Τι σημαίνει για το εκλογικό αποτέλεσμα η επανακαταμέτρηση των ψήφων στις ΗΠΑ;

Λίγες εβδομάδες πριν την διεξαγωγή των φετινών αμερικανικών εκλογών, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ είχε δημιουργήσει ανησυχία, λέγοντας ότι είναι πιθανό να μην αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις και τα προγνωστικά έδειχναν τότε νικήτρια την Κλίντον και οι υποστηριχτές της φοβούνταν ότι ο Τραμπ θα δημιουργούσε προβλήματα, ζητώντας επανακαταμέτρηση των ψήφων σε Πολιτείες-κλειδιά και επεκτείνοντας την περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η
Κλίντον είχε ασκήσει οξεία κριτική στον αντίπαλό της για την συγκεκριμένη στάση του, κατηγορώντας τον ότι σκοπεύει να εντείνει το κλίμα πόλωσης.

Τελικά, προς έκπληξη πολλών, νικητής βγήκε ο Τραμπ και οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η Δημοκρατική υποψήφια κέρδισε την λαϊκή ψήφο, όμως δεν κατάφερε να «κλειδώσει» τις Πολιτείες-κλειδιά που θα της έδιναν και τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων για την νίκη. Η ίδια είχε επαναλάβει ότι θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα, διότι επιθυμεί την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.

Όλα όμως άλλαξαν μετά από ένα άρθρο στο περιοδικό «New York» που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο ανέφερε ότι «ειδικοί» έχουν αποδείξεις στα χέρια τους ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν νοθευμένο σε τρεις Πολιτείες: Το Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια. Ένας από αυτούς ήταν ο Άλεξ Χάλντερμαν, διευθυντής του Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν.

Ώρες μετά την δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου, η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Τζιλ Στάιν, ξεκίνησε την δική της εκστρατεία για την επανακαταμέτρηση των ψήφων, γυρίζοντας από Πολιτεία σε Πολιτεία για να συγκεντρώσει χρήματα από δωρεές. Η ίδια έχει συγκεντρώσει έξι εκατομμύρια και έχει ήδη καταθέσει αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την περίπτωση του Ουισκόνσιν. Της έχουν απομείνει μόλις δύο ημέρες για να καταφέρει να κάνει το ίδιο και στις δύο άλλες Πολιτείες και της μένει να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο για να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Το Σάββατο, οι συνεργάτες της Κλίντον ανακοίνωσαν ότι η Δημοκρατική υποψήφια θα συνεργαστεί με την Στάιν στην προσπάθειά της αυτή. Ο σύμβουλός της, Μαρκ Ελίας, εξήγησε ότι η ίδια δεν σκόπευε να ζητήσει την επανακαταμέτρηση ψήφων, καθώς οι έρευνες του κόμματος δεν έδειξαν ίχνη νοθείας, όμως, καθώς έχει ήδη κατατεθεί ένα αίτημα, η Κλίντον θα στηρίξει την Στάιν.

Τι σημαίνει η επανακαταμέτρηση των ψήφων:

Σύμφωνα με το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, ο νέος πρόεδρος της Αμερικής εκλέγεται από το εκλεκτορικό κολέγιο, ένα πολιτικό σώμα που αναδεικνύεται κατά τις εθνικές εκλογές σε κάθε Πολιτεία. Ουσιαστικά, οι πολίτες των ΗΠΑ δεν ψηφίζουν κάποιον υποψήφιο πρόεδρο, αλλά τους εκλέκτορες της Πολιτείας τους που με την σειρά τους θα επιλέξουν τον κατάλληλο υποψήφιο. Ο καθένας από αυτούς έχει το δικαίωμα να ψηφίσει υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου, αλλάζοντας την γνώμη του μέχρι και την τελευταία στιγμή, όμως στην πράξη είναι γνωστό εξ αρχής το τι θα ψηφίσει ποιος.

Όπως είναι αναμενόμενο, η όλη διαδικασία διαρκεί πολύ και οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν επανάληψη της καταμέτρησης ψήφων, εάν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα αποτελέσματα είναι νοθευμένα σε κάποια Πολιτεία. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που η διαφορά στα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι μικρή, όπως στην περίπτωση των εκλογών του 2.000, όταν ο Τζωρτζ Μπους κέρδισε σε βάρος του Αλ Γκορ.

Σε εκείνες τις εκλογές, ορισμένα ΜΜΕ είχαν κατά λάθος «δώσει» την Φλόριντα στον Αλ Γκορ, όμως μετά το πέρας της καταμέτρησης διαπιστώθηκε πως νικητής είχε βγει ο Μπους. Όπως ήταν αναμενόμενο, το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε να επαναληφθεί η καταμέτρηση στην συγκεκριμένη Πολιτεία και το ζήτημα έφτασε μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Τελικά, το αίτημα του Γκορ απορρίφθηκε και νικητής βγήκε ο Μπους. Ωστόσο, εάν κάτι ανάλογο συμβεί στις φετινές εκλογές, δεδομένης της πόλωσης της αμερικανικής κοινωνίας, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, ακόμα και εάν το αίτημα για επανεξέταση του εκλογικού αποτελέσματος απορριφθεί.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα