Τι σημαίνει εάν «ακούτε» φωνές στο κεφάλι σας; Η επιστήμη τις ξεχωρίζει και δίνει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε

Τι σημαίνει όταν «ακούμε» μια φωνή στο κεφάλι μας; Και τι σημαίνει όταν ακούμε πολλές (εσωτερικές ή εξωτερικές);

Μια απάντηση σε αυτή την ερώτηση δίνει η ομάδα του ΑsapScience οι παραγωγοί του οποίου μας χαρίζουν κάθε εβδομάδα ένα υψηλής ποιότητας και άκρως επεξηγηματικό βίντεο για διάφορα επιστημονικά θέματα.

Αυτή τη φορά, σειρά είχαν λοιπόν η «φωνή» και οι φωνές που ακούμε στο κεφάλι μας, η διαφορά μεταξύ αυτών, το τρόπος
που τις αντιλαμβανόμαστε αλλά και η σχιζοφρένεια. Την ψυχική διαταραχή που ταλαιπωρεί περίπου του 1% του πληθυσμού ενώ με το βίντεο θα ενημερωθείτε για τις επικρατούσες θεωρίες περί της συγκεκριμένης διαταραχής, την αντιμετώπισή της αλλά και την αναπαραγωγή αρνητικών στερεότυπων και στη σύγχρονη κοινωνία που δυστυχώς στιγματίζουν όσους νοσούν.

Όπως θα δείτε- και σε αυτή την περίπτωση- το AsapScience προσεγγίζει το θέμα με απλό και κατανοητό τρόπο αλλά και υπεύθυνο τρόπο. Γι αυτό άλλωστε είναι ένα από τα δημοφιλή «κανάλια» στο Υοu Tube.

Στο βίντεο που θα δείτε ο αφηγητής ξεκινά από ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Όλοι ακούμε μια φωνή στο κεφάλι μας. Εκείνη που μας θυμίζει να πληρώσουμε έναν λογαριασμό ή που «προβάρει» μια συζήτηση που θέλουμε να κάνουμε με κάποιον.

Τι γίνεται όμως όταν η «φωνή» μετατρέπεται σε «φωνές» που δεν ελέγχουμε;

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Τζούλιαν Τζέινς παλαιότερα όλοι οι άνθρωποι άκουγαν φωνές που τις τις αντιλαμβανόταν ως εσωτερικές το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου και ως εξωτερικές το αριστερό. Κάπως έτσι πολλοί άρχισαν να πιστεύουν πως άκουγαν τη φωνή του Θεού.

Γύρω το 1.000 μΧ όμως αυτές οι φωνές «αναγνωρίστηκαν» ως δικές μας ενώ σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια επιστρέφουν στην πρότερη αντίληψη για την προέλευση των φωνών.

Σημειώνεται πως σήμερα περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από σχιζοφρένεια που λανθασμένα πολλοί νομίζουν πως έχει σχέση με την διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας (διασχιστική διαταραχή της ταυτότητας).

Μερικά από τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας είναι η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας, παραισθήσεις οπτικές και ακουστικές, κατάθλιψη κα.

Όμως οι ακουστικές παραισθήσεις παρατηρούνται και σε άλλες διαταραχές αλλά αυτές που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια είναι διαφορετικές και συχνά μπορεί να είναι επιθετικές, ενοχικές, απειλητικές κα ενώ ουσιαστικά αποτελούν έκφραση διαφόρων φοβιών.

Μια μελέτη του 2006, έδειξε πως γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην σχιζοφρένεια όπως το γονίδιο C4 που σχετίζεται με τις συνάψεις του εγκεφάλου και στην περίπτωση των σχιζοφρενών αυτά τα γονίδια μπορεί να είναι πιο «δραστήρια» και να επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν τον προγραμματισμό, τη διαδικασία της σκέψης και τη γνωστική λειτουργία.

Άλλοι επιστήμονες «βλέπουν» κάποια σύνδεση της σχιζοφρένειας με μικρόβια που υπάρχουν εντός του οργανισμού μας και επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου (όπως πχ με τα βακτήρια γαλακτικού οξέως που το πλήθος αυτών φαίνεται να διαφέρει σε άτομα με σχιζοφρένεια).

Όπως αναφέρεται και στο βίντεο, οι επιστήμονες εκτιμούν πως η σχιζοφρένεια οφείλεται σε γενετικούς αλλά σε συνδυασμό και με το στρεσογόνο περιβάλλον στο οποίο ζούμε όπως πχ οι μεγάλες πόλεις, η θέση του ατόμου μέσα στην κοινωνία σε περίπτωση που ανήκει σε κάποια μειονότητα. Κάποιοι δε αναφέρουν πως σημαντικό ρόλο ίσως να παίζει και η χρήση της κάνναβης αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Σήμερα η φαρμακευτική αγωγή που προτείνεται εστιάζει στην καταπολέμηση των παραισθήσεων άλλα δυστυχώς υπολογίζεται πως περίπου το 49.5% των ασθενών δεν παίρνουν τα φάρμακά τους και για πολλούς επιστήμονες αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για την ενίσχυση της γενετικής έρευνας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νόσου.

Βέβαια πολλοί ασθενείς, κάνοντας χρήση ενός μείγματος φαρμάκων αλλά και με ψυχολογική υποστήριξη καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν και τα συμπτώματα γίνονται λιγότερα έντονα.

Δυστυχώς βέβαια ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ο στιγματισμός των ατόμων που πάσχουν από σχιζοφρένεια και ο ρόλος των ΜΜΕ που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανατροπή των αρνητικών στερεότυπων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα