Το πρώτο ελληνικό «Privilege Walk» είναι γεγονός και αναδεικνύει το ψηφιακό χάσμα
Ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, όλων των ηλικιών, και από διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο, βρίσκεται στην ίδια αφετηρία. Απαντώντας σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την πρόσβασή τους στην τεχνολογία ή τη γνώση, κάνουν βήματα μπροστά ή μένουν στο ίδιο σημείο. Κάποιοι προχωρούν περισσότερο και άλλοι λιγότερο, για λόγους που σχετίζονται με τις συνθήκες της ζωής τους και όχι την πραγματική τους αξία.
Αυτός ήταν ο έξυπνος τρόπος με τον οποίο αποφάσισε η COSMOTE
Η τεχνολογία και τα νέα ψηφιακά μέσα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες για τους συμπολίτες μας και τη χώρα, όμως δυστυχώς ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει ούτε η απαραίτητη γνώση, αλλά ούτε και η πρόσβαση σε όλους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται ενημέρωση, αλλά και κινητοποίηση.
Τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η επιχειρηματικότητα μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά μέσα από την υιοθέτηση digital λύσεων και πρακτικών, όπως για παράδειγμα η τηλεϊατρική. Επίσης, η επικοινωνία μας, ο τρόπος ζωής μας αλλάζει, αλλά και ο ίδιος ο Δημόσιος τομέας. Πάρτε ως παραδείγματα των παραπάνω τις έξυπνες πόλεις, όπως η Χαλκίδα και τα Τρίκαλα. Η έλευση του αποκαλούμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Είναι σίγουρο ότι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος.
Δείτε το VIDEO και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Privilege Walk αλλά και για την θέση της COSMOTE υπέρ ενός κόσμου με ίση πρόσβαση στην τεχνολογία για όλους, εδώ.
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, παρέχει απεριόριστες δυνατότητες, οι οποίες με την κατάλληλη αξιοποίηση, μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας. Ποιοι είναι όμως οι τομείς που μπορούν να βελτιωθούν αισθητά μέσα στα επόμενα χρόνια;
Aς δούμε κάποια παραδείγματα:
- Έξυπνες πόλεις
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι έξυπνες πόλεις, με πρώτα παραδείγματα την Χαλκίδα και τα Τρίκαλα, είναι το στοίχημα του μέλλοντος. Η έλευση του αποκαλούμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν πλέον στη διάθεση τους εργαλεία για την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση μίας πόλης.
Από αισθητήρες ενημέρωσης αποχώρησης οχήματος από κάποια θέση στάθμευσης, μέχρι αποστολή ενημέρωσης στο smartphone σου σχετικά με την πορεία μίας αίτησης που έχει καταθέσει κάποιος πολίτης, η αξιοποίηση του ΙοΤ θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών, αρκεί οι τοπικές αρχές να αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τις καλές πρακτικές που υπάρχουν ήδη από άλλες χώρες της Ε.Ε.
- Δίκτυα επόμενης γενιάς
Ένας άλλος τομέας που αποτελεί σίγουρα πρόκληση αφορά την αξιοποίηση που θα κάνουμε ως χώρα στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα επόμενης γενιάς. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο τα δίκτυα οπτικών ινών τα οποία αναπτύσσονται τώρα, όσο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς που θα κάνουν την εμφάνιση τους το 2020.
Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο είναι πως προσφέρουν εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και οι χρήστες -είτε καταναλωτές, είτε επιχειρήσεις- θα έχουν μία τελείως διαφορετική εμπειρία, με τη δυνατότητα να επωφεληθούν από πληθώρα επιπλέον νέων δεδομένων.
- Τηλεϊατρική
Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με τόσο εκτεταμένη ακτογραμμή και με δεδομένο ότι σε πολλά από τα νησιά μας η ιατρική παρακολούθηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων, η τηλεϊατρική αποτελεί με βεβαιότητα ένα μικρό «θαύμα».
Στο παρελθόν, έχουμε δει αρκετά σχετικά πιλοτικά προγράμματα, πλέον όμως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε για μία ευρεία επέκταση της, που θα καλύπτει τόσο τις νησιωτικές, όσο και τις απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Ήδη, εδώ και μερικά χρόνια έχει συσταθεί ένα Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τη νησιωτική Ελλάδα με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
- Τεχνητή νοημοσύνη
Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) έχουν ήδη εμφανιστεί στη χώρα μας και πλέον καλούμαστε να κινητοποιηθούμε για να τις επεκτείνουμε περαιτέρω. Σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, χρειάζονται πολύ μεγάλη προσπάθεια και καινοτόμες ιδέες, προκειμένου η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την ελληνική οικονομία και τους πολίτες της στην καθημερότητα, όπως προσπαθούν να «κάνουν» όλες οι τεχνολογίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, αλλά και όπως και εκείνες που θα δούμε να εφαρμόζονται τα επόμενα χρόνια.
Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε σε τομείς, όπως η ανισότητα στην πρόσβαση μέσω υψηλών ταχυτήτων, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις κ.α., είναι ακόμα μακρύς, αλλά ελπιδοφόρος.
- Ψηφιακό σχολείο
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, είναι η υλοποίηση ενός πραγματικά ψηφιακού σχολείου. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για ένα σχολείο που θα χρησιμοποιεί τεχνολογικές πλατφόρμες, αλλά για ένα σχολείο που θα δώσει στους μαθητές του τα φόντα προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, που απαιτεί, μεταξύ άλλων, και γνώσεις προγραμματισμού. Αυτό σημαίνει αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας, όπως και της εκπαιδευτικής ύλης, χρήση όλων των υπαρχόντων ψηφιακών μέσων και μία ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού μοντέλου.
