Τώρα είναι η ώρα των πολιτών

Δεδομένης της στάσης της Τουρκίας και του εγκάθετου της, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικότητες. Η τουρκική στάση έχει συντρίψει κάθε καλόπιστη προσδοκία για σεβασμό των συμφωνημένων παραμέτρων για λύση (οι οποίες έχουν συμφωνηθεί πρωτίστως λόγω δικών μας παραχωρήσεων), με στόχο ένα κανονικό κράτος εντός της ΕΕ με συμμόρφωση προς το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας παραμένει ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου με επικυρίαρχο ρόλο

στην Αν. Μεσόγειο μέσω ενός «συνεταιρισμού δύο κρατών», ενώ ταυτοχρόνως μέσω της διαδικασίας των συνομιλιών χάριν των συνομιλιών, αποκομίζει κέρδη σε τακτικό επίπεδο, όπως:

α)Το πάγωμα κάθε σχεδίου για επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, με συμφωνία Λευκωσίας και Αθήνας.

β)Η ΕΕ αποκλείστηκε από τις διαπραγματεύσεις για την συνταγματική μετεξέλιξη κράτους-μέλους της, παρόλο που συμφωνημένος στόχος είναι ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει ως κράτος-μέλος με συμμόρφωση προς τις δεσμευτικές αξίες και αρχές της ΕΕ, οι οποίες διαμορφώνουν το Ευρωπαϊκό κράτος-δικαίου.

γ)Για πρώτη φορά η Τουρκία έθεσε σε διαπραγματεύσεις προτάσεις για «δύο κράτη» με ξεχωριστή κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς.

Η πλέον χρήσιμη διαπίστωση από το ναυάγιο στην Γενεύη είναι ότι προβεβλημένοι πολιτικοί έχουν αποτύχει αλλά εμμένουν στα ίδια (για λόγους που δεν είναι του παρόντος) και ένα παράδειγμα αρκεί. Επέμεναν με βεβαιότητα ότι με περαιτέρω παραχωρήσεις (π.χ. αποδοχή της πολιτικής ισότητας με την τουρκική ερμηνεία της), θα έφερνε την απαλλαγή από την κατοχή, αλλά στην πραγματικότητα μας έφερε την τουρκική πρόταση για «συνεταιρισμό δύο κρατών».

Τώρα είναι η ώρα των πολιτών! Επειδή αυτή η ώρα δεν προσφέρεται για αντεγκλήσεις, αλλά για εποικοδομητικές προτάσεις που να στηρίζουν την Κύπρο, παραθέτουμε δύο προτάσεις, που έχουν την συντριπτική στήριξη των πολιτών:

1. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ όφειλε να καταγράψει τις θέσεις κάθε πλευράς και να επιρρίψει ευθύνες αλλά αυτό δεν έγινε. Η ανάληψη οποιασδήποτε μεσολαβητικής πρωτοβουλίας στο μέλλον, θα πρέπει να δεσμεύει την υποχρέωσή του να παραθέσει την στάση κάθε πλευράς με βάση την συμμόρφωσή της προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

2. Επειδή κάθε κράτος εντός ΕΕ οφείλει συμμόρφωση στις αποφάσεις των Δικαστηρίων και εφόσον η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει εντός της ΕΕ, απαιτείται η δέσμευση για σεβασμό των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (της Χάγης), το οποίο διερευνά διάπραξη εγκλημάτων πολέμου (όπως ο παράνομος εποικισμός) ή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας με βάση το Καταστατικό του.

Το χείριστο θα είναι να επιμένουν κάποιοι εντός Κύπρου (Ε/κ ή Τ/κ) σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων με νέες παραχωρήσεις μας. Αυτό θα ισοδυναμεί με διαπραγμάτευση για να διαλέξουμε τον τρόπο για να μας καταβροχθίσει όλους το νέο-οθωμανικό τουρκικό θηρίο.

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠενταμερούς αδιέξοδη πορείαΚυπριακό-Ελληνοτουρκικά μετά τη Γενεύη: Επιτακτική ανάγκη νέας στρατηγικής
Keywords
Τυχαία Θέματα