουΑλλά περίπου πριν από 2.150 χρόνια, οι ερευνητές εντόπισαν «μια πολύ ισχυρή και απότομη αύξηση» των εκπομπών μολύβδου που προκλήθηκαν από ανθρώπινες δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ελλάδα, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Ανδρέας Κουτσοδένδρης από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.
Περίπου εκείνη την εποχή, το 146 π.Χ., ο ρωμαϊκός στρατός κατέκτησε την ελληνική χερσόνησο, μεταμορφώνοντας την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής. Καθώς το ρωμαϊκό εμπόριο, οι αποικίες και η ναυτιλία επεκτάθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, η ζήτηση για ασημένια νομίσματα αυξήθηκε ραγδαία και μαζί της η τήξη που απελευθέρωσε μόλυβδο, δήλωσε ο Κουτσοδένδρης.
Αργότερα η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χρησιμοποίησε τον μόλυβδο για επιτραπέζια σκεύη και για κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων των σωλήνων.
Προηγούμενες έρευνες -συμπεριλαμβανομένης μιας ανάλυσης πυρήνων πάγου από τη Γροιλανδία- είχαν εντοπίσει υψηλά επίπεδα μολύβδου σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου κατά τη ρωμαϊκή εποχή.
Όμως η νέα μελέτη προσθέτει μια πιο «συγκεκριμένη και τοπική εικόνα για το πώς άλλαξαν τα επίπεδα μολύβδου», δήλωσε ο Nέιθαν Τσέλμαν, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑΗ χρήση μολύβδου κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ των ΕυρωπαίωνΑνάλυση στα μαλλιά του Μπετόβεν αποκαλύπτει τα αίτια θανάτου του διάσημου συνθέτη- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τζόκερ: Βρέθηκε ο υπερτυχερός – Κέρδισε 19,8 εκατ. ευρώ!
- Μην τα πίνετε – Πετάξτε από το ψυγείο Coca Cola, FANTA, Sprite και πασίγνωστο τσάι – Τι βρήκαν μέσα – Πολύ μεγάλος κίνδυνος
- Τζόκερ: Μέσω διαδικτύου και με 5 ευρώ το «χρυσό» δελτίο των 19,8 εκατ. ευρώ
- Τζόκερ: Απίστευτη τύχη - Έπαιξε 5 ευρώ και κέρδισε 19.890.000 ευρώ!
- Λέκκας για σεισμό Εύβοιας: Γιατί έγινε τόσο αισθητός στην Αθήνα - Τι είπε για ηφαίστειο Σαντορίνης
- Άρτα: Άρπαξαν μέσα από αυτοκίνητο βαλίτσα με 500.000 ευρώ!
- Εξαφάνιση 62χρονου στη Γλυφάδα
- Ο Νικόλαος ντε Γκρες και η Χρυσή Βαρδινογιάννη σε δεξίωση στο Παλάτι Amalienborg - Δείτε φωτογραφίες
- ΤΖΟΚΕΡ: Ένας υπερτυχερός κέρδισε το αστρονομικό έπαθλο των 19,5 εκατομμυρίων ευρώ
- Αρκάς: «Γαλλική» καλημέρα με πολιτικό μήνυμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τα παλαιότερα στοιχεία μόλυνσης από μόλυβδο προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα πριν 5.200 χρόνια
- Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Χρηματοδότηση στην Παιδεία σημαίνει Καινοτομία - Δηλαδή ξεβόλεμα
- Στο τραπέζι και ο ανασχηματισμός
- «Αστερομάτα»: Αυτό είναι το τραγούδι που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision
- Ν. Ανδρουλάκης: Πρόταση δυσπιστίας μόλις έρθουν τεκμηριωμένα στοιχεία από τα πορίσματα
- Πέθανε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος
- Για πρώτη φορά στο φως βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε στα Τέμπη
- Κυψέλη: Ζημιές σε καταστήματα από καταδρομική επίθεση
- Coco Mat: Ακόμα 6 μήνες προθεσμία για να κατεδαφιστούν οι αυθαίρετοι όροφοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άρθρο Σταϊκούρα στον ΕΤ: 18 έργα και παρεμβάσεις στο δίκτυο σιδηροδρόμων
- Καταδρομική επίθεση στην Κυψέλη: Ζημιές σε 5 καταστήματα, συνελήφθησαν 4 άτομα
- Μυρτώ Αλικάκη: «Μπορεί να γίνω αντιπαθητική αλλά όχι ψεύτικη»
- Ίμια 29 χρόνια μετά: Τα αναπάντητα ερωτήματα της νύχτας που φτάσαμε μια «ανάσα» πριν τον πόλεμο
- Στέφανος Κωνσταντινίδης για Σερβετάλη: «Δεν έπεσα από τα σύννεφα, χαίρομαι που παίξαμε τη δήλωσή του»
- Αρκάς: «Γαλλική» καλημέρα με πολιτικό μήνυμα
- Υπουργικό εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης για τα Τέμπη
- Ανοιξιάτικος ο καιρός το Σαββατοκύριακο – Πόσο θα δείξουν τα θερμόμετρα και πότε έρχεται ξανά χειμώνας
- Έρευνα των Αδιάφθορων στον Δήμο Ερέτριας στην Εύβοια -Τι συνέβη