Η εκπαιδευτική ρομποτική, που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα –πέρυσι η χώρα μας κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα- είναι ένα υγιές παράδειγμα ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων παιδιών.
- Επιχειρηματικότητα
Στην επιχειρηματικότητα, όπου τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετά παραδείγματα Ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (startups) να εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα που παρέχει η τεχνολογία και να προσφέρουν σύγχρονες λύσεις σε καταναλωτές ή σε εταιρείες. Επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από νέους ανθρώπους που απέκτησαν ψηφιακές δεξιότητες, παρακολούθησαν τάσεις του εξωτερικού και κατάφεραν ακόμα και να δημιουργήσουν λύσεις σε διάφορους τομείς (μεταφορές, marketing, τεχνητή νοημοσύνη κ.α.) που ξεπέρασαν τα όρια της χώρας μας.
Καλύπτοντας συντονισμένα την απόσταση που μας χωρίζει σ’ αυτά τα πεδία, θα έχουμε και την ευχέρεια στο μέλλον να μιλάμε όχι μόνο με τη γλώσσα μεμονωμένων παραδειγμάτων αλλά εν τέλει με τη συνολική εικόνα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εξιχνιάστηκε έξι χρόνια μετά η εκτέλεση νεαρού έξω από μπαρ στο Περιστέρι
- Υπάρχει το προϊόν που κατατροπώνει φάρμακα όπως το “μπλε χάπι” και έχει διάρκεια δράσης 48 ώρες χωρίς παρενέργειες και κινδύνους.
- Καλαμάτα: Θανατηφόρο τροχαίο
- Μεγάλη ένταση ταξιτζήδων με απεργοσπάστες συναδέρφους τους [βίντεο]
- Θρίλερ με το νεκρό βρέφος στην Πετρούπολη: Ποιος είναι ο άνδρας που παρουσιάστηκε στις Αρχές
- Σε φυλακές υψίστης ασφαλείας έβαλαν οι Τούρκοι τους Έλληνες στρατιωτικούς
- Ξύδι και σόδα στον φούρνο της κουζίνας; Ο λόγος θα σας κάνει να το εφαρμόσετε αμέσως (video)
- Δημόσιο: «Ανοιχτές» 383 θέσεις για προσλήψεις υπαλλήλων (λίστα)
- Χειρόφρενο σήμερα σε ΟΣΕ και Προαστιακό. Πώς επηρεάζονται τα δρομολόγια του Μετρό
- Αφαντα τα ταξί από τους δρόμους της Αθήνας- Απεργία μέχρι τις 5 [εικόνες]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Χειρόφρενο σήμερα σε ΟΣΕ και Προαστιακό. Πώς επηρεάζονται τα δρομολόγια του Μετρό
- Επίσπευση της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών και Novartis στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο
- Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Ποιες αλλαγές θα επιφέρει η απόφαση. Τι εξετάζει η ΑΑΔΕ
- Τζανακόπουλος: Αν χρειαστεί ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει σε Ερντογάν και Γιλντιρίμ για τους Έλληνες στρατιωτικούς
- Αυτοί είναι οι μαστροποί που εξέδιδαν 14χρονη στην Αθήνα
- Τουρκία: Σύλληψη 4 Ιρακινών που σχεδίαζαν επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ
- «Κλειστές» οι συνεδριάσεις της προανακριτικής για τη Novartis. Συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ
- Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι δηλώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
- Ποιος είναι ο Timothée Chalamet και γιατί πρέπει να θυμόμαστε το όνομά του;
- Oscars: Κι όμως, παρότι το νομίζουμε, αυτοί οι σταρ δεν έχουν κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Το πρώτο ελληνικό «Privilege Walk» είναι γεγονός και αναδεικνύει το ψηφιακό χάσμα
- Διάσκεψη Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν για τη Συρία τον Απρίλιο
- Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε εξέλιξη: Έξι προσαγωγές
- Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Ποιες αλλαγές θα επιφέρει η απόφαση. Τι εξετάζει η ΑΑΔΕ
- Καμμένος: Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι θέμα και της ΕΕ
- Άγνωστα ποιήματα του Lou Reed θα κυκλοφορήσουν σε βιβλίο, με τίτλο «Do Angels Need Haircuts?»
- Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι δηλώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
- ΟΗΕ: Συνεχίζεται η εθνοκάθαρση των Ροχίνγκια
- Ινδία: Τουλάχιστον 25 νεκροί από πτώση φορτηγού σε βαθύ φρεάτιο
- Το βυθισμένο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS «Lexington» βρέθηκε μετά από 76 χρόνια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Επίθεση με γκαζάκια στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
- Οι τοπ 10 χώρες για να αναζητήσουν εργασία οι γυναίκες καριέρας
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας και είχε μια «ανοιχτόκαρδη συζήτηση»
- Ποιος είναι ο Timothée Chalamet και γιατί πρέπει να θυμόμαστε το όνομά του;
- Διαγωνισμοί φωτογραφίας και διηγήματος από τον ΙΑΝΟ. Πώς θα πάρετε μέρος
- Oscars: Κι όμως, παρότι το νομίζουμε, αυτοί οι σταρ δεν έχουν κερδίσει το χρυσό αγαλματίδιο
- Χειρόφρενο σήμερα σε ΟΣΕ και Προαστιακό. Πώς επηρεάζονται τα δρομολόγια του Μετρό
- Handelsblatt: Αιτία για κλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα η σύλληψη των δύο στρατιωτικών
- Γερό ποτήρι η βασίλισσα Ελισάβετ: Απολαμβάνει αρκετά κοκτέϊλ κάθε μέρα
- Ολυμπία Οδός: Ολοκλήρωση του Κόμβου Ρίου