Το «ταπεινό» ψάρι που μας χαρίζει αλαβάστρινη επιδερμίδα

Oι σαρδέλες, ενώ συχνά αντιμετωπίζονται ως μια «ταπεινή» τροφή, έχουν τεράστια διατροφική αξία. Γιατί; Επειδή είναι πλούσιες σε σελήνιο, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν ελάχιστους έως καθόλου υδατάνθρακες και πολύ λίγες θερμίδες. 

Το εντυπωσιακό διατροφικό τους προφίλ είναι ο λόγος που οι σαρδέλες έχουν γίνει η νεότερη προσθήκη σε δεκάδες ρουτίνες περιποίησης δέρματος στο TikTok.

Μάλιστα, ορισμένοι TikTokers υποστηρίζουν ότι τρώγοντας σαρδέλες τακτικά, θα αποκτήσουμε αλαβάστρινη επιδερμίδα, που θα έχει όψη δροσερή και αψεγάδιαστη σαν

το γυαλί.

Μπορεί όμως η κατανάλωση σαρδέλας να μας χαρίσει πραγματικά υπέροχο δέρμα; Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής και δέρματος εξηγούν στη HuffPost τα τι και τα πώς.

«Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία όσο και στην όψη του δέρματος», δηλώνει η δρ Άντζελα Κέισι, πιστοποιημένη δερματολόγος από το Οχάιο. «Όταν δεν κάνουμε ισορροπημένη διατροφή, αυτό αργά ή γρήγορα θα φανεί και στην όψη της επιδερμίδας μας».

Γι′ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις, η κακή όψη του δέρματος μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή μας, όπως η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες C, E, A, D, K και B, ψευδάργυρο, σελήνιο, κολλαγόνο και φυσικά, Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Και για καλή μας τύχη, πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στις σαρδέλες, συμπεριλαμβανομένου του σεληνίου, των βιταμινών Β και D και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία. Πώς; Βοηθώντας στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, υποστηρίζοντας την παραγωγή των μυών και επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Ποιες τροφές καταστρέφουν την υγεία και την όψη του δέρματός μας

Η ζάχαρη, οι απλοί υδατάνθρακες και το αλκοόλ επηρεάζουν αρνητικά το δέρμα μας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της διασπά το κολλαγόνο και τις ελαστικές ίνες της επιδερμίδας, δημιουργώντας ευαισθησία και οδηγώντας σε μια θαμπή εμφάνιση του δέρματος. Επιπλέον, τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, που αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρό στο αίμα, συνδέονται με την εμφάνιση ακμής. Τέτοιες τροφές μπορεί να περιλαμβάνουν το λευκό αλεύρι, τις πατάτες και τα γλυκά ή τα αλμυρά υπερεπεξεργασμένα σνακ.

Οι σαρδέλες ωστόσο, που έχουν ελάχιστους έως καθόλου υδατάνθρακες, θεωρούνται τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινή ή έστω η τακτική προσθήκη της σαρδέλας στο διατροφικό μας πλάνο σίγουρα θα βοηθούσε να συμπληρώσουμε τυχόν ελλείψεις του οργανισμού σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, προκειμένου να δούμε καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα, θα πρέπει να εξετάσουμε τη διατροφή μας συνολικά. Υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορεί να τρώμε σε καθημερινή βάση και να φθείρουν την όψη του δέρματός μας.

Ανάμεσα τους κυριαρχούν η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι, τα τηγανητά και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς και τα κοινά αλλεργιογόνα τροφίμων όπως το καλαμπόκι, η σόγια, η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. 

Προσοχή!

Εκτός από μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, το υγιές δέρμα εξαρτάται και από τον επαρκή ύπνο τη νύχτα, τη χρήση αντηλιακού για την προστασία του δέρματός μας από τις υπεριώδεις ακτίνες, την κατανάλωση άφθονου νερού και τον σωστό καθαρισμό και ενυδάτωση του δέρματός μας.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι οι σαρδέλες δεν είναι η μια και μοναδική λύση στα δερματικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Οι σαρδέλες μπορούν ναι μεν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, που υποστηρίζει το λαμπερό δέρμα, αλλά απαιτούνται από εμάς και όλες οι καθημερινές μικρο-προσπάθειες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Κι αν δεν μπορούμε να φάμε σαρδέλες;

Αν δεν μας αρέσουν οι σαρδέλες, μπορούμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε άλλες επιλογές τροφίμων που έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα και ο γαύρος.

Related...Αβοκάντο: Τελικά μας βοηθά στην απώλεια βάρους ή είναι ακόμη ένας μύθοςVegan μια φορά την εβδομάδα: 9 απίστευτα οφέλη για τον οργανισμόΔιατροφή για μικρούς αθλητές: Οι βασικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά
Keywords
Τυχαία Θέματα