Τεράστιες μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά παγκοσμίως λόγω της πανδημίας - Σε δεινή θέση η Ελλάδα
Οι μαθητές στα σχολεία όλου του κόσμου βιώνουν ιστορικό πισωγύρισμα ως προς τις μαθησιακές τους ικανότητες στην ανάγνωση, μαθηματικά και τις επιστήμες, ως απόρροια των προβλημάτων που προκάλεσε (και) στην εκπαίδευση η πανδημία του κορονοϊού την προηγούμενη τριετία.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (5/12), στο πλαίσιο του Προγράμματος Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA) για το 2022 - η πρώτη μελέτη που εξέτασε την ακαδημαϊκή πρόοδο
Η μέση διεθνής βαθμολογία στα μαθηματικά καταγράφει μείωση που ισούται με 3/4 ενός έτους μάθησης και στην ανάγνωση μείωση ίση με μισή σχολική χρονιά.
Η οπισθοδρόμηση παρατηρείται τόσο σε πλούσια όσο και φτωχά έθνη, μεγάλα και μικρά, με ελάχιστα από αυτά να σημειώνουν πρόοδο. Στις χώρες όπου εξετάστηκαν οι μαθητές, το ένα τέταρτο έχει πλέον χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά, την ανάγνωση και τις θετικές επιστήμες, που σημαίνει ότι δυσκολεύται να λύσει βασικά μαθηματικά προβλήματα ή να ερμηνεύσει απλά κείμενα.
Απογοητευτικές επιδόσεις της ΕλλάδαςΣτην Ελλάδα, η πτώση της βαθμολογίας είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, σε σχέση με το 2018, η βαθμολογία για τα Μαθηματικά είναι χαμηλότερη κατά 21 μονάδες, για την Ανάγνωση κατά 19 μονάδες και για τις Φυσικές Επιστήμες κατά 11 μονάδες.
Σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, η μέση βαθμολογία στα μαθηματικά μειώθηκε κατά περίπου 15 μονάδες σε σχέση με το 2018 και 10 μονάδες στην ανάγνωση.
Στις χώρες του ΟΟΣΑ, κατά μέσο όρο το 13,7% των μαθητών επιτυγχάνουν επιδόσεις που τους κατατάσσουν στα επίπεδα 5 ή 6, τα οποία αποτελούν τα υψηλότερα επίπεδα στις κλίμακες εγγραμματισμού σε κάθε γνωστικό αντικείμενο. Αντίθετα, κατά μέσο όρο το 16,4% των μαθητών κατατάσσονται χαμηλότερα από το Επίπεδο 2.
Στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα είναι 3,9% για τους μαθητές στα επίπεδα 5 ή 6 και 25, 7% για εκείνους στα χαμηλότερα επίπεδα. Η Σιγκαπούρη πέτυχε σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις από όλες τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες και στα τρία γνωστικά αντικείμενα.
Πιο συγκεκριμένα, στα Μαθηματικά, έξι Ασιατικές χώρες – η Σιγκαπούρη, το Μακάο (Κίνα), η Ταϊπέι (Κίνα), το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία και η Κορέα– πέτυχαν τις υψηλότερες επιδόσεις από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Από τις χώρες της Ευρώπης, τις υψηλότερες επιδόσεις πέτυχαν η Εσθονία, η Ελβετία και η Ολλανδία.
Η Αλβανία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση στις βαθμολογίες στα μαθηματικά, με «βουτιά» 69 μονάδων, ακολουθούμενη από την Ιορδανία, με 39 βαθμούς και την Ισλανδία, με 36.
Τα αγόρια πέτυχαν, κατά μέσο όρο, υψηλότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά κατά 9 μονάδες από ό,τι τα κορίτσια. Αντίθετα η διαφορά υπέρ των κοριτσιών στην Ανάγνωση είναι 24 μονάδες. Στην Ελλάδα η διαφορά μεταξύ κοριτσιών και αγοριών είναι 6 μονάδες, με τα αγόρια να σημειώνουν τη υψηλότερη επίδοση.
«Ανευ προηγουμένου πτώση»Συνήθως η εν λόγω έκθεση δημοσιεύεται κάθε τρία χρόνια, ωστόσο η τελευταία καθυστέρησε κατά ένα χρόνο λόγω της πανδημίας. Διεξήχθη το 2022 σε 37 χώρες που είναι μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, συν 44 χώρες-εταίρους.
Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στην κύρια έρευνα 6.578 μαθητές γεννημένοι το 2006, από 242 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ) όλης της χώρας.
Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν μια «άνευ προηγουμένου πτώση της απόδοσης», αναφέρει η έκθεση. Εγείρει ανησυχίες για χώρες όπως η Γερμανία, η Ισλανδία και η Ολλανδία, οι οποίες σημείωσαν πτώση 25 μονάδων ή περισσότερο στη βαθμολογία στα μαθηματικά. Οι είκοσι βαθμοί θεωρούνται ισοδύναμοι με ένα έτος μάθησης.
Τα νέα αποτελέσματα συμβαδίζουν με ευρήματα από μεμονωμένες χώρες που καταγράφουν βαθιές και επίμονες μαθησιακές δυσκολίες, ειδικά στα μαθηματικά. Μια εθνική μελέτη στις ΗΠΑ πέρυσι διαπίστωσε ότι οι βαθμολογίες στα μαθηματικά μειώθηκαν περισσότερο από ποτέ, με τις επιδόσεις στην ανάγνωση να πέφτουν στα επίπεδα του 1992.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διακοπή των μαθημάτων εν μέσω πανδημίας ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για αυτή την οπισθοδρόμηση. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί να αποδοθούν οι ευθύνες για όλα στην COVID-19. Οι βαθμολογίες στην επιστήμη και την ανάγνωση έπεφταν και πριν από την πανδημία, επισημαίνει, και ορισμένες χώρες είχαν ήδη πτωτική τάση στα μαθηματικά, όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία, ο Καναδάς και η Γαλλία.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ΟΟΣΑ η σχέση μεταξύ του κλεισίματος των σχολείων και των μαθησιακών δυσκολιών δεν ήταν «τόσο άμεση». Εξάλλου, δεν υπήρχε «σαφής διαφορά» στις τάσεις απόδοσης μεταξύ των χωρών που είχαν χρονικά περιορισμένο κλείσιμο σχολείων, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας και της Σουηδίας, και εκείνων με μεγαλύτερο κλείσιμο, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Ιρλανδίας, σύμφωνα με την έκθεση.
«Πολλοί άλλοι παράγοντες επηρέασαν τη μάθηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως η ποιότητα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και τα επίπεδα υποστήριξης που παρέχεται σε μαθητές με δυσκολίες», σημειώνεται.
(με πληροφορίες από ΕΡΤ, Associated Press)
Related...Φοροδιαφυγή με το νόμο: Υπάρχει αντιπρόταση;Πράσινο, μπλε, κίτρινο; Ποιο τιμολόγιο ρεύματος να επιλέξουμε-Τι απαντά ενεργειακός επιθεωρητήςΝομοσχέδιο για τα δάνεια: Οκτώ αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συνελήφθη ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της 43ης στη Σαλαμίνα
- Εντυπωσιάζει η γυναικεία μορφή που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη
- Μπογδάνος: Κλείνει το πολιτικό του γραφείο και επιστρέφει στη δημοσιογραφία
- Ιταλία: Χιλιάδες άτομα στην κηδεία της 22χρονης δολοφονημένης από τον πρώην σύντροφό της – Ομιλία-δίδαγμα του πατέρα της
- Βίντεο της Τροχαίας καταγράφει οδηγό να τρέχει με 251 χλμ την ώρα
- Παραμένει χωρίς ΑΝΤ1, MEGA και ΜΑΚ η Nova
- Γερμανία: Τέσσερις νεκροί από την κακοκαιρία – Συνεχίζονται τα προβλήματα στο αεροδρόμιο του Μονάχου
- «Καμπανάκι» Σφακιανάκη για Viber και WhatsApp: «Δεν είναι ασφαλείς όπως νομίζαμε»
- Επιτήδειοι έκλεψαν 400 κιλά ελιές από χωράφι
- Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που διαλύεται – Έχουμε όλοι ευθύνη και ο Τσίπρας έχει μεγάλο μέρος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τεράστιες μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά παγκοσμίως λόγω της πανδημίας - Σε δεινή θέση η Ελλάδα
- Σαλαμίνα: Ομολόγησε ο 71χρονος τη δολοφονία της 43χρονης συντρόφου του
- Στην φυλακή οι δύο από τους πέντε κατηγορούμενους για την υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ
- ΕΛ.ΑΣ: «Ασυνείδητος» οδηγός έτρεχε στη εθνική με 251 χλμ (Βίντεο)
- Ιστορικό υψηλό στις νέες αιτήσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τον Νοέμβριο
- Εισαγγελία Βόλου: Προκαταρκτική έρευνα για τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό
- Νομοσχέδιο για τα δάνεια: Οκτώ αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών
- Ουαλία: 29χρονη δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι - Μπήκε σε lockdown το χωριό Αμπερφαν
- Θεσσαλονίκη: Πήγε στο δικαστήριο για βία κατά της συζύγου, γύρισε σπίτι και την ξαναχτύπησε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Γιορτινό bazaar στον Κύκλο
- Δανάη Μπάρκα: Τρέμω όταν βγαίνω μην με βρει κανένας τράπερ και μου πει «έλα εδώ να τα πούμε»
- Τουρκία: Στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα – Η αντι-NOTAM στο παρά πέντε της επίσκεψης Ερντογάν
- Ουκρανία: Φοβάται ότι θα χάσει τον πόλεμο αν το αμερικανικό Κογκρέσο αναβάλει τη ζωτικής σημασίας βοήθεια
- Αποστρατικοποίηση των νησιών «στο παρά πέντε» της επίσκεψης Ερντογάν ζητά η Τουρκία με αντι-NOTAM
- Ελίζαμπεθ Ελέτσι: Ο γάμος μας θα κοστίσει γύρω στις 50.000 ευρώ
- Mαίνονται οι μάχες στο Χαν Γιουνίς, ενώ το Ισραήλ κλιμακώνει και από αέρος
- Ξεκίνησε η κακοκαιρία εξπρές στην Αττική: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού θα ρίξει χιόνια
- ΔΗΣΥ σε ΥΠΟΙΚ: 2.400 θέσεις για 9 μήνες διακυβέρνησης είναι ρεκόρ δεκαετίας
- Ουκρανία: Θα χάσουμε τον πόλεμο αν το Κογκρέσο αναβάλει την βοήθεια των ΗΠΑ, λέει ο προσωπάρχης του Ζελένσκι