Το διάφανο ρολόι - έργο τέχνης της Μαρίας Αντουανέτας και η μυστηριώδης εξαφάνιση του

Το θρυλικό ρολόι Marie - Antoinette, δημιουργία του θεμελιωτή της σύγχρονης ωρολογοποιίας, Αμπραάμ Λουί Μπρεγκέ, δεν ήταν απλά ένα κομψό ρολόι, αλλά ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα.

Η ιστορία αρχίζει στην Αυλή της Μαρίας Αντουανέτας στη Γαλλία, το 1783, όταν ανατίθεται στον Μπρεγκέ να σχεδιάσει ένα πολύτιμο ρολόι για την ολοένα και πιο αντιδημοφιλή βασίλισσα.

Ο καινοτόμος Μπρεγκέ σκοπεύει να ενσωματώσει στο διαφανές ρολόι τσέπης πολλές από τις εφευρέσεις του -μεταξύ αυτών, έναν μηχανισμό αυτόματης

περιέλιξης και ένα ημερολόγιο- ενώ όλα τα μέρη θα κατασκευάζονταν από πολύτιμα μέταλλα. Υπήρχε ωστόσο, ένα πρόβλημα: Για την παραγωγή των 823 εξαρτημάτων του ρολογιού απαιτήθηκαν τριάντα ολόκληρα χρόνια εργασίας, που σημαίνει ότι το ρολόι ολοκληρώθηκε πολύ μετά από την εκτέλεση της Αντουανέτας στη γκιλοτίνα και τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του ίδιου του Μπρεγκέ (η ολοκλήρωση της κατασκευής από το εργαστήριό του έγινε υπό την επίβλεψη του γιου του).

Στη συνέχεια, αποκτήθηκε από τον Βρετανό δικηγόρο σερ Ντέβιντ Σάλομον, ο οποίος δεν ήταν απλώς συλλέκτης: Τα περισσότερα κομμάτια της συλλογής του αντικατόπτριζαν το ενδιαφέρον του για σύνθετα ρολόγια βασισμένα σε εξελιγμένες μηχανικές αρχές και την εκτενή γνώση του για κάθε πτυχή της κατασκευής τους.

Μετά τον θάνατο του, το 1925, το ρολόι της βασίλισσας έγινε μέρος της συλλογής με ρολόγια τσέπης του 18ου και του 19ου αιώνα στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Ιερουσαλήμ, το οποίο ιδρύθηκε από την κόρη του Βέρα, τη δεκαετία του 1970.

Σε μια συγκλονιστική ανατροπή, μερικά χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα, στις 17 Απριλίου 1983, περισσότερα από 100 σπάνια ρολόγια της συλλογής του σερ Ντέιβιντ Σάλομον, συμπεριλαμβανομένου του ρολογιού της Μαρίας Αντουανέτας, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς μέσα σε μια νύχτα.

Η υπόθεση παρέμεινε ανεξιχνίαστη 23 χρόνια, μέχρι ότου η ισραηλινή αστυνομία έλαβε την πληροφορία ότι άτομα είχαν δει αντικείμενα από τη συλλογή.

Ο Νάαμαν Ντίλερ, ένας Ισραηλινός διαρρήκτης που είχε γίνει διάσημος στις αρχές τη δεκαετία του 1960, χάρη στην ικανότητα του να ξεγλιστράει σαν γάτα, κατάφερε (μόνος του) να παρακάμψει το σύστημα ασφαλείας του μουσείου. Τα ρολόγια «κατέληξαν» σε χρηματοκιβώτια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ.

Μετά το θάνατο του Ντίλερ, το 2004, η χήρα του προσπάθησε να πωλήσει τα αντικείμενα, αλλά συνελήφθη. Από τα συνολικά 106 ρολόγια, 39 - συμπεριλαμβανομένου του ρολογιού της Αντουανέτας με τη χρυσή κάσα και τη διάφανη πλάκα προκειμένου να φαίνεται ο μηχανισμός- αποκαταστάθηκαν και επέστρεψαν στο μουσείο, όπου και εκτίθενται.

Η αξία του Breguet no.160 Marie-Antoinette, 1827,γνωστό και ως η βασίλισσα,εκτιμάται σε 30 εκατ. δολάρια, με τιμές 2013.

Με πληροφορίες από cnn.com

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Φρεντ Αστέρ - Τζίντζερ Ρότζερς: Τα παρασκήνια της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ σε νέα ταινία Εθνικό Θέατρο: Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με 4 παραστάσεις σε live streaming «Καλωσόρισες στην κόλαση, γλυκιά μου»: Η νέα αστυνομική ιστορία των Radio Plays
Keywords
Τυχαία Θέματα