Το «αραβικό» προφίλ του Τσίπρα στο Ισραήλ

Η πολύπλευρη συνεργασία που έχει αναπτύξει η Αθήνα με το Τελ Αβίβ δεν ακυρώνει την αντίληψη της πολυμερούς εξωτερικής πολιτικής στην οποία πιστεύει η ελληνική κυβέρνηση. Στις συνομιλίες Τσίπρα – Νετανιάχου έγινε κατανοητό ότι ο νέος στρατηγικός συνεταιρισμός θα δομηθεί πάνω στα σημεία συμφωνίας και με πλήρη κατανόηση για την ανάγκη οι δύο χώρες να αποτελέσουν πόλους σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα
είναι ένας αληθινός φίλος», είπε ο Νετανιάχου εκφράζοντας την «εκτίμησή» του «για τις θέσεις της Ελλάδας προς το Ισραήλ στα διεθνή forum». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έδειξε να αντιλαμβάνεται πως «ζούμε σε μία περιοχή η οποία είναι αρκετά ασταθής και μεταβλητή».

Και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας περιέγραψε με σαφήνεια το πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας, αλλά και τις θέσεις της Αθήνας σε διάφορες πτυχές του μεσανατολικού. Στην συνέντευξη τύπου στην Ιερουσαλήμ έχοντας δίπλα του τον ισραηλινό πρωθυπουργό μίλησε για το Παλαιστινιακό, τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και το Ιράν – θέματα που είναι casus belli για άλλους ηγέτες. Όμως υπό τους διεθνείς συσχετισμούς και δεδομένων των συμφερόντων οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θα εργαστούν για την ανάπτυξη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς να στρέφεται εναντίον οπουδήποτε τρίτου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με ειλικρίνεια στον Νετανιάχου για το Παλαιστινιακό υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «μια φίλη χώρα του Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα και παραδοσιακά φίλη χώρα των Παλαιστινίων». «Εξέφρασα την έντονη ανησυχία μας για την αύξηση βίαιων επιθέσεων κατά ισραηλινών πολιτών, ταυτόχρονα, όμως, και την ανησυχία μας για το ότι δεν βλέπουμε άμεσα ορατή την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, καθώς και την άποψή μας ότι αυτή την προοπτική η πολιτική των εποικισμών την αποδυναμώνει, δεν την ενισχύει», τόνισε διεκδικώντας για την Ελλάδα ένα «δημιουργικό ρόλο» στην προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας», η οποία «γίνεται μόνο μέσα από τον διάλογο».

Το ίδιο καθαρός ήταν και για τις ελληνοαραβικές σχέσεις (και δη το Ιράν), τις οποίες τις ενέταξε στο σαφές πλαίσιο που δημιουργεί το διεθνές δίκαιο. Υπενθυμίζοντας τις τριγωνικές συνεργασίες (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος) ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «θέλουμε να έχουμε σχέσεις και με μια σειρά από χώρες είτε του αραβικού κόσμου, είτε χώρες που είναι πιο μακριά από μας, που έχουν όμως μια ιστορική αναφορά, όπως το Ιράν, σεβόμενοι όμως πάντοτε το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και απαιτώντας και από τους συνομιλητές μας να σέβονται τους διεθνείς κανόνες, τους κανονισμούς του ΟΗΕ ή τις διεθνείς συμφωνίες».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα