Τι κρύβουν οι αλλαγές στο στράτευμα

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, το πρωί της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, με την οποία άλλαξαν και οι τρεις επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων (Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας) έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στο Πεντάγωνο. Κρίσεις αναμένονταν, αυτό δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις μιλούσαν για κρίσεις σε μεταγενέστερο χρόνο, ίσως στις αρχές του Φεβρουαρίου και πάντως πριν από τον Μάρτιο που συνηθώς ελάμβαναν χώρα. Οι γνωρίζοντες δεν αμφισβητούν τις ικανότητες των νέων Αρχηγών, που θεωρούνται άριστοι αξιωματικοί. Το «timing»

όμως έχει αρχίσει να γεννά υποψίες.

Ορισμένοι διακρίνουν πίσω από τις αλλαγές τόσο πολιτικές σκοπιμότητες (ενόψει ενδεχομένου πρόωρων εκλογών) όσο και προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κορυφαίων αξιωματικών. Δεν υπάρχει δε αμφιβολία ότι πλέον ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης είναι πανίσχυρος καθώς απολαμβάνει τόσο την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας όσο και ισχυρών επιχειρηματικών παραγόντων με τους οποίους στενά συνδέεται και οι οποίοι είχαν παραδοσιακά σχέσεις με το Πολεμικό Ναυτικό.

Είναι επίσης κοινό μυστικό στους διαδρόμους του Πενταγώνου ότι οι σχέσεις του Α/ΓΕΕΘΑ με τον (πρώην πλέον) Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαϊτση διαπνέονταν από ένα υπόγειο ανταγωνισμό. Κατά ορισμένους δε, ο αντιπτέραρχος Βαϊτσης, τον οποίο θα διαδεχθεί στο ΓΕΑ ο μέχρι σήμερα επικεφαλής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, κινείτο αρκετά κοντά στον χώρο της ΝΔ.

Κατ’ άλλους, ο Βαϊτσης ήθελε διακαώς να γίνει Α/ΓΕΕΘΑ, σημειώνοντας σε συνομιλητές του ότι η σειρά είναι πλέον της Πολεμικής Αεροπορίας να αναλάβει το αξίωμα. Ωστόσο, η στιγμή πραγματοποίησης των κρίσεων με τον Αρχηγό ΓΕΑ να βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να ανακοινώνεται εν τη απουσία του από τη χώρα η αποστράτευσή του ήταν τουλάχιστον ατυχής.

Οι υπόλοιπες αλλαγές δεν καλύπτονται από ανάλογη ίντριγκα. Στη θέση του αντιστρατήγου Βασίλειου Τελλίδη τοποθετήθηκε, ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού ο μέχρι πρότινος Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ είναι ικανός, αν και οι πληροφορίες δεν τον έφεραν ως φαβορί να αναλάβει.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έβαλαν «βαθιά το μαχαίρι» στην επετηρίδα. Πριν από τον αντιστράτηγο Στεφανή υπήρχαν άλλοι 9 αντιστράτηγοι που αποστρατεύθηκαν. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν άλλα δύο ονόματα που «έπαιζαν». Το ένα ήταν του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού αντιστρατήγου Ιωάννη Ηλιόπουλου. Το δεύτερο ήταν του επικεφαλής της ΑΣΔΕΝ, αντιστρατήγου Ανδρέα Ηλιόπουλου. Δεν πρέπει όμως να λησμονείται ότι από το 2011, όταν ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης προέβη σε σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός Στρατού αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον Στρατό.

Σε ό,τι αφορά στην αντικατάσταση του αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη από τον μέχρι σήμερα Διοικητή της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, ουδείς θα μπορούσε να εκφράσει αντιρρήσεις. Πρόκειται για αποδεδειγμένα καλό αξιωματικό. Δεν έλειπαν άλλωστε όσοι θεωρούσαν τον πρώην Α/ΓΕΝ μάλλον υποτονικό στον τρόπο με τον οποίο ασκούσε τα καθήκοντά του.

The post Τι κρύβουν οι αλλαγές στο στράτευμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα