Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει νέο πρόεδρο. Επτά υποψήφιοι μεταξύ των οποίων Πιτέλα, Φερχόφστατ, Φορέντσα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην πρώτη του ολομέλεια για το 2017 στο Στρασβούργο, θα εκλέξει τον νέο του πρόεδρο, για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Μετά από μία τρίλεπτη παρουσίαση του κάθε υποψηφίου, την Τρίτη στις 9πμ (ώρα Γαλλίας), θα ξεκινήσει ο πρώτος γύρος της μυστικής ψηφοφορίας. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς θα προεδρεύσει των μυστικών ψηφοφοριών.

Οι ευρωβουλευτές εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια, αλλά η θητεία του προέδρου, των 14 Αντιπροέδρων και των 5 Κοσμητόρων είναι δυόμισι χρόνια.

Κάθε ευρωβουλευτής που έχει τη στήριξη μιας πολιτικής ομάδας ή τουλάχιστον
του 5% του συνόλου των ευρωβουλευτών μπορεί να είναι υποψήφιος.

Μέχρι τώρα, επτά ευρωβουλευτές έχουν δηλώσει επίσημα υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου: ο Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ, Ιταλία), ο Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές, Ιταλία), η Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο), ο Γκι Φερχόφστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), η Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία), ο Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι, Βρετανία) και ο Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας, Ρουμανία). Υποψηφιότητα μπορούν να θέσουν και άλλοι ευρωβουλευτές πριν από κάθε ψηφοφορία.

Η εκλογή του Προέδρου γίνεται με μυστική ψηφοφορία. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν σε ψηφοδέλτιο τον υποψήφιο που προτιμούν και το ρίχνουν στην κάλπη, της οποίας την επίβλεψη έχουν οκτώ ψηφολέκτες, που επιλέγονται μεταξύ των ευρωβουλευτών.

Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων (50% + 1) εκλέγεται. Λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια δεν υπολογίζονται.

Εάν δεν υπάρχει νικητής μετά από τον πρώτο γύρο, οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή καινούριοι μπορούν να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας υπό τις ίδιες συνθήκες. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί και τρίτη φορά, εάν είναι απαραίτητο.

Αν δεν υπάρχει νικητής στην τρίτη ψηφοφορία, οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους πάνε σε τέταρτη ψηφοφορία, όπου ο νικητής αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία. Αν υπάρχει ισοπαλία, ο παλαιότερος υποψήφιος ανακηρύσσεται νικητής.

Ο πρόεδρος επιβλέπει όλες τις εργασίες του ΕΚ, των οργάνων του και τις συζητήσεις της ολομέλειας. Επίσης, εκπροσωπεί το ΕΚ σε όλες τις νομικές υποθέσεις και στις εξωτερικές σχέσεις και στην αρχή κάθε Συνόδου Κορυφής παρουσιάζει την άποψη του ΕΚ για τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης.

Ο πρόεδρος υπογράφει τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε νόμο και συνυπογράφει νομοθεσία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου.

Για την υποψηφιότητα των 14 αντιπροέδρων πρέπει να τηρούνται ακριβώς οι ίδιοι κανόνες με αυτούς του προέδρου. Η ψηφοφορία είναι μυστική. Ολοι οι υποψήφιοι είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Στον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, έως 14 ψήφους, εκλέγονται. Εάν μένουν ακόμα κενές θέσεις τότε πραγματοποιείται δεύτερος και τρίτος γύρος ψηφοφορίας μετά τον οποίο αρκεί η σχετική πλειοψηφία.

Οι πέντε κοσμήτορες εκλέγονται με παρόμοιο τρόπο όπως και οι αντιπρόεδροι. Είναι υπεύθυνοι για τα διοικητικά και οικονομικά θέματα των βουλευτών.

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν επίσης επί της αριθμητικής σύνθεσης των 22 μόνιμων επιτροπών του Κοινοβουλίου. Την Πέμπτη το μεσημέρι, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για τους διορισμούς των μελών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα