Το φαινόμενο της πεταλούδας: Μια ιστορική κλωστοϋφαντουργία εμπνέει 41 καλλιτέχνες

Εργο της Δήμητρας Σκανδάλη

Εβδομήντα εννέα χρόνια λειτουργούν αδιάκοπα οι «Κλωσταί Πεταλούδας-Μουζάκης» που ιδρύθηκαν από τον Ελευθέριο Μουζάκη το 1944. Και είναι η έκθεση με τίτλο «Το Φαινόμενο της Πεταλούδας / the Butterfly Effect» σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου που πραγματοποιείται στους  πολυάριθμους χώρους του συγκροτήματος της γνωστής κλωστοϋφαντουργίας που έχει προσδοκία να αναδείξει την ιστορία τους η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας.  

Το βιομηχανικό περιβάλλον με τον έντονο

ρετρο-φουτουριστικό του χαρακτήρα εμπνέει τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες της έκθεσης από τον αστικό μη κερδοσκοπικός οργανισμός artefact athens και βάζει τους επισκέπτες σε μια συνθήκη όπου το πραγματικό και τo φαντασιακό συνδιαλέγονται και αλληλεπιδρούν.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό στίγμα της ευρύτερης περιοχής των εγκαταστάσεων του εργοστασίου που ταυτίζεται με τον άξονα της αρχαίας πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων επί της Ιεράς Οδού, η έκθεση φέρνει το φιλότεχνο κοινό κοντά σε νοήματα εσωτερικής διερεύνησης, υπαρξιακών αναζητήσεων και συναισθηματικής ανάτασης.

Εοζέν Αγκοπιάν, In Process Twice (2014 - 2023), μικτή τεχνική με ύφασμα, κλωστές, κάρβουνο, ακρυλικό και λάδι, ca . 2.13 μ. x 2.43 μ. x 0.8 μ

Η φυσική υπόσταση του νήματος ως πρώτη ύλη αλλά και ως παράγωγο/προϊόν σε αναρίθμητες μορφές, αποτελεί αναφορά μιας παράδοσης και μιας εθνικής ταυτότητας σε πολλαπλά επίπεδα. Σχηματίζει και νοηματοδοτεί γεωγραφικούς προσδιορισμούς σε φυσικό και μετα-φυσικό επίπεδο ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως εφαλτήριο συναισθηματικών συνάψεων. Τα στοιχεία αυτά απασχολούν τους εικαστικούς και αποτελούν έναν από τους βασικούς παρονομαστές του ρεπερτορίου τους. Ο εννοιολογικός άξονας εμπλέκει μια ποιητική και αλληγορική μεταφορά του φαινομένου της πεταλούδας (the butterfly effect) που δανείζει και το όνομά του στον τίτλο της έκθεσης.

«Συνομιλεί» με το γεγονός ότι μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο του χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.

Ο θεατής ταξιδεύει σε έναν κόσμο όπου αρχιτεκτονική, μηχανές, κλωστές και πολυμεσικά έργα τέχνης συνυπάρχουν αρμονικά και αναπτύσσουν ενεργό διάλογο με το χωροχρόνο, υφαίνοντας ταυτόχρονα ένα δεσμό μεταξύ της Τέχνης και του Επιχειρείν. Έχοντας τη δυνατότητα να βρεθεί σε αυτούς τους χώρους, το κοινό θα αναλογιστεί, μεταξύ άλλων, την προοπτική της επαναβιομηχανοποίησης και της ισχυροποίησης της εγχώριας παραγωγής και του συλλογικού οφέλους που θα μπορούσε να προκύψει από αυτήν την εξέλιξη.

Το ανθρώπινο δυναμικό, οι οικογένειες που εργάστηκαν στον τόπο αυτό είναι επίσης μια παράμετρος σημαντική αλλά και συνάμα συμβολική που αναμφίβολα εδραιώνει μια περαιτέρω συνθήκη διερεύνησης και εξύμνησης του ρόλου της βιομηχανίας.

Ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου έχει προσκαλέσει σαράντα έναν καλλιτέχνες σύγχρονης τέχνης να παρουσιάσουν έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο (site-specific) και στο εννοιολογικό πλαίσιο (context-responsive), δημιουργώντας με το οπτικό, πολυμεσικό λεξιλόγιό τους εγκαταστάσεις χώρου, βίντεο, γλυπτά, ηχοτοπία και ζωγραφική.

Χώροι αποθήκευσης, αίθουσες με μηχανήματα, διάδρομοι και περάσματα συγκροτούν μια ροή συνειδησιακής και συναισθηματικής πορείας. 

Αποψη του ιστορικού εργοστασίουΣυμμετέχοντες καλλιτέχνες

Εοζέν Αγκοπιάν (Ελλάδα), Λυδία Ανδριώτη (Ελλάδα), Christina Anid (Γαλλία/Ελλάδα/Λίβανος), Άννα Αντάρτη (Ελλάδα), Κλίτσα Αντωνίου (Κύπρος), Ruth Asawa (Αμερική), Orit Ben Shitrit (Ισραήλ/ΗΠΑ/Μαρόκο), Robert Cahen (Γαλλία), Irene Carvajal (Κόστα Ρίκα/Αμερική), Ειρήνη Γκόνου (Ελλάδα), Susan Daboll (Αμερική), Λυδία Δαμπασίνα (Ελλάδα), Σοφία Ζαράρη (Ελλάδα), Ελένη Ζούνη (Ελλάδα), Michal Heiman (Ισραήλ),Kiana Honarmand(Ιράν/Αμερική),Pushpakaran Kadappath (Ινδία), Αννίτα Καλημέρη (Ελλάδα), Μαριάννα Κωνσταντή (Κύπρος), Μαρία Λοϊζίδου (Κύπρος), Ηλιοδώρα Μαργέλλου (Ελλάδα), Δέσποινα Μεϊμάρογλου (Ελλάδα), Στέλλα Μελετοπούλου (Ελλάδα), Μανώλης Μπαμπούσης (Ελλάδα), Εύα Νάθενα (Ελλάδα), Θεόδωρος Νούτσος (Ελλάδα), Sandra Osborne (Αμερική), Άντα Πετρανάκη (Ελλάδα), Λία Πέτρου (Ελλάδα), Pipilotti Rist (Ελβετία), Εύη Σαββαΐδη (Ελλάδα), Ισμήνη Σαμανίδη (Αγγλία/Ελλάδα), Δήμητρα Σκανδάλη (Ελλάδα), Δημήτρης Σκουρογιάννης (Ελλάδα), Franca Sonnino & Maria Jole Serreli (Ιταλία), Μαριάννα Στραπατσάκη (Ελλάδα), Νίκος Τρανός (Ελλάδα), Κλαίρη Τσαλουχίδου - Χατζημηνά (Ελλάδα), Alison Woods (Αμερική), Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου (Ελλάδα).

Info:

το Φαινόμενο της Πεταλούδας / theButterflyEffect

Επιμελητής: Κώστας Πράπογλου / artefactAthens

Διάρκεια Έκθεσης:  22 Οκτωβρίου 2023

Ημέρες/ Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή: 15.30 - 20.30

Χώρος: Κλωστοϋφαντουργία ΕΛ. Δ. Μουζάκης ΑΕΒΕΜΕ - «Πεταλούδα»

Λεωφόρος Κηφισού 41, 122 42, Αθήνα

artefact-athens.org

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Πέθανε σε ηλικία 47 ετών ο σημαντικός εικαστικός καλλιτέχνης Στέλιος ΦαϊτάκηςΛογαριάζοντας την ύλη και το χρώμα ενός ήχου: Το ΕΚΠΑ θυμάται την μεγάλη εικαστικό Οπυ ΖούνηΤζιά: Εκθεση Ζωγραφικής από την εικαστικό Θεοδώρα Χάρτμαν στην Γκαλερί Βουρκαριανή
Keywords
Τυχαία Θέματα