Θεσσαλονίκη: Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ για την απομάκρυνση νεαρών που συνωστίζονταν

Περίπου 300 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, που ήταν συγκεντρωμένα στην οδό Μακένζυ Κινγκ, έξω από τον Ναό της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απομάκρυνε στις 2 τα ξημερώματα η αστυνομία, στο πλαίσιο των ελέγχων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Αστυνομικοί κλήθηκαν στο σημείο και ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να απομακρυνθούν από εκεί, όπου κάθε βράδυ δίνουν ραντεβού αρκετοί νέοι της πόλης. «Σας ενημερώνουμε

ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός. Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο», ήταν το ηχογραφημένο μήνυμα που μετέδωσε από ηχεία περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. Όσοι ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις και διαλύθηκαν, χωρίς να προκληθεί ένταση.

Η αστυνομική επιχείρηση ήρθε λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων για τους συνωστισμούς. «Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και σε συνεργασία με τους πολίτες αυτό τον μεγάλο, επικίνδυνο εχθρό που έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες στη ζωή μας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά ου υπουργού.

Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Ν.Χαρδαλιά

Εκτακτη σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης (19.00) παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Στη σύσκεψη θα εξεταστεί η επιδημιολογική εικόνα στην περιοχή, η τήρηση των μέτρων και των ελέγχων για τον περιορισμό της διασποράς της και η τυχόν λήψη επιπρόσθετων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη ανέβηκε χθες, Τετάρτη, στο επίπεδο 3 του υγειονομικού χάρτη, μιας και καταγράφηκε αλματώδης αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες δύο ημέρες. Το τελευταίο 24ωρο μάλιστα ο αριθμός των νέων μολύνσεων ανήλθε στις 181.

Αυξήθηκε 500% η συγκέντρωση του κορονοϊού στα λύματα της πόλης

Την ίδια ώρα, έντονα αυξητική εξακολουθεί να καταγράφεται η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Την προηγούμενη εβδομάδα, ανάμεσα στις 12 και 14 Οκτωβρίου, η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ, που σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ αναλύει συστηματικά - ανά δύο ημέρες - δείγματα από τα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, υπολόγισε μία δραματική αύξηση των φορέων του κορονοϊού στην πόλη - της τάξης του 290% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, όπου συνυπολογίζονται συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί φορείς. Η τάση αυτή αποτυπώθηκε μετά από έξι ημέρες στα επιβεβαιωμένα κρούσματα για τη Θεσσαλονίκη που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι όλο τον Σεπτέμβριο η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης ήταν οριακά ανιχνεύσιμη από την ομάδα του ΑΠΘ. Μάλιστα, στις 5 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραφε τη θετικότερη επίδοση με μόλις δύο ανακοινωθέντα κρούσματα σε σύνολο 303 πανελλαδικά, ενώ μια εβδομάδα αργότερα στις 12 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν 6 κρούσματα. Χθες, 21 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκαν 181 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές για την πορεία της πανδημίας στην πόλη. Αυτή τη στιγμή και με ημερομηνία αναφοράς την 12η Οκτωβρίου 2020 στις μετρήσεις στα λύματα της πόλης παρατηρείται μία αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-Cov-2 της τάξης του 500%.

«Τις επόμενες μέρες αναμένουμε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, με αυξητική τάση. Με αναφορά στις 12 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε να καταγράφεται η αυξητική τάση, μετρούμε αυτή την εβδομάδα διπλάσια τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου, όταν την προηγούμενη ήταν τριπλάσια. Δηλαδή, συνολικά από τις 12 Οκτωβρίου είμαστε περίπου πέντε φορές επάνω. Τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι απολύτως αξιόπιστα, μιας και στις αναλύσεις έχουμε κάνει τριπλές επαναλήψεις και εφαρμογή προηγμένων μεθόδων επεξεργασίας των δειγμάτων και στη συνέχεια εξορθολογίσαμε τις μετρούμενες τιμές, με βάση τις ημερήσιες διακυμάνσεις περιβαλλοντικών παραμέτρων στα λύματα, που επηρεάζουν και αλλοιώνουν τις μετρήσεις. Παρόλα αυτά χρειάζεται να παρακολουθήσουμε τις μετρήσεις και τις επόμενες μέρες, για να επιβεβαιώσουμε τη μορφή και την κλίση της αυξητικής καμπύλης του ιικού φορτίου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Είναι προφανές ότι η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αποδεικνύεται ένας αξιόπιστος δείκτης έγκαιρης παρακολούθησης της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Εντοπίσαμε την εκτίναξη της διασποράς 6 ημέρες πριν αυτή επιβεβαιωθεί κλινικά από τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Ας σημειωθεί ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι χρειάζονται 5 με 7 ημέρες κατά μέσο όρο, για να εκδηλωθεί η νόσος μετά την αρχική μετάδοσή της. Η προσεκτικά εξορθολογισμένη ανάγνωση των αναλύσεων στα λύματα εξασφαλίζει κρίσιμο χρόνο για την έγκαιρη λήψη μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας και τη συνειδητοποίηση από πλευράς των πολιτών, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ανεύθυνες και αντικοινωνικές συμπεριφορές», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ και υπογράμμισε: «Από την αρχή της πανδημίας κατέστη σαφές ότι η ατομική ευθύνη είναι το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Είναι γεγονός και ότι έχει επέλθει μία κόπωση στην κοινωνία από την παρατεταμένη εφαρμογή περιοριστικών μέτρων και είναι κατανοητό ότι οι νέοι άνθρωποι θέλουν να βγουν, να διασκεδάσουν. Όμως, είναι για όλους η ώρα της ατομικής ευθύνης, για να προφυλάξουμε το υπέρτατο αγαθό- τη ζωή, να περιφρουρήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και να αποφύγουμε μέτρα που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Εντείνονται τα μέτρα για τον κορονοϊό στον κεντρικό δήμο

Σημειώνεται ότι μετά από την κατάταξη της πόλης στο επίπεδο 3, πάρθηκε η απόφαση να ενταθούν τα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού στις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ώστε να παρουσιαστούν αναλυτικά στους διευθυντές και στους προϊσταμένους των υπηρεσιών τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα.

«Η υγεία των δημοτικών υπαλλήλων και των πολιτών είναι το πρώτιστο μέλημά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας, Ευθύμης Φωτόπουλος και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος, που ορίστηκε συντονιστής διαχείρισης covid-19 στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού, το κοινό εξυπηρετείται με προτεραιότητα σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού. Κατά την είσοδο στο δημαρχείο γίνεται θερμομέτρηση και καταγράφονται τα στοιχεία όσων επισκέπτονται τις δημοτικές υπηρεσίες. Η μάσκα είναι υποχρεωτική από υπαλλήλους και κοινό, τηρούνται οι αποστάσεις, διενεργούνται απολυμάνσεις, ενώ η εφαρμογή της τηλεργασίας επεκτάθηκε από το 20% στο 40% του προσωπικού.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, thestival.gr)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Ερευνητές απέδειξαν πως οι μάσκες εμποδίζουν τον κορονοϊό, αλλά όχι τέλεια Στο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη, πάνω από 1 εκ. κρούσματα στην Ισπανία Πάνω από τις μισές μικρομεσαίες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις φοβούνται για την επιβίωσή τους
Keywords
Τυχαία Θέματα