Τι προτείνουν οι αγρότες στην κυβέρνηση. Αναλυτικά η λίστα με τα αιτήματά τους

Λίστα με αιτήματα – προτάσεις κατέθεσαν στο Μαξίμου σήμερα Δευτέρα η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων και όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί της στη βάση αυτών των προτάσεων προτίθενται να προχωρήσουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και την κυβέρνηση.

«Συνεχίζοντας απαρέγκλιτα την προσπάθεια στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού και όχι προσχηματικού διαλόγου, η οποία ξεκίνησε από πέρσι το καλοκαίρι
αλλά δυστυχές δεν τελεσφόρησε, με αποτέλεσμα να διοργανωθούν πολλαπλές αγροτικές διαμαρτυρίες με αποκορύφωμα τα γεγονότα του τελευταίου μήνα, σας αποστέλλουμε αναλυτικά τις θέσεις και προτάσεις μας, στα επίμαχα ζητήματα που ταλανίζουν και οδηγούν σε κατάρρευση όλες τις τάξεις του πρωτογενούς τομέα, αναμένοντας και ελπίζοντας πως θα αποτελέσουν το πλαίσιο και την βάση διαπραγμάτευσης μαζί σας.

Σε αυτό λοιπόν το καθορισμένο πλαίσιο, αναμένουμε τις απαντήσεις σας για έναν ρεαλιστικό διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων μας» αναφέρουν οι αγρότες απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών, όσον αφορά στο Ασφαλιστικό, είναι η διατήρηση του ΟΓΑ ως αυτόνομου ταμείου, ενώ προτείνουν τη διάσπασή του σε ταμείο ασφάλισης αγροτών και προνοιακής ασφάλισης για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Επιπλέον προτείνουν τη διατήρηση των επτά κατηγοριών ασφάλισης ενώ εκτιμούν ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 100 εκατομμύρια ευρώ από την καταγραφή 300.000 οικονομικών μεταναστών και ασφάλισής του στον ΟΓΑ.

Σημειώνουν στις προτάσεις τους ότι μπορεί να αποδίδονται ισόποσες ασφαλιστικές εισφορές στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων φορέων κύριας ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν αγροτικό εισόδημα.

Ακόμη όσον αφορά στη φορολόγηση ζητούν: «Να συνεχιστεί και για τα επόμενα έτη η εφαρμογή του Ν. 4172/2013 άρθρο 29 παρ. 3 (τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση, φορολογούνται με συντελεστή 13%) για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Να υπάρχει αφορολόγητο ποσό ύψους 12.000 ευρώ για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», για το εισόδημα που προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα (παρ. στ, άρθρο 2 Ν. 3874/2010) καθώς και 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Άλλα αιτήματα για τη φορολόγηση:

Κατάργηση των κριτηρίων διαβίωσης

Συμψηφισμός Φ.Π.Α.

Κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη Ν. 4328 αρ. 2 παρ. 1 της 14/5/2015
(όπου φορολογούνται ενιαία και συνδεδεμένη ενίσχυση, γεωργοπεριβαλλοντολογικά προγράμματα, Σχέδια Βελτίωσης κλπ)

Να παραμείνει η προκαταβολή επόμενου έτους στο 27,5% λόγω απαιτήσεων ρευστότητας των δραστηριοτήτων μας στον Πρωτογενή τομέα.

Οι αγρότες κάνουν αναφορά και στα ισοδύναμα υποστηρίζοντας ότι: Με την εφαρμογή του Ν. 4172/2013 για το φορολογικό έτος 2014, ήδη οι αγρότες πληρώνουν επιπλέον 440 εκ. Ευρώ, από τον προηγούμενο φορολογικό Ν. 2238 που εφαρμόστηκε τα τελευταία 25 έτη.

- Η φοροδιαφυγή, με την έκδοση Τιμολογίων που ζητά ο παραγωγός - αγρότης, για την αγροτική του δραστηριότητα (έσοδα- έξοδα).

- Η φοροδιαφυγή, μέσω έκδοσης πλαστών Τιμολογίων από μεγαλέμπορους, επωφελούμενοι τον Φ.Π.Α. εις βάρος του Κράτους.

- Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι ότι: Ο πρωτογενής τομέας συντηρεί τουλάχιστον 120 επαγγέλματα, καθώς και την εγχώρια βιομηχανία - βιοτεχνία, μέσω αγοράς εφοδίων και μεταποίησης - τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, με
τα εξής θετικά επακόλουθα:

1. Εισρέουν έσοδα στο Κράτος

2. Δημιουργεί και συντηρεί θέσεις εργασίας

3. Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Ο.Γ.Α. και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων
4. Κρατιούνται οι Περιφερειακές πόλεις ζωντανές, αποφεύγεται η ερήμωση της
υπαίθρου, με κοινωνικά αλλά και Εθνικά επακόλουθα καθώς και σοβαρές
περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τελικά, υπογραμμίζουν οι αγρότες, από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι οι αγρότες πλήρωσαν ήδη προκαταβολικά το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 για το φορολογικό έτος 2014, με επιπλέον 680 εκ. Ευρώ (440 από αλλαγή συντελεστή φορολόγησης + 260 από τον Νόμο Βαλαβάνη: 4328/14-5-2015).

Για το κόστος παραγωγής ζητούν

1. Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια για όλους.

2. Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.

3. Για την ίδια κατηγορία «επαγγελματιών αγροτών» μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για αγροτική χρήση.
4. Αυστηρός έλεγχος εκ μέρους του κράτους στις εναρμονισμένες πρακτικές που αναπτύσσονται σε βάρος των αγροτών στον τομέα των εφοδίων και στον τομέα εμπορίας- διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

5. Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)

6. Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

7. Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.

8. Άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην έκδοση και θεώρηση παραγωγικών αδειών λαϊκών αγορών και η τελική εξάλειψή τους.

9. Ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων10.
10. Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα

11. Καμία επιμήκυνση διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, πλέον των 7 ημερών

12. Ακύρωση του μέτρου επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Διαβάστε πως απευθύνονται στον πρωθυπουργό

Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις και τα αιτήματα των αγροτών

Διαβάστε τις προτάσεις και τα αιτήματα των αλιέων

Διαβάστε επίσης

Αντιπροσωπεία αγροτών κατέθεσε προτάσεις στο Μαξίμου. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις. Τι απάντησε το Μαξίμου

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα