Το τέμενος του Βοτανικού άνοιξε τις πύλες του: Έναρξη λειτουργίας ως τον Σεπτέμβριο

Το Ισλαμικό Τέμενος στον Βοτανικό της Αθήνας άνοιξε σήμερα τις πύλες του: μέλη των μουσουλμανικών κοινοτήτων της Αθήνας, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία επισκέφτηκαν το τζαμί και τον περιβάλλοντα χώρο. Ο υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου επιθεώρησε την κατάσταση του έργου, που πλέον έχει ουσιαστικά αποπερατωθεί, με λεπτομέρειες μόνο να απομένουν μέχρι την έναρξη της κανονικής λειτουργίας του, το αργότερο τον Σεπτέμβριο,

όπως ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε. Στους παρευρισκόμενους απηύθυνε χαιρετισμό και ο ιμάμης του τεμένους, κ. Σίντι Μοχάμεντ Ζάκι.

Στην ομιλία του ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε τα εξής :

«Σας καλέσαμε εδώ για να δείτε ότι το τζαμί δεν ήταν μια υπόσχεση γενική και αόριστη, αλλά έγινε πραγματικότητα. Το έργο έχει ολοκληρωθεί και είναι θέμα χρόνου να παραδοθεί- το τέμενος στο Υπουργείο Παιδείας και ο περιβάλλων χώρος στον Δήμο Αθηναίων. Για να λειτουργήσει σωστά το τζαμί θα πρέπει να υπάρχει στενή και ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση».

»Έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε ότι το τέμενος της Αθήνας δεν είναι ένα ιδιωτικό τζαμί, ανήκει σε όλους μας. Είναι ένα δημόσιο τζαμί, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις χώρες της Ευρώπης. Το τζαμί της Αθήνας δεν ανήκει σε καμιά κοινότητα, σύλλογο, ή ξένη χώρα. Για αυτό το τέμενος κατασκευάστηκε αποκλειστικά με έξοδα του ελληνικού λαού και το κόστος λειτουργίας του θα καταβάλλεται από το ελληνικό κράτος. Η ελληνική πολιτεία θα κάνει το παν για να εξασφαλίσει το δικαίωμα όλων να προσεύχονται στους χώρους λατρείας που ο καθένας και η καθεμία έχει επιλέξει. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους εμποδίσει, ακόμα και αν έχει διαφορετική γνώμη ως προς τη λειτουργία του τζαμιού».

»Σχεδόν όλα τα κόμματα της Βουλής ψήφισαν υπέρ της κατασκευής του- η Δημοκρατία μίλησε. Η Αθήνα έχει πλέον έναν αξιοπρεπή χώρο προσευχής για τους μουσουλμάνους που βρίσκονται εδώ- είτε είναι πολίτες, μετανάστες, πρόσφυγες ή επισκέπτες. Το δικαίωμα κάποιου να προσεύχεται στον θεό που πιστεύει, όπως το δικαίωμα κάθε παιδιού να πάει σχολείο, ή ενός ασθενούς να πάει στο νοσοκομείο, δεν εξαρτάται από το πως βρέθηκε στη χώρα μας. Όλοι και όλες έχουν αυτά τα δικαιώματα- είναι αδιαπραγμάτευτα ανθρώπινα δικαιώματα».

»Βρισκόμαστε στο τέλος της οικονομικής κρίσης, που όμως απείλησε τη δημοκρατία. Ο ρατσισμός σήκωσε κεφάλι και προσπάθησε να επηρεάσει ειδικά τους νέους μας, χρησιμοποιώντας και εξεφτελίζοντας ιερές έννοιες της δημοκρατίας. Οι φασίστες και οι ρατσιστές, όπως έκαναν πάντα, προσπάθησαν και προσπαθούν να στενέψουν τους ορίζοντες και να προβάλλουν ένα μέλλον για τη χώρα μας, ώστε τελικά να χωρούν μόνο οι ίδιοι και οι απάνθρωπες ιδέες τους. Αυτή τη μάχη την έχασαν στη Βουλή, την έχασαν στις έκλογες, την χάνουν στην κοινωνία. Η Ελλάδα ακόμα και στις πιο δυσκολες στιγμές της κρίσης δεν ξέχασε την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητά της. Για την κυβέρνησή μας η συνύπαρξη των διαφορετικοτήτων αποτελεί έναν τεράστιο πλούτο».

»Πολλοί εργάστηκαν για να ξεπεραστούν προβλήματα και να κατασκευαστεί το έργο- και υπάρχουν και άλλα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν για να λειτουργήσει κανονικά. Από τη στιγμή που είναι ένα δημόσιο τζαμί, θα λειτουργήσει σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνος, αλλά επίσης εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η βιωσιμοτητα του τζαμιού. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι σύντομα, το αργότερο τον Σεπτέμβριο, θα γίνει η πρώτη προσευχή από τον ιμάμη του τεμένους των Αθηνών».

»Στον ορίζοντα του τζαμιού φαίνεται η Ακρόπολη, ένα από τα πολλά σύμβολα της δημοκρατίας που κληρονομήσαμε από ένα μακρινό παρελθόν. Φαίνεται ο Παρθενώνας, ναός που ήταν αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Αθηνάς, θεάς της σοφίας. Από τη μία πλευρά του τζαμιού υπάρχει η Ιερά Οδός, ο αρχαίος δρόμος που βάδιζαν οι Αθηναίοι προσκυνητές για να πάνε στα Ελευσίνια Μυστήρια. Και από την άλλη υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου. Εδώ λοιπόν, στο κέντρο της πόλης και όχι κάπου απόμερα, εδώ που συναντιέται η αρχαία ιστορία με το σήμερα, σε έναν τόπο που ήταν πάντα συνδεδεμένος με το ‘ιερό’, επέλεξε η ελληνική Πολιτεία να κτίσει το τζαμί. Το γεγονός αυτό είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός συμβολισμός».

»Ο χαιρετισμός που σας απευθύνω σήμερα είναι εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής μας. Και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά των πολιτικών εκείνης της εποχής και ιδιαίτερα της Μαριέτας Γιαννάκου, που είχε εισηγηθεί τον βασικό νόμο του τεμένους στη Βουλή το 2006. Τα συγχαρητήριά μας αξίζουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ισλαμικού Τεμένους και τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας απευθύνουμε στους 4 μουσουλμάνους που είναι μέλη του Δ.Σ.: τον Νιχάμπ, τον Χάλεντ, τον Ασήρ και τον Μονταζάρ».

»Το ισλαμικό τέμενος σιγά σιγά θα ενσωματωθεί στη ζωή της πόλης μας. Ο χρόνος θα περάσει και πολλά δυσάρεστα που ενδεχομένως έγιναν θα ξεχαστούν. Ας κρατήσουμε όμως στην καρδιά μας το δικαίωμα όλων να εκφράζουν με διαφορετικούς τρόπους την αίσθηση του ιερού που έχουν μέσα τους. Και ας κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι το χρέος να υπερασπιζόμαστε τους νόμους και το Σύνταγμα αυτής της χώρας το έχουμε όλοι».

»Είχαμε πει ότι θα υπάρχει μέσα στο τέμενος ένας πολυέλαιος, δεσμεύομαστε ότι θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, γνωρίζουμε ότι στην Αθήνα υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα όσον αφορά το νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους πολίτες μας. Στο Σχιστό η Εκκλησία της Ελλάδος έχει παραχωρήσει δέκα στρέμματα για αυτόν τον σκοπό, έχουν υπάρξει όμως δικαστικές διαμάχες που πήραν πολύ χρόνο. Η Πολιτεία οφείλει να λύσει αυτό το πρόβλημα- το γνωρίζουμε και το αναφέρω και ως ένα στοιχείο αυτοκριτικής εκ μέρους μας. Ελπίζω ότι πνεύμα της ενότητας και της σημερινής χαράς δεν θα υπάρχει μόνο μέσα στο τέμενος».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ιμάμης του τεμένους.

«Είναι τιμή μας να βρισκόμαστε εδώ- θέλω να ευχαριστήσω τον Αλλάχ που επιτέλους έχουμε ένα τζαμί όπου μπορούμε να μαζευόμαστε, να προσευχόμαστε, να συζητούμε. Ο κ. Υπουργός τα είπε όλα: περιμέναμε αρκετα χρόνια, επιτέλους το τζαμί είναι πια γεγονός. Δεν θα κάνουμε πίσω, προχωράμε κανονικά, θα κάνουμε τις προσευχές μας εδώ, θα μαζευόμαστε, θα κάνουμε και τις γιορτές μας πρώτα ο θεός... Το Ισλάμ είναι μια θρησκεία της ειρήνης, της αδερφότητας, μια θρησκεία της κοινότητας και της ένωσης- δεν ξεχωρίζει κανένας. Σε μια παράγραφο του Κορανίου γράφει: (είναι τα λόγια του Αλλάχ) ”Λαέ, σας έχω δημιουργήσει από ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Και σας έχω φτιάξει σαν ομάδα, σαν λαό- και για να γνωριστείτε μεταξύ σας. Ο καλύτερος είναι αυτός που προσφέρει στην ενότητα της ανθρωπότητας”. Εύχομαι να είμαστε οι καλύτεροι. Ευχόμαστε ειρήνη για την Ελλάδα. Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό που μας δέχτηκε σαν μουσουλμάνους και σαν Έλληνες πολίτες, σαν Έλληνες μουσουλμάνους. Και ευχαριστώ πάρα πολύ το κράτος που μας βοήθησε για να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Κρήτη: Βρήκε ερωτικό μήνυμα στο κινητό και την κούρεψε Ζήτησαν από αεροσυνοδό να φιληθεί με την φίλη της και όταν αρνήθηκε τις πλάκωσαν στο ξύλο Κρυφά τεστ και παγίδες που στήνουν εργοδότες σε συνεντεύξεις για δουλειά για να ξεχωρίζουν τους «καλούς»
Keywords
πυλες, υπουργείο παιδείας, αθηνα, βουλη, ελλαδα, σημαίνει, Ακρόπολη, χρεος, συνταγμα, κρητη, τεστ, εκλογες, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, νεκρος συνταγμα, Ημέρα του παιδιού, κοινωνια, κομματα, χωρες της ευρωπης, χωρες, γνωμη, δημοκρατια, δουλεια, θεμα, ξυλο, οριζοντες, ρατσισμος, τεστ, υπουργείο παιδείας, αρχαια, αρσενικο, βιωσιμότητα, γεγονος, γινει, δημοσιο, δειτε, δρομος, ευχαριστο, εγινε, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκκλησια, εκκλησια της ελλαδος, εβδομαδα, εξοδα, ζωη, ιδεες, θεος, θρησκεια, ιερα οδος, ομιλια, ισλαμ, κυβερνηση, κινητο, λειτουργια, λεπτομερειες, λογια, λογο, μυαλο, μυστηρια, μοχαμεντ, ομαδα, παντα, οδος, ουσιαστικα, πολιτεια, προβληματα, συνεχεια, συντομα, συγχαρητηρια, συμβολα, σχιστο, σχολειο, ταυτοτητα, τιμη, ισχυρος, υπουργος παιδειας, χρονος, ανηκει, δικαιωμα, δικαιωματα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, καρδια, κρυφα, ναος, νεκροταφειο, νοσοκομειο, σημαίνει, θελω να
Τυχαία Θέματα