Το Βερολίνο επιστρέφει στη Νιγηρία τα γλυπτά «Χάλκινα του Μπενίν»

Η Γερμανία σκοπεύει να επιστρέψει στη Νιγηρία, από το επόμενο έτος, τα αποκαλούμενα «Χάλκινα του Μπενίν», γλυπτά που κλάπηκαν κατά την αποικιακή περίοδο, ανακοίνωσε η υφυπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρίτερς.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάσκεψη διευθυντών μουσείων και πολιτικών αξιωματούχων που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γκρίτερς. «Θέλουμε να συμβάλουμε στην κατανόηση και τη συμφιλίωση με τους απογόνους εκείνων, οι πολιτιστικοί

θησαυροί των οποίων κλάπηκαν κατά την αποικιοκρατία. Προβλέπουμε ότι οι πρώτες επιστροφές θα γίνουν το 2022», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της η υφυπουργός.

Τα Χάλκινα του Μπενίν είναι από τα διασημότερα γλυπτά της αφρικανικής τέχνης. Φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ του 16ου-18ου αιώνα και κοσμούσαν το βασιλικό ανάκτορο του Βασιλείου του Μπενίν, στη σημερινή νοτιοδυτική Νιγηρία. Μετά τη λεηλασία της χώρας αυτής από τους Βρετανούς, στα τέλη του 19ου αιώνα, σκόρπισαν σε πολλά ευρωπαϊκά μουσεία.

Το εθνογραφικό μουσείο του Φόρουμ Χούμπολτ στο Βερολίνο, που επρόκειτο φέτος να υποδεχτεί και πάλι επισκέπτες, μετά την ανακαίνισή του, διαθέτει περίπου 530 ιστορικά αντικείμενα, εκ των οποίων περισσότερα από 400 μπρούτζινα που προέρχονται από το αρχαίο Βασίλειο του Μπενίν. Η συλλογή αυτή είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά από εκείνη του Βρετανικού Μουσείου, στο Λονδίνο.

Με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του Φόρουμ Χούμπολτ, ο πρεσβευτής της Νιγηρίας στη Γερμανία, Γιουσούφ Τούγκαρ είχε ζητήσει να επιστραφούν στη χώρα του τα γλυπτά.

«Μια ειλικρινής προσέγγιση της ιστορίας της αποικιοκρατίας περιλαμβάνει επίσης και το ζήτημα της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών», δήλωσε στα τέλη Μαρτίου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής ορισμένων έργων στη Νιγηρία, αλλά υπό τη μορφή δανείου.

Η Νιγηρία θέλει να κατασκευάσει ένα νέο μουσείο για να φιλοξενήσει τα πολύτιμα χάλκινα. Το κτίριο εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 3,4 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2024 στο Μπενίν Σίτι, στην Πολιτεία Έντο.

Στα τέλη του 2020 η Γαλλία ενέκρινε επίσης την επιστροφή 26 αντικειμένων που είχαν κλαπεί το 1892 από το Βασίλειο του Μπενίν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟι String Demons σε έναν ύμνο της Μεγάλης Εβδομάδας«Επιτάφιος» και «Διόνυσος» του Μίκη Θεοδωράκη από την Εθνική Λυρική ΣκηνήΑίγυπτος: Βρέθηκαν σπάνιοι τάφοι της εποχής πριν από τους Φαραώ
Keywords
Τυχαία Θέματα