Το ραντεβού της Ελληνικής Οικονομίας με τη συνέπεια και την αξιοπιστία

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings ανακοίνωσε την αναβάθμιση του outlook για το ελληνικό αξιόχρεο από ”σταθερό” σε ”θετικό”. Η βαθμολογία παραμένει στο ΒΒΒ- η οποία, όπως αναφέρεται στην αναλυτική έκθεση του οίκου, ισοδυναμεί με πολύ καλή και σταθερή πιστοληπτική ικανότητα. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με την ανάκτηση της επενδυτικής  βαθμίδας από δύο από τους πιο αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης, όπως τον DBRS Morningstar και τον Standard & Poor’s (S&P), αποτελεί ένδειξη της συνεχούς βελτίωσης της οικονομικής

κατάστασης της χώρας και της εμπιστοσύνης στις μελλοντικές της προοπτικές.

Ωστόσο το ραντεβού με την αξιοπιστία αλλά και την συνέπεια οικονομικών πολιτικών που προωθούν την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια και τη σωστή αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων πρέπει να είναι συνεχές. Όπως επισημάνθηκε και από τον οίκο αξιολόγησης, η οικονομική ανάπτυξη θα είναι στο 2,2% το 2024 και στο 2,3% για το 2025 ξεπερνώντας την Ε.Ε. η οποία θα έχει ανάπτυξη 1,1% το τρέχων έτος.

Είναι όμως αυτό αρκετό για να αποτελέσει τη γέφυρα προς τη κανονικότητα στη ζωή του Έλληνα πολίτη με λύσεις σε καθημερινά προβλήματα; Η απάντηση στα οικονομικά θέματα δεν είναι ποτέ ένα απλό ”ναι” ή ”όχι”, αλλά συνοδεύεται από πολλούς παραμέτρους και σενάρια.

Η έκθεση της Scope εστιάζει στη ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Πρακτικά, λοιπόν, η αξιοπιστία αυτή που χτίζεται με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά σε καθημερινή βάση και εκπέμπει πλέον η ελληνική οικονομία, αποτελεί τη γέφυρα προς μία κανονικότητα στη ζωή του Έλληνα πολίτη.

Και το μεγάλο ερώτημα είναι αυτό του χρονοδιαγράμματος. Αυτό το χρονοδιάγραμμα της κανονικότητας αποτελεί συνάρτηση της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου, της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της επιτάχυνσης στην απονομή δικαιοσύνης, της πλήρους αλλαγής του οικονομικού κλίματος και πολλών άλλων παραγόντων που επιβάλλεται να μας απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τις παθογένειες των προηγούμενων δεκαετιών. Εκεί ακριβώς είναι το σήμειο συνάντησης με την αλλαγή της καθημερινότητας.

Επόμενο ραντεβού της Ελληνικής οικονομίας στις 13 Σεπτεμβρίου με τον οίκο Moody’s, τον μοναδικό οίκο αξιολόγησης από τους μεγάλους όπου δεν μας έχει δώσει για την ώρα την επενδυτική βαθμίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνικής Οικονομίας,ellinikis oikonomias