Το νέο πλαίσιο για τις πτωχεύσεις

Αλλάζουν όλα από την 1η Μαΐου στο πτωχευτικό πλαίσιο για τους ιδιώτες-φυσικά πρόσωπα. Η προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς παύει να ισχύει και ο μόνος τρόπος προστασίας των ιδιοκτητών θα είναι είτε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε συνεννόηση με τους πιστωτές τους, είτε να προχωρήσουν σε πτώχευση όπως ισχύει και με τις επιχειρήσεις.

Το νέο πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο έως τον Απρίλιο, θα βασίζεται

στην παραδοχή ότι πρέπει να πάψει να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας του δανειολήπτη. Αντίθετα, το νέο πλαίσιο θα δίνει στον οφειλέτη «δεύτερη ευκαιρία» να ξεκινήσει χωρίς τα βάρη των οφειλών του, αφού όμως πρώτα θα έχει ρευστοποιήσει το σύνολο της περιουσίας του προκειμένου να πληρώσει μέρος ή το σύνολο των οφειλών του.

Στις περιπτώσεις που το ύψος της περιουσίας που ρευστοποιήθηκε δεν αρκεί προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο της οφειλής, τότε θα υπάρχουν δύο δυνατότητες. Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να ρυθμίσει την υπόλοιπη οφειλή του αφού πρώτα έρθει σε συνεννόηση με τους πιστωτές του.

Διαγραφή οφειλών

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, όπου κριθεί ότι ο δανειολήπτης «δεν λειτούργησε με δόλο», δηλαδή ότι στην πραγματικότητα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσει τις οφειλές του και κυρίως ότι μετά την ρευστοποίηση της περιουσίας του δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν έχουν ρευστοποιηθεί ή που ο δανειολήπτης επιχείρησε να αποκρύψει, τότε το υπόλοιπο της οφειλής που έμεινε μετά την ρευστοποίηση της περιουσίας θα διαγράφεται.

Η απόφαση αυτή βέβαια θα λαμβάνεται αφού πρώτα ο δανειολήπτης θα έχει ρευστοποιήσει το σύνολο της περιουσίας τους, ακόμα και την πρώτη κατοικία του. Εφόσον ο δανειολήπτης θα έχει επιχειρήσει σε πρώτη φάση να έρθει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους οφειλέτες του προκειμένου να ρυθμίσει τα χρέη του και τελικά δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο ίδιος να προχωρήσει σε πτώχευση. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών και την ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του δανειολήπτη, τότε εντός δύο ετών θα του δίνεται η δυνατότητα να θεωρηθεί καθαρός από χρέη και να επιχειρήσει να ξεκινήσει ξανά από την αρχή.

«Ηλεκτρονική» πτώχευση

Η διαδικασία πτώχευσης θα γίνεται από τον ίδιο τον οφειλέτη μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα υπάρχουν όλα τα οικονομικά στοιχεία του από τοTaxis, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες, τον Τειρεσία, το Κτηματολόγιο, μερίδες αμοιβαίων κεφαλαίων και βέβαια το περιουσιολόγιο όταν αυτό ολοκληρωθεί.

Δικαίωμα να προχωρούν στην πτώχευση του ιδιώτη θα έχουν και οι πιστωτές, εφόσον θεωρούν ότι ενώ έχει περιουσιακά στοιχεία και την οικονομική δυνατότητα δεν εξυπηρετεί τις οφειλές του. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της προσωπικής του περιουσίας, ακόμα και αν αυτή αφορά την πρώτη και μοναδική κατοικία του.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Επτά λεπτομέρειες που προσέχουν οι αεροσυνοδοί όταν επιβιβαζόμαστε στο αεροπλάνο «Πόλεμος» κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες – Τι απαντά ο Χρυσοχοΐδης Ανεξάρτητα Βραβεία Spirit: Η νίκη του Ανταμ Σάντλερ και η «επίθεση» στα Οσκαρ που τον αγνόησαν
Keywords
Τυχαία Θέματα