Το μαρτύριο της σταγόνας. Η επόμενη μέρα μιας συμφωνίας

Με το σταγονόμετρο θα συνεχίσουν να δίνουν οι εταίροι τις δόσεις του νέου δανείου εφόσον βέβαια η δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ακόμα πακέτο προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν οι δόσεις να συνδεθούν με την υλοποίηση συγκεκριμένων προαπαιτούμενων, αλλά και την ολοκλήρωση αξιολογήσεων, οι οποίες μάλιστα σύμφωνα με το κείμενο του Eurogroup θα πρέπει να γίνονται από τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Ως
εκ τούτου εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αποκρούσει τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, η Ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό διαρκή πίεση αλλά και τριμηνιαίους ελέγχους, πρακτική που στο παρελθόν δημιουργούσε διαρκώς ενδοκυβερνητικές εντάσεις, αλλά και κοινωνική αναταραχή.

Το σενάριο πρώτα υλοποίηση και μετά εκταμίευση δεν είναι άγνωστη. Θεωρητικά έχει υιοθετηθεί εδώ και 5 χρόνια. Ωστόσο, αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση άμεσα των προαπαιτούμενων αν θέλει να εισπράξει χρήματα ώστε να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Μάλιστα οι προϋποθέσεις αυτές δεν θα αφορούν μόνο τις εκταμιεύσεις που θα προβλέπονται από το νέο πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να εισπράξει σταδιακά τα περίπου 82 έως 87δισ ευρώ που θα είναι το νέο δάνειο, αλλά και τα χρήματα που πρέπει να λάβει
μέχρι και τις 20 Ιουλίου ώστε να αποπληρώσει της λήξεις των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα οι χρηματοδοτικές ανάγκες που καλείται να καλύψει η Αθήνα έως τις 20 Ιουλίου φτάνουν τα 5,5 δισ. ευρώ ενώ θα πρέπει να εξασφαλίσει ακόμα 1,5 δισ. ευρώ για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας.

Από σήμερα κι όλας η χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αρχής γενομένης από τη νέα δόση, ύψους 455 εκατ. ευρώ, προς το ΔΝΤ.

Την Τρίτη το Δημόσιο θα πρέπει να αρχίσει να πιστώνει στους λογαριασμούς των Δημοσίων υπαλλήλων το πρώτο δεκαπενθήμερο από τους μισθούς τους, ενώ την προσεχή Δευτέρα 20 Ιουλίου λήγουν τα πρώτα "ακούρευτα" Ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ (2,1 δισ. Ευρώ), οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των κρατών μελών της Ευρωζώνης (1,36 δισ. ευρώ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
(25.000.000 ευρώ).

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η ληξιπρόθεσμη οφειλή 1,5δισ ευρώ προς το ΔΝΤ από τις 30 Ιουνίου. Μάλιστα επειδή το Ταμείο έχει καθεστώς προνομιακού πιστωτή, δηλαδή πρέπει να αποπληρώνεται κατά προτεραιότητα έναντι των υπόλοιπων δανειστών μας, κανονικά η ληξιπρόθεσμη δόση του Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθεί πρώτα από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει εφόσον συμφωνήσει με τους δανειστές σε νέο μνημόνιο, να ξεκινήσει άμεσα την ψήφιση των πρώτων μέτρων ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας.

Σύμφωνα με το κείμενο που παρέδωσε το Eurogroup στους ηγέτες της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει, χωρίς καθυστέρηση, μέχρι τις 15 Ιουλίου, ένα πρώτο σύνολο μέτρων. Αυτά τα μέτρα, τα οποία θα παρθούν με πλήρη προηγούμενη συμφωνία των θεσμών, θα περιλαμβάνουν:

• Τη βελτιστοποίηση του συστήματος ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την αύξηση των εσόδων.

• Προκαταβολικά μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος μίας συνολικής μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων.

• Την υιοθέτηση ενός νέου κώδικα του δικαστικού αστικού κώδικα, που σημαίνει βασικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές το σύστημα αστικής δικαιοσύνης, οι οποίες θα επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και θα μειώσει το κόστος της.

• Την εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

• Πλήρη εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ειδικά με το να τεθεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε λειτουργία προτού οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο Κατανόησης [και με την εισαγωγή αυτόματων περικοπών σε δαπάνες εάν υπάρξουν αποκλίσεις από φιλόδοξους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα μετά από εισήγηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η οποία θα υπόκειται στην έγκριση των θεσμών.]

• υιοθέτηση του BRRD (σ.σ. αφορά το bail in τραπεζών) το αργότερο μία εβδομάδα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα