Το ρήγμα μεταξύ Ομπάμα και Νετανιάχου εμποδίζει αμερικανικό πακέτο ρεκόρ στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει προτείνει την παροχή στο Ισραήλ του μεγαλύτερου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας που έχουν δώσει ποτέ οι ΗΠΑ σε άλλη χώρα, αλλά ο ίδιος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαφωνούν όσον αφορά σε κάποιους αριθμούς σχετικά με τη βοήθεια, παρά τους μήνες διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Η επιμονή Ισραηλινών
αξιωματούχων όσον αφορά σε πιο γενναιόδωρους όρους σχετικά με πακέτο δεκαετούς στρατιωτικής βοήθειας που θα μπορούσε να φτάσει τα 40 δισ. έχει προκαλέσει την ενόχληση Αμερικανών ομολόγων τους, ενώ το κακό κλίμα μεταξύ των κ.κ. Ομπάμα και Νετανιάχου (σε μεγάλο βαθμό λόγω των διαφορετικών απόψεών τους σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) δεν έχει βελτιώσει τα πράγματα.

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο ερεθισμού για τους Ισραηλινούς σε συγκεκριμένα σημεία της κυβέρνησης, και νομίζω ότι αυτό επηρεάζει και αυτή τη διαπραγμάτευση» είπε ο Ρόμπερτ Σατλόφ, εκτελεστικός διευθυντής του Washington Institute for Near East Policy. «Είναι ένας από τους λόγους που χρειάζεται τόσο πολύ για να ληφθεί απόφαση».

Ισχυρές πολιτικές δυνάμεις δρουν επίσης. Ενώ ο Ομπάμα θα ήθελε να εμπλουτίσει την κληρονομιά του με ένα άνευ προηγουμένου πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, κάποιοι παρατηρητές στις ΗΠΑ και το Ισραήλ πιστεύουν πως ο κ. Νετανιάχου υπολογίζει ότι μπορεί να επιτύχει καλύτερη συμφωνία με έναν μελλοντικό πρόεδρο. Αυτό το αρνούνται Ισραηλινοί αξιωματούχοι, υπογραμμίζοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ελπίζει επίτευξη συμφωνίας σύντομα με την κυβέρνηση Ομπάμα.

Στο αποκορύφωμα της αντιπαράθεσης σχετικά με τη συμφωνία για το Ιράν πέρυσι, ο Νετανιάχου είχε αρνηθεί να διαπραγματευθεί με τον Ομπάμα σχετικά με τους όρους ενός πακέτου για την αντικατάσταση του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ανά έτος που λαμβάνει τέλος το 2018. Τώρα, και οι δύο πλευρές επιθυμούν συμφωνία, καθώς οι συνομιλίες μπαίνουν στον 5ο μήνα.

Αποτελεί καθιερωμένη πολιτική των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια να διασφαλίζεται ότι το Ισραήλ διαθέτει ποιοτική στρατιωτική υπεροχή απέναντι στις γειτονικές χώρες. Γενικά μιλώντας, το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερης παραλήπτης συνολικής αμερικανικής βοήθειας από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα