Το Ισραήλ προκαλεί ένταση με το Κατάρ την πιο κρίσιμη ώρα για τον πόλεμο στη Γάζα και τους ομήρους

Την πιο κρίσιμη ώρα, που το Κατάρ ως διαμεσολαβητής εργάζεται για μια νέα παύση πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς και επιδιώκει ακόμη και την συζήτηση περί όρων λήξης του πολέμου, το Ισραήλ επέλεξε να επιτεθεί στην Ντόχα εξαπολύοντας βαρύτατες κατηγορίες προκαλώντας ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Ολα άρχισαν μετά

την διαρροή μαγνητοφωνημένων σχόλιων του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνάντησης του με συγγενείς ομήρων που φέρεται να λέει: ″Δεν με ακούσατε να ευχαριστώ το Κατάρ (...) Ουσιαστικά δεν διαφέρει από τα Ηνωμένα Έθνη ή τον Ερυθρό Σταυρό και είναι ακόμα πιο προβληματικό. Δεν έχω καμιά ψευδαίσθηση”, είπε ο σύμφωνα με ηχητική καταγραφή η οποία περιήλθε στην κατοχή του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου Κανάλι 12. Και συνέχισε: ″Αυτοί (σ.σ. το Κατάρ) έχουν τα μέσα για να ασκήσουν πίεση (στη Χαμάς). Γιατί; Επειδή τη χρηματοδοτούν”. Δήλωσε δε ”πολύ οργισμένος” για την απόφαση της Ουάσιγκτον να ανανεώσει για δέκα χρόνια τη συμφωνία για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο εμιράτο του Κόλπου.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτή η δήλωση, ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης,  Μπεζαλέλ Σμότριτς πήγε ακόμη  πιο μακριά με μια εμπρηστική ανάρτηση στο Χ: ″Το Κατάρ είναι μια χώρα που υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία...είναι ο ανάδοχος της Χαμάς και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις σφαγές που διέπραξε η Χαμάς σε βάρος ισραηλινών πολιτών”. ”Ένα πράγμα είναι σαφές: το Κατάρ δεν θα εμπλακεί με κανέναν τρόπο σε αυτό που θα συμβεί στη Γάζα μετά τον πόλεμο”. 

Σημειώνεται πως η Ντόχα φιλοξενεί την πολιτική ηγεσία της Χαμάς και έχει χορηγήσει τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας, που την εξουσία έχει η Χαμάς από το 2007.

Περίεργη χρονική συγκυρία 

Όλα αυτά όμως ήταν ανέκαθεν εν γνώσει το Ισραήλ και έτσι η χρονική στιγμή που έγινε η διαρροή των σχολίων του Νετανιάχου και η ανάρτηση του Σμότριτς σαφώς προκαλεί ερωτηματικά. 

Αυτό καθώς η κυβέρνηση το Ισραήλ δέχεται εντεινόμενες πιέσεις από ΗΠΑ, ΕΕ και συνολικά την Δύση για έναν τερματισμό του ευρείας κλίμακας πολέμου στην Γάζα ενώ στο εσωτερικό οι φωνές για την ύπαρξη μιας συμφωνίας που θα φέρει πίσω του 132 ομήρους εντείνονται επίσης. 

Την ίδια στιγμή η Δύση επεξεργάζεται σχέδια οριστική λύση με την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους, κάτι στο οποίο ο Νετανιάχου είναι κατηγορηματικά αντίθετος ενώ το Κατάρ εργάζεται επίσης- όπως δηλώνουν πηγές στην χώρα- για τους όρους μια συμφωνίας λήξης του πολέμου και για το σχέδιο της επόμενης ημέρας. Σχέδια με τα οποία επίσης διαφωνεί ο Νετανιάχου. 

Κατάρ: Οι δηλώσεις ”μοιάζουν να υπηρετούν μάλλον την πολιτική του καριέρα”

Η Ντόχα μέχρι στιγμής, έχει απαντήσει στα σχόλια μόνο του ισραηλινού  πρωθυπουργού αποδίδοντας ουσιαστικά σε αυτόν δόλο καθώς ο  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ Ανσάρι συνέδεσε τις δηλώσεις με μια προσπάθεια του Νετανιάχου να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση. 

Όπως σχολίασε, αν οι δηλώσεις που του αποδίδονται έγιναν πράγματι, ”ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να υπονομεύσει τη διαδικασία μεσολάβησης, για λόγους που μοιάζουν να υπηρετούν μάλλον την πολιτική του καριέρα” παρά ”τους ισραηλινούς ομήρους”.

Είπε επίσης πως η Ντόχα ”αισθάνεται φρίκη από τα σχόλια που αποδίδονται στον ισραηλινό πρωθυπουργό σε διάφορα ΜΜΕ όσον αφορά τον μεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ. Αν τα σχόλια αυτά επαληθευτούν, είναι ανεύθυνα και καταστροφικά για τις προσπάθειες να σωθούν ζωές αθώων”. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Κατάρ, Γάζα,israil, katar, gaza